Kent Sakinleri Su Zammını Mahkemeye Taşınıyor

Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon idaresi MASKİ’nin su tarifelerine yapmış olduğu ve 1 Haziran 2019 tarihinden geçerli olan ücret zammı, Manisa Yurttaş İnisiyatifi tarafından mahkemeye taşınıyor.

Kent Sakinleri Su Zammını Mahkemeye Taşınıyor

Metin Durmaz/ Manisa

 

Manisa yurttaş inisiyatifi tarafından yapılan açıklama şöyle:

Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon idaresi MASKİ nin 20 Mayıs 2019 tarihindeki genel kurul toplantısında 2019 yılı ücret tarifelerinin artırılması gündemi ile su tarifelerine yapmış olduğu ve 1 Haziran 2019 tarihinden geçerli olan ücret zammı kararının yürütmesinin durdurulması ve yargılama sonucu iptali isteminde bulunduğumuz davamızı bugün Manisa idare mahkemesine açıyoruz.

Manisa yurttaş inisiyatifi olarak 17 ilçesiyle bütün Manisa halkının en temel hakkı olan suya erişim hakkından olumsuz etkilediğini düşündüğümüz bu karara karşı başlattığımız Anayasal hak arama ve hukuk mücadelesinde; Manisa da yaşayan ve 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası’nın 2. maddesine göre dava açma ehliyetleri bulunan 25 Manisalı yurttaş davacı olarak avukatımız Ahu TAHMİLCİ ye vekalet vererek hak arama mücadelemizi başlatmış bulunuyoruz.

Manisa halkı adına daha önce açmış olduğumuz ULUPARK’a katlı otopark yapılmasına ve BEYAZFİL’in tescilinin kaldırılması ve yıkılmasına karşı olduğumuz davalarda; Manisa halkı lehine verilmiş kararlarda olduğu gibi; açmış olduğumuz bu davada da Manisa idare mahkemelerine ve yargıçlarına güveniyoruz dediler.

 

​Bilindiği gibi Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ 20 Mayıs 2019 tarihli meclis toplantısında 1 Haziran 2019 tarihinden geçerli olmak üzere suya %35 ve üzeri oranlarda zam kararı aldı.

Oysa 31 Mart yerel seçimlerinden sonra bir çok ilde ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde suya ciddi oranlarda indirim yapılmışken ve üstelik Manisa Büyükşehir Belediye başkanı Cengiz Ergün seçimlerden önce 2018 yılı MASKİ ikinci genel kurulunda 2019 yılında suya ve MASKİ nin hiçbir hizmetine zam yok sözü vermiş olmasına rağmen; şimdi Manisa halkı ile dalga geçer gibi su tarifelerine ve diğer hizmetlere fahiş oranlarda zam kararı almışlardır.

 

Oysa; temiz ve içilebilir su, insanın sağlıklı ve insanca yaşamının en temel koşuludur. Bu nedenle suya erişim hakkı ya da kısaca su hakkı yaşam hakkının zorunlu bir unsurudur.

Dünya Sağlık Örgütü de temiz suyun bütün koşullardan bağımsız olarak bireye mutlaka ulaştırılması gereken bir sağlık hizmeti olduğunu ifade etmiştir. Yine evrensel tüketici haklarının başında tüketicilerin en temel gereksinmesi olan yeterli ve sağlıklı suya erişim hakkı vardır. Bütün bu düzenlemelerden anlaşılıyor ki, “sağlıklı ve yeterli suya erişim hakkı” temel anayasal ilkelerimizden birisi olan insan hakları kavramı içerisinde yer bulmaktadır. Su hakkı, devleti halkın ödeyebileceği, güvenli içme suyuna erişimini sağlamakla yükümlü kılmaktadır. Devlet suya erişim için gerekli ekonomik, sosyal ve siyasal şartları yaratacak politikalar ve stratejiler geliştirmelidir.

Birleşmiş Milletler ekonomik, sosyal ve kültürel haklar uluslararası sözleşmesinde

Devletlerin yargı alanı dahilinde, su ve suyla ilgili tesis ve hizmetlerin hiçbir ayırım gözetmeksizin herkes tarafından erişilebilir olması zorunlu” olduğu belirtilmekte “Ekonomik erişilebilirlik olarak da; Su ve suyla ilgili tesis ve hizmetler herkes tarafından karşılanabilir olması, suyun güvenliğinin sağlanması ile ilgili doğrudan ve dolaylı masraf ve ücretlerin ödenebilir olması ve Sözleşmede yer alan diğer hakların gerçekleştirilmesini tehlikeye atmaması veya tehdit etmemesi gerektiği” vurgulanmaktadır.

Sözleşmeye taraf devletlerin ki; T.C Devleti de bu sözleşmeye taraftır “suyun maddi olarak karşılanabilir olmasını sağlamak için, gerekli bir takım tedbirleri alması, uygun ve düşük maliyetli bir dizi tekniklerin ve teknolojilerin kullanılması; bu kapsamda ücretsiz veya düşük maliyetli su temini gibi uygun ücret politikaları uygulaması,; görece daha yoksul hane halkları üzerine su giderlerinin oransız bir yük olarak binmemesi için gereken önlemleri alması” gerekmektedir.

Oysa; Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ aldığı bu kararla; sözleşmenin tarafı olan T.C devletine yüklediği, ücretsiz veya düşük maliyetli su temini gibi uygun ücret politikaları uygulama, görece daha yoksul hane halkları üzerine su giderlerinin oransız bir yük olarak binmemesi için gereken önlemleri alma yükümlülüklerini yok saymıştır. Hakkın kullanılmasını engelleyen bu karar açıkça hukuka ve suya erişim hakkına aykırı olduğu ortadadır.

Bu nedenle Manisa da yaşayan yurttaşlar olarak anayasadan doğan yasal hakkımızı kullanıyoruz ve MASKİ nin yapmış olduğu fahiş su zammı kararının yürütmesinin durdurulması ve yargılama sonucu iptalini istiyoruz ve Manisa idare mahkemesine dava açıyoruz. Bu konuda bütün Manisa halkından destek bekliyoruz.(virgül.at)

Yayınlama: 19.06.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.