Avusturya Seçimlerinde Partilerin Vaatleri
29 Eylül’de yapılacak olan Avusturya Genel Seçimleri kapsamında, seçime katılan siyasi partilerin seçim programlarından derlediğimiz vaatleri okumadan, oyunuzu kullanmayın…
Adem Çetin /Viyana
Avusturya yarın kendisini yönetecek olan hükümetini ve kendisini parlamentoda temsil edecek milletvekillerini seçecek.
15 Ekim 2017 tarihinde yapılan erken genel seçimleri sonucunda, birinci parti çıkan Halk Partisi (ÖVP), seçimlerden üçüncü parti olarak çıkan Özgürlük Partisi (FPÖ) ile yaptığı üç aylık görüşmeler sonucunda koalisyon hükümeti kurmuştu. ÖVP-FPÖ hükümeti görevde kaldığı zaman diliminde, Avusturya’nın dengelerinde bir takım değişiklikler yaşandı. Nihayetinde, skandallar üzerine kurulan koalisyon hükümeti, Ibisa videosu skandalıyla başlayan süreç sonrasında dağıldı.
Avusturya yaklaşık üç aydır, Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilen seçim hükümeti tarafından yönetilmektedir. Bu durum-dolayısıyla ülkede yeni bir reformun veya yeni kanunların çıkartılmasında-erteleme ihtiyacı doğurmuş, ülke yönetimindeki rutin kalkınma süreci sekteye uğramıştır.
Siyasi partilerin seçim kampanyaları-son mitingleri-son düelloları yapılmış, sokaklarda binlerce propaganda afişleri artık, doğal sürecin etkisiyle kavlamaya veya yırtılmaya başlamıştır. İki yıl süre zarfında, iki defa genel seçim, eyalet seçimleri, İşçi Odaları (AK) seçimleri yaşayan Avusturya, milyonlarca Euro’yu afişlere, sosyal medya kuruluşlarının reklam kasasına, mitinglere harcamıştır. Dolaylı-dolaysız olarak, bütçeden harcanan bu maliyetlerin, halka nasıl ve hangi şekilde yansıyacağını zaman gösterecek.
Peki, 29 Eylül’de yapılacak olan genel seçimler kapsamında, seçimlere katılan siyasi partiler, bizlere ne vaat etti?
Siyasi Partilerin, Avusturya medyası, mitinglerde ve yazılı propaganda materyallerinde yer alan, seçim vaatlerini başlıklar altında toplamaya çalıştık.
İltica ve göç
Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): Yasal geçiş olanakları mümkün kılınacak ve BMMYK ile uyumlu süreç merkezleri oluşturulacak. Aynı zamanda, SPÖ, sınır koruma ajansı Frontex’in güçlendirilmesini talep ediyor. İltica prosedürü üç aya kısaltılmalı ve daha fazla geri kabul anlaşması imzalanmalıdır.
Halk Partisi (ÖVP): AB’nin dış sınırının daha iyi korunmasını ve göçmenlerin sınırlardan geçmesine “göz yuman” ülkeler için bir ceza uygulanmasını istiyor. Ayrıca, göçmenlere yönelik sosyal yardımların gözden geçirilmesi için bir görev gücü oluşturulacaktır. Kamusal alanda görevlilere başörtüsü yasağı ve kız çocuklarında yasağın 14 yaşına kadar uzatılması.
Özgürlük Partisi (FPÖ): Mülteciler için “hoş geldin kültürüne” karşı. Yoksulluk ve iklim değişikliği iltica gerekçesi olarak kabul edilmemelidir. Bir sığınmacının, ülkesine tatil için gitmesi durumunda, iltica statüsünün kaybetmelidir. Suça bulaşmış ve mahkemelerce mahkum edilmiş göçmenler, cezalarını kendi ülkelerinde çekmeleri için sınır dışı edilmelidir.
Neos: Kısa iltica prosedürleri ve daha fazla geri dönüş anlaşması da dahil olmak üzere bir Avrupa göç stratejisi istiyor. Değer kursları genişletilmeli ve ayrı bir Entegrasyon Bakanlığı oluşturulmalıdır. Ek olarak, Kanada’da modellenen ‘’nitelikli’’ göçmen isteniyor. Yani bir nokta sistemi ile belirlenecek, nitelikli kişilerin Avusturya’ya göç etmelerine öncelik tanınacak.
Yeşiller: AB ile koordineli olarak göç için açık kurallardan yanadır. İklim krizini etkisiz hale getirerek etkinin nedenleri azaltılmalıdır. Göçmenlerin mesleki nitelikleri, değiştirilmiş bir Mesleki Tanıma Yasası ile daha kolay tanınmalıdır. Sığınmacıların çıraklıklarını tamamlayabilmeleri gerekir.
