Başkonsolosluk ve Mesleki Eğitim Enstitüsü BFI’den Ortak Çalışma
Avusturya Mesleki Eğitim Enstitüsü (Berufsförderungsinstitut BFI) ile TC. Viyana Başkonsolosluğu, daha eğitimli bir toplum kapsamında, BFI’nin önemine dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlediler. Peki BFI ne iş yapar? Kimler kurmuştur? BFI’nin ülke kalkınmasındaki rolü nedir?
Avusturya Mesleki Eğitim Enstitüsü (Berufsförderungsinstitut BFI) ile TC. Viyana Başkonsolosluğu tarafından, Cuma günü eğitim ve ileri eğitim kapsamında bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi.
Başkent Viyana’da bir mahalli dernek lokalinde yapılan etkinliğe, TC. Viyana Başkonsolosu Asip Kaya ve Mesleki Eğitim Enstitüsü (BFI) basın sözcüsü hazır bulundu.
Bilgilendirme etkinliğinin açılış konuşmasını Asip Kaya yaptı.
Kaya konuşmasında, konsolosluğun sadece, ‘konsolosluk işlemleri’ yapmakla yükümlü olmadığını, bunun yanında, yurttaşlarımızın Avusturya’ya uyum sağlamaları ve uyum içerisinde yaşamları
için çaba sarf etmek olduğunu vurguladı.
Kaya, yurttaşlarımızın çocukları mecburi eğitim dönemini bitirdikten sonra, hemen iş hayatına atıldıklarını tespit ettiğini belirterek, yüksek eğitim noktasında çok gerilerde kalındığının altını çizdi.
Avusturya Mesleki Eğitim Enstitüsü (Berufsförderungsinstitut BFI) basın sözcüsünün de söz aldığı etkinliğe, katılanların neredeyse tamamının kırk yaş üzerinde olmasından kaynaklı olarak, ‘’yeni
bir meslek veya mesleğinde ilerlemek’’ konularına odaklanıldı.
Sözcü konuşmasına Türkçe ‘’iyi akşamlar’’ diyerek başladı.
Meslek sahibi olmanın önemine değinen sözcü, daha iyi bir yaşam sürmek için, daha iyi ve kaliteli şeyler üretmek gerektiğini vurguladı.
Vasıflı çalışan olmanın avantajlarının, hayatın her alanında yaşamı daha da kolay kıldığını söyledi.
Kaç yaşında olursanız olun diyen sözcü, yaptığınız işin veya mesleğin daha bilinçli bir şekilde pratiğe geçmesini istiyor ve bunun karşılığını da daha yüksek bir ücretle ödenmesini
düşünüyorsanız, eğitim ve ileri eğitim yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Daha sonra BFI faaliyetleri ve hizmetleri bir sine vizyon aracılığıyla davetlilere sunuldu.
Mesleki Eğitim Enstitüsü (Berufsförderungsinstitut BFI) bünyesinde bir danışma departmanı olduğu belirtilirken, bu danışma departmanında, BFI’ye müracaat edenlerle ön mülakat yapıldığı ve
meslek eğitimi almak isteyen her kişinin, sübjektif kırı terlerinden yola çıkarak, en uygun meslek dalının seçilmeye çalışıldığı belirtildi.
‘’Eğitim, Su Gibi, Yemek Gibi Önemlidir’’
Sunumda, eğitimin önemine vurgu yapılarak, ‘’eğitim, gözle görülmez, elle tutulmaz ama önemi çok yüksektir.
Eğitim yemek gibi su gibi önemli bir şeydir’’ dendi.
Verilmek istenen ana mesaj, eğitim sayesinde çok güzel bir yaşam sürülebilir hale gelir.
‘’Daha Çabuk İş Bulabiliyorsunuz’’
BFI yetkililerine göre, 16 aylık bir eğitim sonrasında, edinilen bir meslekten veya var olan mesleğinizi dönemin teknolojisine uyarladığınız taktirde, çok kısa sürede iş bulabiliyorsunuz.
BFI, bunun somut örneklerini, yüzde 65 olarak gösteriyor.
Yani BFI bünyesinde meslek eğitimi alan işsizlerin yüzde 65’i iş bulmuştur.
Öte yandan BFI bünyesinden yer almamış, her hangi bir meslek yapmamış işsizlerin sadece yüzde 15’i kısa sürede iş bulabilmektedir.
‘’BFI Sistematik Çalışıyor’’
Mesleki Eğitim Enstitüsü (Berufsförderungsinstitut BFI), kendisine müracaat eden kişiler üzerinden bir yol haritası çıkartarak, müracaattan eğitim bitene ve eğitimini tamamlayan kişinin iş
bulma sürecine kadar ki zaman dilimini mercek altında tutuyor.
Virgül.at editörü Deniz Çetin’in araştırmasına göre, BFI bütün çalışmalarını kayıt altında tutarak, bu sayede geleceğe dair somut tahliller yapma imkanı buluyor ve kendisini güncelleme yeteneğini geliştiriyor.
BFI tarihsel birikimleri ile, ülkenin sosyo-ekonomik yapısına göre ve bölgesel farklılıkları da gözeterek, ona göre bir eğitim stratejisi belirliyor.
Ülkenin iç dinamiklerini, gelişen üretim ilişkilerine paralel bir şekilde hazırlamaya çalışıyor.
BFI’nin Kurumsal Yapısı
Avusturya Mesleki Eğitim Enstitüsü (Berufsförderungsinstitut BFI), bir çatı kuruluşudur.
BFI Austria ve kar amacı gütmeyen dernekler ve limited şirket olarak çalışan dokuz bağımsız ulusal kuruluştan oluşmaktadır.
BFI, Avusturya’nın en büyük özel eğitim kurumudur.
BFI’nin çok kapsamlı birlikte çalıştığı kurumların başında, İşçi Odaları Birliği (AK) ve Avusturya Sendikalar Konfederasyonu (ÖGB) gelmekte.
Avusturya genelinde 150’den fazla şubesi var.
Yıllık yaklaşık 20.000 eğitim etkinliği, 2,5 milyon ders yapıldı ve ortalama 230.000 katılım gerçekleştirdi.
BFI için 2.300’den fazla çalışan ve yaklaşık 6.000 serbest çalışan bulunmaktadır.
Mesleki Eğitim Enstitüsü BFI, 21 Aralık 1959 tarihinde ÖGB ve İşçi Odası’nın (AK) girişimiyle Viyana’da kurulmuştur.
Avusturya Mesleki Eğitim Enstitüsü (Berufsförderungsinstitut BFI) kuruluş nedeni ve dönemin koşulları, 17 Nisan 1940 yılında açılan ve 27 Ocak 1954’te kapatılan ‘’Türkiye Köy Enstitüleri’’ içerik
olarak benzerlik taşımaktadır. /virgül.at