‘’Sosyal Sahtekarlığa Karşı Mücadele Ekibi’’ Firmaları Denetliyor
Avusturya’da artan sosyal dolandırıcılık vakaları nedeniyle, mali polis ve sosyal sigortalar fonunun ortak düzenlediği baskınlarda, çok sayıda sigorta primlerini ödemeden işçi çalıştıran firmalar tespit edildi. Özellikle Almanca bilmeyenlerin, zorunlu sigortalarının yapılmadığı veya geç yapıldığı görüldü.
‘’Sosyal Sahtekarlığa Karşı Mücadele Ekibi’ne’’ yapılan ihbar üzerine, Wiener Neustadt kentinde bir lojistik merkezinin tesislerine gece yarısı mali polis baskın düzenledi.
Mali polis ve Federal Yabancılar ve Sığınma Dairesi ile birlikte yapılan operasyon gece 01.20’de gerçekleştirildi.
Lojistik merkezinde çalışan 20 kişiden beşi sosyal sigorta kurumuna kayıtlı olmadıkları, iki kişinin de Avusturya’da oturum izni olmadığı tespit edildi. İlgili sanıklar gözaltına alındı.
Team Sozialbetrugsbekämpfung (Sosyal Sahtekarlığa Karşı Mücadele Ekibi)
2013 yılında kurulan ‘’Sosyal sahtekarlığa karşı mücadele ekibi’’, 2015’te düzenli olarak faaliyete geçti. Pilot bölge olarak seçilen Aşağı Avusturya Eyaleti’nde, 2018 yılında 478 şirket denetlendi ve 94 suç duyurusunda bulunuldu. Aşağı Avusturya Eyaleti Bölgesel Sağlık Sigortası Fonu (NÖGKK) talep üzerine, 83 vakada, iş yerleri zorunlu bir sigortaya tabi tutulmuş ya da eksik sigorta primleri nedeniyle düzeltilmiş.
2018’den Bu Yana 20 Paravan Şirket Ortaya Çıkartıldı
Son yıllarda gittikçe daha yaygın hale gelen bir sosyal dolandırıcılık biçimi, paravan firmalardır.
2018’de, sosyal sigorta fonuna 271 kişinin paravan firmalar üzerinden kayıtlı olduğu tespit edildi. Aşağı Avusturya’da 20 olası paravan şirket deşifre edildi.
NÖGKK’YA göre, bu davalarda zorunlu sigortanın sona erdirilmesi, 1.507 milyon Euro’luk bir mali kaybı engelledi.
Birimin amacı, suiistimalleri ve raporlama suçlarını tespit etmek, yanlış firmaları mümkün olduğunca erken tespit etmek ve vergi kaçakçılığını engellemek.
Çalışanların Sigorta Primleri Yatırılmıyor
Öte yandan, yapılan bir başka sosyal dolandırıcılık vakası da, firmaların işe aldıkları çalışanlarını, sosyal sigortalar fonuna kayıt ettirmemeleri veya geç kayıt yaptırmalarıdır.
Çalışanın özel bir sorgulamayla veya sağlık nedenlerinden dolayı, bir sağlık kurumuna gitmesiyle ortaya çıkan dolandırıcılık, çalışanın emeklilik gününden çalındığı gibi, işverene de haksız kazanç sağlamış olmakta.
Özellikle Almanca bilmeyen, iş bulmakta zorluk çeken mesleksiz göçmenlerin bu durumunu fırsata çeviren firmalar, sosyal sigorta primlerinde ve tatil ücretlerinde, sosyal dolandırıcılık yapmaktalar./virgül.at