Vergi
Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): Bir ‘’servet’’ ve veraset vergisi getirilmesi SPÖ’nün merkez fikri: bir milyon Euro’ya kadar vergisiz miras alınabilir, bir ve on milyon Euro arasında 25% vergilendirme, on milyon Euro 35 %. Varlıklar söz konusu olduğunda, kavram bir milyon Euro’dan başlayan yılda %0,5 vergi oranı ve on milyon Euro’dan başlayan yılda %1 vergi oranı sağlar.
Halk Partisi (ÖVP): Vergi oranı% 40’a düşürülmeli. Mülkiyet veya miras vergileri yoluyla yapılan karşı finansmanı, ÖVP kesinlikle reddetmektedir. En düşük üç tarife seviyesi mevcut% 25/35 / 42’den% 20/30 / 40’a düşürülecek.
Özgürlük Partisi (FPÖ): Çalışanlara ve şirketlere bir rahatlama sağlanmalı; FPÖ, çalışanların ve işverenlerin birbirlerine karşı karşıya gelmelerine karşı çıkıyor. Genel olarak, turkuaz-mavi hükümeti altında başlatılan rahatlama ve reform kursunun sürekliliğini ve tam olarak uygulanmasını istiyor.
Neos: Ücret dışı işgücü maliyetlerinde ve gelir vergisinde açık bir düşüş amaçtır. Soğuk piyasa ilerlemenin kaldırılması çok önemli. Belediyeler ve eyaletler kısmi vergi özerkliği almalıdır (“gelir ve gider sorumluluğu” bağlantısı).
Yeşiller: Yeşiller vergi sisteminin yeşermesini savunuyor, fosil yakıtların tanıtımının daha yüksek vergilendirilmesi talebinde bulunuyor. Aynı şekilde, bir finansal işlem vergisi ve bir miras ve hediye vergisi istiyor. Amaç, Avrupa düzeyinde vergi standardını yakalamak.
Emeklilik
Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): SPÖ, emekli aylığı taleplerinin değerini ve kredilerin herhangi bir kesintiye karşı anayasal korunmasını korumak istiyor. Telafi edici ödenek oranları artırılmalıdır. Emeklilik sisteminde çocuk bakımı ve bakımı dikkate alınmalıdır.
Halk Partisi (ÖVP): Küçük ve orta büyüklükteki emekli maaşları enflasyonun üzerine çıkarılacak (küçük emekli maaşları 2020’den alınacak). Emeklilik sigortası primleri bir çocuğun doğumundan sonra (10 yaşına kadar) otomatik olarak dağıtılmalıdır. Emekli aylığı akrabaların bakımında da mümkün olmalıdır.
Özgürlük Partisi (FPÖ): FPÖ’den emekli aylığı ile ilgili somut talep bulunmamaktadır. Seçim programında sadece şöyle yazıyor: “İyi bir emekli maaşı sistemi, yaşlılıkta yaşama standardını güvence altına almalı.”
Neos: Neos’lar emeklilik otomatizmi istiyor, bu nedenle mevduat ödemelerden düşükse önlemler (emeklilik düzenlemesi, yeniden değerleme faktörleri) belirlenmelidir. Yaşam beklentisi dahil edilmelidir. Emekli maaşı temyiz ayrı ayrı 61 ve 69 yıl arasında olmalıdır.
Yeşiller: 65 yıl boyunca 900 € tutarında vergi ile finanse edilen temel emekli aylığı getirilecek, katkılar eklenmeli ve emekli aylığı buna bağlı olarak artacaktır. Esnek emeklilik imkanı sağlamalıdır.
Bakım
Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): Genel pratisyenler için bekleme süresi belirtilmeli, randevu sağlık yardım hattı aracılığıyla yapılmalıdır. Ülkede hekimler burslarla tutulmalıdır. Sosyal Demokratlar ayrıca, milyoner vergisi ile finanse edilmek üzere uzun süreli bir devlet bakımı garantisini de istiyorlar.
Halk Partisi (ÖVP): Halk Partisi, uzun vadeli bir bakım sigortası ve 1.500 € ‘ya kadar olan bir evden çıkamayan bonusu getirilmesini istiyor (bakım seviyesi 3’ten). Ayrıca, doktorların yetersizliğini gidermek için doktorlar için daha fazla çalışma yeri oluşturulmalıdır.
Özgürlük Partisi (FPÖ): Sağlık ve bakım bir vergi artışıyla değil, yanlış konutların düzeltilmesiyle finanse edilmelidir (yılda 4,75 milyar Euro FPÖ’ye göre tasarruf). Ayrıca, ayrı bir Hemşirelik Devlet Sekreteri kurulmalıdır.
