Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durdurdu?

En son, Kanada hükümeti, Suriye’nin kuzeyine yönelik ‘Barış Pınarı Harekatı’ nedeniyle Türkiye’ye silah satışını askıya aldı. Peki başka hangi ülkeler, ne kadar silah satıyordu?

Hangi ülkeler Türkiye’ye silah satışını durdurdu?

Kanada hükümeti, Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekatı gerekçe göstererek Türkiye’ye silah ihracatını askıya aldığını duyurdu.
Kanada Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’ye askeri teçhizatlar için yeni ihracat lisansı verilmeyeceği kaydedildi.

Yapılan açıklamada, “Kanada, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı askeri saldırıyı kesin olarak kınadı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin “Bu tek taraflı eylem, halihazırda kırılgan bir bölgenin istikrarını baltalıyor, insani durumun kötüleşmesine ve Türkiye’nin de üyesi olduğu IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon tarafından kaydedilen ilerlemenin boşa çıkmasına neden oluyor” denildi.

Bakanlığa göre, 2018 yılında Türkiye yapılan silah ihracatı yaklaşık 87 milyon Kanada dolarına ulaşmıştı.

Listeye Kanada’dan önce en son katılan ülke İngiltere

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonla ilgili parlamentoda konuşan Raab, İngiltere’nin Türkiye’ye silah satışı ile ilgili gözden geçirme sürene kadar savunma ihracatına lisans vermeyeceğini ifade etti.

Türkiye’nin meşru endişelerini anladıklarını kaydeden İngiliz bakan, bununla birlikte, Türkiye’nin operasyonunun bölge istikrarına zarar verdiğini söyledi. İngiliz bakan, “düşüncesiz ve ters etki yapıcı buldukları” operasyonun Rusya’nın işine yarayacağı görüşünü dile getirdi.

Almanya ve Fransa silah satışını askıya alan ilk ülkeler

AB’nin kurucu üyelerinden Almanya ile Fransa, Barış Pınarı Harekatı’nın 4’ncü gününde Türkiye’ye silah satışını askıya aldıklarını duyurdu.

Cumartesi günü ilk açıklama Almanya’dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Türk ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptığı operasyon nedeniyle, Federal Hükümet, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek” diye konuşmuştu.

Akşam saatlerinde de Fransa Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, aynı gerekçelerle Türkiye’ye askeri teçhizat satışının askıya alındığı belirtilmişti.

Finlandiya ve Norveç de silah satışını durdurdu

Almanya ve Fransa’nın kararının ardından Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya ve Norveç de Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı aldığını duyurdu.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Durumun karmaşıklığı ve hızla değişkenlik göstermesi göz önünde bulundurulduğunda dışişleri bakanlığı, ihtiyati tedbir olarak Türkiye’nin savunma malzemeleri ya da çoklu kullanım amaçlı yeni taleplerini karşılamayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Finlandiya, savaş halinde olan ve insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma malzemesi satmayacak” demişti.

Fin yönetimi, Türkiye’ye yönelik silah ihracatı lisanslarının bundan sonra onaylanmayacağını, ayrıca var olan lisansların da yeniden gözden geçirileceğini duyurdu.

Silah satışını durduran ülkelere Çekya da katıldı

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği ülkelerinin arasına Çekya da katıldı.

Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek, Suriye’nin kuzeydoğusunda devam eden Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye’ye silah ve mühimmat satışını durdurma kararı aldıklarını duyurdu.

Hamacek, yaptığı açıklamada, “Çek Cumhuriyeti, derhal yürürlüğe girmek üzere Türkiye’ye askeri teçhizatın ihracat lisansını askıya alıyor.” ifadesini kullandı.

İtalya ve İspanya da kervana katılacağını duyurdu

Öte yandan İtalya ve İspanya’da da Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından Türkiye’ye yönelik silah satışını askıya alan ya da satış lisansını iptal eden AB ülkeleri kervanına katılacağını duyurdu.

Belçika da silah satışının durdurulmasına destek veriyor.

Hollanda ve İsveç, AB genelinde silah ambargosu istiyor

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin operasyonlarının durdurma çağrısı yaparken Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya alma kararı aldıklarını açıklamıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin “AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı” için çaba göstereceğini açıklamıştı.

Türkiye’ye yaptırım dosyası, ilk önce üye ülke dışişleri bakanlarının ön hazırlık toplantısında masaya yatırılacak.

Perşembe günü de Brüksel’de bir araya gelecek olan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, AB’nin kararını açıklayacak.

Bu ülkeler Türkiye’ye ne kadar silah satıyordu?

Finlandiya, 2018’de bütün ülkelere toplam 128 milyon euro değerinde silah ihracatı yapmıştı. Aynı yıl, Türkiye’ye yaklaşık 17 milyon euroluk askeri teçhizat sattı.

Norveç ise, 2018’de Türkiye’ye yaklaşık 6 milyon euro değerinde silah satışı gerçekleştirdi.

Almanya ise aynı yıl, Türkiye’ye 243 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Bu Almanya’nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Fransa ise 2018’de Türkiye’ye 45,1 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Ancak Fransa Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre Fransa son 10 yılda Türkiye’ye 594 milyon euro değerinde silah ihraç etti.

Ankara : AB’nin ülkemize ders verme hakkı bulunmuyor

Dışişleri Bakanlığından, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi’nin, Suriye ve Doğu Akdeniz kararları ve Türkiye’ye yönelik yaptığı çağrılar kınanarak, “Bu hukuksuz ve yanlı tutumu nedeniyle AB ile bazı alanlardaki iş birliğimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz.” açıklamasında bulunuldu.

Açıklamada, Türkiye’nin, Barış Pınarı Harekatı’nı uluslararası hukuk temelinde, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ve BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadeleye ilişkin kararları uyarınca başarıyla yürüttüğü belirtildi.

Yayınlama: 16.10.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.