“Terör Propagandası” Suçlamasıyla Türkiye Kökenli Almanya Vatandaşı Gözaltına Alındı
Alman hükümeti, tatil için gittiği Türkiye’de “terör propagandası” suçlamasıyla gözaltına alınan Alman vatandaşı Osman B. ile görüşmek için Türk makamları nezdinde yoğun girişim başlattığını belirtti.
Türkiye’de bir Alman vatandaşının daha gözaltına alınması üzerine harekete geçen Alman hükümeti, konsolosluk desteği izni için Türk makamları nezdinde “yoğun girişim” başlatıldığını açıkladı.
Alman hükümeti, NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung’un, 36 yaşındaki Osman B.’nin temmuz ayı sonunda Antalya Havalimanı’nda gözaltına alındığı haberini doğruladı.
Almanya’dan “yoğun girişim”
Alman hükümetinin olağan basın toplantısında gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Türkiye’de gözaltında tutulan Alman vatandaşı ile “henüz bir görüşme gerçekleştirme imkanına sahip” olmadıklarını söyledi.
“Önceliğimiz bu görüşmeyi gerçekleştirmek” diyen bakanlık sözcüsü, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ile Antalya Konsolosluğu tarafından bu görüşmenin gerçekleşmesi, konsolosluk desteğinin verilebilmesi için Türk makamları nezdinde girişimlerin sürdürüldüğü bilgisini paylaştı.
NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung’un haberinde, Antalya’ya ailesiyle birlikte tatile gittiğinde gözaltına alınan 36 yaşındaki Osman B.’ye Facebook’taki bazı paylaşımları nedeniyle “terör propagandası” suçlaması yöneltildiği belirtiliyor.
Osman B.’nin ifadesinde, birkaç yıl önce kendi Facebook hesabından bazı paylaşımlar yaptığını, bunlardan pişmanlık duyduğunu ancak kendisiyle ilişkilendirilen ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının paylaşıldığı ikinci bir hesapla ilgisinin bulunduğuna yönelik suçlamaları ise reddettiği belirtildi.
Haberde, sulh yargıcının, 2011’den bu yana Alman vatandaşı olan Osman B.’nin Türkiye’de ikamet adresinin bulunmadığından firar etme riskini göz önünde bulundurarak gözaltında tutulmasına karar verdiği kaydedildi.
Gözaltına alınan Osman B.’nin avukatı Berthold Fresenius müvekkiline yöneltilen suçlamaların Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçen Mart ayında yaptığı açıklamalarla ilintili olduğunu savundu.
Seyahat uyarısı hatırlatıldı
Hükümetin bugünkü olağan basın toplantısında da Alman gazeteciler Osman B.’nin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı iddialarını Alman hükümetinin gündemine taşıdı.
Gazeteciler, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Mart ayında yaptığı ve “Türkiye’ye dışarda karşı çıkıp, sonrasında Akdeniz şehirlerinde ve Antalya’da tatil yapanlar havalimanlarında tutuklanacaklar” yönündeki sözlerini hatırlatarak, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adebahr’a, “bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yöneltti.
Adebahr soruyu şu sözlerle yanıtladı:
“Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün bizim için çok yüksek değer taşıdığını defalarca konuştuk. Bu son yıllardaki pek çok vaka nedeniyle Türkiye ile tartıştığımız ve her vesileyle gündeme getirdiğimiz bir konu… Seyahat uyarılarımızı da bu bağlamda güncellemiş ve ne yazık ki Almanya açısından düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilen sosyal medya paylaşımları ve ifade edilen görüşlerin Türkiye’de sorunlar yaşanmasına yol açabileceği uyarısına yer vermiştik.”
Türkiye bilgileri nasıl elde ediliyor?
Bu arada hükümetin basın toplantısında Alman İçişleri Bakanlığı Sözcüsüne, “Türk makamlarının Alman vatandaşlarının siyasi görüşleri hakkında sahip olduğu bilginin kapsamını nedir ve bu bilgiler ne şekilde elde edilmektedir” sorusu da yöneltildi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Burada bu konu hakkında açıklama yapmam mümkün değil” yanıtını vermekle yetindi.
Soylu’nun “tutuklarız” çıkışına Almanya uyarı ile yanıt vermişti
Soylu, 3 Mart’ta Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaptığı söz konusu konuşmada “Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye’de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil” ifadelerini kullanmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı ise bunun üzerine Türkiye için yaptığı seyahat uyarılarını genişletmişti. Mart ayındaki güncellemede, “sosyal medyada başka bir hesaba ait bir içeriği paylaşmanın ya da beğenmenin dahi” suç sayılabileceği uyarısı yapılmıştı. Uyarılarda, herkese açık olmayan hesaplardaki yorumların dahi Türk otoritelerine ihbar edilebileceği ihtimalinin de göz önünde bulundurulması gerektiği kaydedilmişti.
NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung’un elindeki bilgilere göre Türkiye’de yedi Alman vatandaşı siyasi gerekçelerle tutuklu bulunuyor.DW Türkçe