Neos: Neos’lar serbest para seçimi istiyor. Tıbbi eğitim yenilenmeli, bu yüzden öğretmenlik uygulaması genişletilmelidir. Aile doktorları kısmen sertifikalı hemşireler tarafından rahatlatılır. Birinci basamak bakımı kapsamlı bir şekilde uygulanmalı ve ortak uygulamalar mümkün olmalıdır.
Yeşiller: Nakit destekli faydalar (örneğin, ağrı hastaları veya psikoterapi için) ve daha kısa bekleme süreleri için temel bakımın artırılması. Bakım personeli iyileştirilmelidir. Yeşiller, izin ve yarı zamanlı bakım ve yasal sağlık sigortasının başlatılması için yasal bir hak talep ediyor.
Eğitim
Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): “Karmaşık meselelerle başa çıkabilmek” için klasik okul dersleri kaldırılmalı ve yerine “gerçekçi konular” yazılmalıdır. Programda ayrıca bir “fırsat endeksi” var: okuldaki problemler büyüdükçe, daha fazla öğretmen kullanılacak.
Halk Partisi (ÖVP): Zorunlu eğitim belirli bir yaşla bitmemeli, okuma, yazma, aritmetikte (zorunlu eğitim) asgari standartların elde edilmesiyle sona ermelidir. Öğretmenlerin otoritesini güçlendirmek için bir öneri bulunulmaktadır. Ayrıca programda: dersin sayısallaştırılması yer almaktadır.
Özgürlük Partisi (FPÖ): Üstün yetenekli öğrenciler için okullar kurmak isteniyor. Almanca tanıtım sınıfları ve Yeni Orta Okullardaki (NMS) performans gruplarının yanı sıra özel okullarda da devam ettirilmelidir.
Neos: Eğitim Neos için anahtar tema. Okullar için, içerik, personel ve finansman anlamında daha fazla özerklik arzu edilmektedir. Kalite kontrol olarak “orta vade” aranmaktadır. Aynı şekilde, “müfredatın kaldırılması ve okul derslerimizin yeniden düşünülmesi” istenmektedir.
Yeşiller: Yeşillerin merkezinde bulunan Altı-Dört Yıllık Ortak Okul (“Çocuğu geride bırakmayın”). “Saf sınav bilgisi yerine kapsamlı eğitim” sloganıdır. Odak okulları için daha fazla para ve öğretmenler için daha fazla talep olduğu için öğretmenler için daha fazla destek personeli bulunmalıdır.
Konut (Ev)
Sosyal Demokrat Parti (SPÖ): SPÖ için odak nokta “uygun fiyatlı konut” talebidir. Bu anlamda, herkes kira tavanı olan ülke çapında kiracılık yasasını kabul etmekte, kiralarda% 10 KDV silinmelidir; Küçük aileler için, mevduatın ödenmesi için faizsiz krediler bulunmalıdır.
Halk Partisi (ÖVP): Daha fazla konut ve dolayısıyla daha az kiracı yaratmak için piyasaya dayalı teşvikler koymak istiyor. Aynı şekilde amaç, mülkiyet oranını arttırmaktır. Gençler, ilk evi 20.000 Euro’ya kadar satın alırken devlet ücretlerinden muafiyetle desteklenmelidir.
Özgürlük Partisi (FPÖ): Ev sahipliğine teşvik edilmeli ve sosyal konutlar teşvik edilmelidir. Belediye binaları, ‘’Avusturya vatandaşlığına’’ sahip sakinlerden tercih edilmesini gerektirir.
Neos: Sosyal konutlarda gelir izlemesi daha fazla adalet sağlamalıdır: geliri arttırır / azaltır, kirayı artırır / azaltır. Sonuçta ortaya çıkan ek gelir, konut inşaatında veya tadilatta yeniden yatırılacaktır. Eski ve uygun kiralamalara giriş daha zor ve yalnızca eşler ve bağımlı çocuklar için mümkün olacaktır.
Yeşiller: 30 yılından daha eski tüm binalar için yasal olarak sabit azami kiralar odak noktasıdır. Ayrıca yen inşaat alanları açabilmek için, arazilerin imara açıldığında spekülasyonların önüne geçmek. Böylece konut patlaması yaşanan bölgelerinde kar amacı gütmeyen konutların yapılmasının maliyeti düşürülmek istenmektedir.
Yukarıda yer alan seçim vaatleri, siyasi partilerin, parti resmi seçim programlarından, özetlenerek yazılmıştır. /virgül
© Bild:virgül