Camilere Maddi Yardım Sağlayan Tanınma Prosedürüne Ağır Yeni Kriterler

Belçika’da camilere maddi yardım sağlayan tanınma prosedürüne ağır yeni kriterler

Camilere Maddi Yardım Sağlayan Tanınma Prosedürüne Ağır Yeni Kriterler

Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde yaklaşık 40 bin euroluk para yardımını almak için resmi olarak tanınmaya çalışan camilere yönelik kriterler katılaşıyor. Güvenlik ve İstihbarat birimleri tarafından finansal yapısı, yurtdışı bağlantıları ve radikal gruplar ile ilişkileri yıllarca mercek altına alınacak camilerin tanınma süreci bundan böyle en az 4 yıl sürecek.

Euronews, Belçika’da Müslümanları temsil eden ve hükümetle toplum adına ilişkileri yürüten İslam Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Üstün ile konuyu görüştü. Üstün, Belçika’da toplam 210 cami bulunduğunu, bunların sadece 87’sinin devlet tarafından resmi olarak tanındığını ifade etti. Türk cami sayısının ise 120 olduğunu ancak sadece 46’sının devlet tarafından finansal olarak desteklendiğini söyledi.

En çok tanınan Diyanet camileri

Belçika’daki camilerin 2007’den bu yana devlet tarafından tanındığını söyleyen Üstün, resmi olarak devlet tarafından en çok tanınan ve para yardımı alanların Diyanet camileri olduğunu ifade etti.

Mehmet Üstün, Diyanet camilerinin Belçika tarafından tanınmasına rağmen Türkiye’den gelen kendi imamlarını tercih ettiğini ifade etti. İmamların maaşlarının da Türkiye tarafından ödendiği belirtildi. Böylece söz konusu camilerin Belçika’nın kendilerine sağladığı “imamların maaşlarını ödeme hakkını” kullanmadığı belirtildi.

Mehmet Üstün, “Belçika’nın kuzeyinde bulunan Flaman Bölgesi’nde sorunların diğer kesimlere göre daha büyük olduğunu, son 6 yıldır hiç bir caminin devlet tarafından tanınmadığını” vurguladı.

“Dosyalarımızın eski kriterlere göre incelenmesini istiyoruz”

Duruma tepki gösteren ancak geleceğe dair ümitli olduğunu söyleyen Mehmet Üstün, Belçika genelinde tanınmayı bekleyen 43 cami bulunduğunu söyledi.

Yeni gelen hükümet yetkililerinin bir umut ışığı olduğunu belirten Mehmet Üstün “Tanınması için 43 cami dosyasını yetkililere ulaştırdık, önce eski kriterlere göre prosedür başlatıldı ancak daha sonra prosedür durduruldu. Bizler Flaman hükümetinden dosyalarımızın eski kriterlere göre incelenmesini istiyoruz” dedi.

Bakanlığa verilen dosyalar ile ilgili hiç bir açıklama yapılmadığını, bilgi alamadıklarını belirten Mehmet Üstün umutlarını yitirmediklerini ifade etti.

Daha önce tanınma kriterlerinin belirlenmesi için Katolik Leuven Üniversitesi ile çalışma yürütüldüğünü aktaran Mehmet Üstün, “Kriterleri yeniden yazdılar, bizim de fikrimizi aldılar. Bu konu 3 yıldır konuşuluyor. Henüz kanunlaşmadı ancak koalisyon protokolünde üç parti anlaştı. Önümüzdeki dönemde bu uygulanacak.” dedi.

Bir caminin devlet tarafından tanınması ne anlama geliyor ?
Belçika’da devlet tarafından tanınan camilere 30-40 bin euro civarında para yardımı yapılıyor, imamların maaşları devlet tarafından ödeniyor. Mehmet Üstün, “Camilerin tanınması önemli zira devlet yetkilileri ile daha sıcak ilişkiler kurulabiliyor ayrıca camiler böylelikle entegrasyona ve ortak yaşama katkı sağlamış oluyor.” ifadelerini kullandı.

Fatih Camii’nin tanınırlığı kaldırıldı

2017 yılında Beringen kentindeki ülkenin en büyük Türk camisi Fatih Camii’nin resmi olarak tanınırlığı kaldırıldı.

Belçika’nın dönemin Flaman Bölgesi İçişleri Bakanı Liesbeth Homans, “Beringen’deki Fatih Camisi’nin kasıtlı olarak bazı toplumlara ibadet izni vermediği ve farklı toplumların bireylerini birbirine karşı kışkırttığı ortaya çıkmıştır. Özellikle ‘Gülen hareketi’ destekçileri hedef alınmaktadır. ‘Gülen hareketi’ bizim ülkemizde huzur bozucu ve aşırıcı herhangi bir faaliyette bulunmamıştır” dedi.

Geçtiğimiz ay Flaman yetkililer, Milli Görüş tarafından Genk şehrinde kurulan Selam Koleji’nin açılışına “Belçika anayasası ile çocuk ve insan haklarına saygı duymadığı” gerekçesiyle izin vermemişti.

Flaman yetkililerin önümüzdeki dönemde başörtüsü kurallarını sertleştirmesi ve bazı sivil toplum örgütlerine yapılan para yardımlarını da kesmesi bekleniyor.

Yayınlama: 04.10.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.