Viyana’da Resmi Olmayan Cami İddiasına Polis Soruşturması

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İslam Cemaati’nden bağımsız bir cami olduğu iddiası üzerine, polis cami olduğu ileri sürülen eski fabrika binasında araştırma başlattı.

Viyana’da Resmi Olmayan Cami İddiasına Polis Soruşturması

Viyana-Simmering’deki eski bir fabrika binasının yasa dışı cami olarak kullanıldığı iddia edilmesinin üzerine, polis binada Çarşamba günü inceleme başlattı.

Bu haftanın başlarında, Grillgasse’deki endüstriyel bir binada yasadışı bir Şii camisinin faaliyet gösterdiğine dair bir şüphe vardı.

Sadece ticari kullanıma müsait olan sitede ek olarak, açılacak her hangi bir caminin Avusturya İslam Cemaati’ne (IGGÖ) kayıtlı olması veya resmen tanınmış bir dini cemaatine bağlı olması gerekir.

Polisin olay yeri incelemesinden sonra yaptığı açıklamaya göre, eski fabrika binasında camiyi çağrıştıran hiçbir ibareye rastlanmadığı yönünde oldu.

Öte yandan, Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) sözcüsü Rusen Timur Aksak, Çarşamba günü cami olduğu iddia edilen mekanı ziyaret etti.

IGGÖ sözcüsünün denetimden sonra yaptığı açıklamada, çeşitli etkinlilerin düzenlendiği, çocuklar için özel derslerin olduğu bir dernek olarak faaliyet yürüttüğü – ama Cuma namazı kılınmadığı ve bir imamında olmadığını, bu nedenle de İslam Cemaati’ne karşı bir sorumluluğu olması gerekmediğini belirtti.

 

 

Editörün Notu:

Avusturya’da 2015 yılında uygulamaya giren İslam Yasası’na göre, Avusturya’da açılacak olan camiler, Avusturya’nın resmen tanıdığı İslam Cemaati’ne (İGGÖ) bağlı olarak faaliyet yürütmek zorundadır. Aksi taktirde açılacak olan bir cami, resmi makamlarca tanınmayacak ve kapatılacaktır.

Geçtiğimiz yıllarda, ‘’Viyana Nizam-ı Alem Ocağı’’ ibadethane görevi gördüğü ve İGGÖ’ye de bağlı olmadığı gerekçesiyle kapatılmıştı.

Nizam-ı Alem Ocağı Viyana 

Öte yandan aynı kanunlar, Alevi dernekleri içinde geçerli sayılmakta, Alevi inancını temsil eden ibadetlerin yapılması durumunda, fiili gerçekleştiren dernekler resmen tanınmış olan Alevi İnanç Topluluğu’na bağlanmak zorunda bırakılmıştır.

Bu yasa kapsamında da, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ile Avusturya Alevi İnanç Toplumu (ALEVI) arasında, mahkemeye varan tartışmalar yaşanmış, yaşanmaya da devam etmektedir.

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu ile Avusturya Alevi İnanç Toplumu arasındaki davanın görüldüğü mahkemenin önündeki bekleyiş.

Yasaya göre, ibadet haneler (cami, cem evi) ülkede resmen tanınmış inanç gruplarına bağlanmak zorunda. Aksi taktirde dernekler yasasına tabi tutulmaktalardır.

Dernekler yasası, çok kapsamlı kültürel, sosyal ve siyasal faaliyetleri içerisinde barındırırken, ibadet kısmını inanç kurumlarına devretmiştir.(virgül.at)

Yayınlama: 25.07.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.