Klima Avusturya’da Sadece Birkaç Hafta Kullanılıyor

Son yıllarda Avusturya’da, normallerin üzerinde klima satışları gerçekleşmekte. Peki klima kullanmanın bizlere maliyeti ne kadar?

Klima Avusturya’da Sadece Birkaç Hafta Kullanılıyor

Avusturya’ya hafta sonu, yine bir sıcak hava dalgası yaklaşıyor. Sıcak yazlar karşısında, klima sistemleri satan işletmelerin Orta Avrupa’da da patlaması şaşırtıcı değil.

Hatta kampanya indirimleri palet bazında satılmakta. İyi bir klima için yaklaşık 2 bin Euro kurulum dahil uzmanlara göre ödeme yapmanız gerekiyor.

Ayrıca bakım ve elektrik maliyetleri de var.

Klima, büyük güç sarf eden aletlerden biridir. Tüketici klima kullanmaya başladığı andan itibaren bunu hemen elektrik faturasında hissediyor.

Böyle bir sisteme saatte ortalama 500 kilovat elektirik gerekiyor. Bu Avusturya genelinde, bir sezonda elektrik maliyetlerinde yaklaşık 100 milyon Euro’ya mal oluyor.

Elektrik maliyetleri ve bakım masrafları, hane başı yaklaşık 100 ila 350 Euro arasındadır.

Uzmanlara göre, kapalı dönemlerde toz birikir, fakat bakteri sorun olabilir.

Bu nedenle: sistemi temizlemek için bir bakım şirketi edinin. Çünkü klima sistemlerine yılda sadece birkaç hafta ihtiyaç duyulur.

Yazın Tavana, Kışın Yere Doğru Üflemeli

Sıcaklığın gereğinden fazla veya az olması ise insanları rahatsız eder. Nem düzeyinin azalması boğazda kuruluk, gözlerde yanma gibi şikayetlere, nem düzeyinin artması, bunaltıcı bir sıcaklık hissine ve uyku haline neden olur.

Ortamın havası temiz ve taze olmalıdır. Toz, duman, polen ve diğer zararlı maddelerin filtre edilmesi için insanın fark etmeyeceği hızda temiz havayı getirip kirli havayı götürecek hafif bir hava dolaşımı gereklidir.

Bunu sağlayacak uygun klimalar için öncelikle klimanın kullanılacağı odada, iç üniteyi sağlam bir duvara, dış üniteyi de ulaşılması kolay, olası bir arızada direkt ulaşılarak müdahale edilebilir bir yere konumlandırmak gerekir.

Ayrıca iç ünitenin su tesisatı, elektrik tesisatı ve dış üniteye yakın olması oldukça önemlidir.

İkinci önemli nokta, yaşam alanı içerisinde klimanın direkt kişilerin üzerine üflememesi sağlanmalı; klima yazın tavana doğru, kışın ise yere doğru üfleyecek şekilde çalıştırılmalıdır.

 

Doğru Ve Tasarruflu Klima Kullanımı İçin İpuçları

1. Klimalarda enerji tüketimi en az olan A+, A++ ve A+++ sınıfı klimalar tercih edilmelidir.

2. Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın.

Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz.

Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin (24-26°C). Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini %10 artıracaktır.

3.Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın.

4.Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın.

5. Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

6.On yıldan eski olan klimalarınızı yenileyin. Eski klimalar aynı soğutma performansı için yeni klimalara oranla %40 daha fazla enerji harcar.

7. Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının önünün kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalıdır.

8. Klimanızın filtrelerini belirli aralıklarla temizletin ve yetkili servisler tarafından periyodik bakımlarını yaptırın.

9. Klimanızın zamanlayıcısı gereksiz çalışmasını önleyerek kapanmasını ve sizin geldiğiniz saatte çalışarak evin serinlemesini sağlar.

10. Eksik yalıtımlı eski bir binada iseniz yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin.

11. İhtiyacınızdan büyük bir cihaz enerji tüketimi anlamına gelirken, tasarruf amaçlı olarak düşük kapasite alınan bir cihaz da konfor kaybına yol açacaktır.

Bu nedenle klima satın almadan önce tüm firmaların ücretsiz olarak sundukları keşif hizmetinden faydalanmakta yarar vardır.

Klima, yazın soğuk hava üflemesi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiliyor ve kolayca hastalanmalarına neden alıyor.

Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa siz de önlem olarak uzman kontrolünde vitamin desteği alabilirsiniz./virgül

© Bild: virgül

 

 

 

 

Yayınlama: 15.08.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.