‘’Kendimi Memleketim Tarafından Dışlanmış Hissediyorum’’

Türkiye’nin Ağustos ayında yürürlüğe girmek üzere uyguladığı yeni kanunlar kapsamında ‘yurtdışı borçlanması yoluyla emekli olmak’ isteyen vatandaşlar konsolosluklara akın ederken, tepkilerini de dile getirdiler.

‘’Kendimi Memleketim Tarafından Dışlanmış Hissediyorum’’

Avusturya’nın Başkenti Viyana TC. Başkonsolosluğu Facebook sayfasından yapılan bir açıklamada: ‘’Başkonsolosluğumuzda hizmet veren Çalışma Müşavirliğimiz, 3201 Sayılı Kanun kapsamında yurtdışı borçlanması yoluyla emekli olmak isteyen vatandaşlarımızın yoğun talep ve başvuruları dikkate alınarak 27 Temmuz 2019 Cumartesi ve 28 Temmuz 2019 Pazar günleri 10:00-13:00 saatleri arasında açık olacaktır’’ denmekte.

Konsolosluğun bu ilanı altına vatandaş, çıkartılan yasa kapsamında tepkilerini dile getirdiler.

Viyana’da bir vatandaş tepkisini şu şekilde dile getirdi: ‘’Türkiye’den emekli olup Türkiye’ye yerleşmeyi hayal edenlere kısaca diyorlar ki, siz gelmeyin – cenazeniz gelsin uçakla!’’

Bir başka vatandaş: ‘’Böyle bir yasa çıkartıp gurbetçilere neden böyle eziyet ediliyor anlamış değilim.

Biz burada memleket sevdasıyla avutuyoruz kendimizi, en azından Türkiye’den emekli oluruz orda yaşarız diye-kendimi memleketim tarafından dışlanmış hissediyorum.

Yeterince dışlanıyoruz zaten buralarda-çok üzüldüm, kırıldım – Yeni yasa bize zarar veriyor maddi manevi- Kusura bakmayın duygulandım…’’

Ankara’nın Yeni Uygulaması

“Ağustos ayında yürürlüğe girmek üzere, Resmi Gazetede yayımlanan ve yurt dışında çalışan Türkiye vatandaşlarını ilgilendiren maddeleri de içeren yasa değişikliklerinin neredeyse tamamı, göçmen vatandaşlarımızın aleyhine.

Çıkarılan torba yasada göçmen vatandaşları yakından ilgilendiren üç önemli değişiklik bulunmaktadır.

Bugüne değin Emeklilik ile ilgili olarak, Yurt dışından borçlanma bedeline esas olan prim oranı yüzde 32’yidi. Bu oran yüzde 45’e çıkarılıyor.

Yani evvelki yasada geçerli olan günlük borçlanma bedeli 27,29 TL iken, yeni yasa da 38,38 TL ye yükseliyor.

Ayrıca bu kapsamda emekli olmak isteyenler, Sigorta (SGK yani 4G) emeklisi olamayacaklar, 4B sigortalısı (BAĞ-KUR) emeklisi olabileceklerdir.

Bu ise, alınacak emekli aylığının yaklaşık yüzde 30 daha az olacağı anlamına gelmektedir.

Ve asgari borçlanma süresi artık SGK’daki gibi 10 yıl değil, 15 yıl olacaktır.

Dövizle askerlik bedeli de, Yapılan yeni düzenleme ile 5000 Euro’yu aştı.

Yurt dışından getirilen telefonlar ile ilgili olarak, 600 tl civarında olan kayıt vergisi 1500 TL’sına yükseltildi.

Yani gurbetçi Yurt dışında kullandığı kendi telefonunu, Türkiye de üç aydan fazla kullandığında, kayıt ettirebilmek için 1500 tl ödemek zorunda bırakılmaktadır./virgül

© Bild:virgül

Yayınlama: 28.07.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.