Viyana’da 10 Binler Yürüdü

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da, 1 Mayıs işçi bayramı yürüyüşüne, hükümetin reformları, aşırı sağ ve sosyal kesintiler damgasını vurdu.

Viyana’da 10 Binler Yürüdü

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da yapılan 1 Mayıs yürüyüşüne on binlerce işçi katıldı.

Sabahın erken saatlerinde, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ilçe örgütleri, kentin değişik alanlarından Belediye Meydanına (Rathaus) yürüdü.

Çeşitli sendikalar, İşçi Odaları Birliği (AK), Sol parti ve gruplar, çeşitli Meslek Odaları yürüyüşte yerlerini aldılar.

Türkiye kökenli sivil toplum kuruluşlarından, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), Alevi İnanç Topluluğu (ALEVI), Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve CHP Avusturya Birliği yürüyüşe katıldı.

1 Mayıs’ta İlkler

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, başkan olarak ilk 1 Mayıs konuşmasını yaptı.

Ludwig konuşmasında, hükümetin aşırı sağ ile olan ilişkilerine vurgu yaparak, aşırı sağın bütün Avrupa’yı etkisi altına almak istediğini ama buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Belediye başkanı, gelişen ırkçılığı yangına benzeterek, bu yangını biz söndüreceğiz, çünkü yangın söndürme tüpleri kırmızıdır, dedi.

Öte yandan İşçi Odalarının (AK) seçimlerde katılım oranları kapsamında yaşadığı başarıyı tebrik ederek, ‘’AK, ikinci cumhuriyetin en önemli kurumlarından birisidir’’ dedi.

Michael Ludwig ayrıca AK için, Avusturya’nın en saygın kurumu olduğunun altını çizdi.

Belediye Başkanı’nın ardından, Pamela Rendi-Wagner’in ilk Mayıs konuşması izledi.

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Lideri Pamela Rendi-Wagner yaptığı konuşmasında kitleyi işaret ederek, “Burada gördüğüm gerçek bir güç! İdealleri ve hakları için özgürlük, eşitlik için ayağa kalkacak on binlerce insan ve dayanışma.’’ İfadelerini kullandı.

Wagner, 1 Mayıs günü  Bakanlar Kurulunda vergi reformunu ele alan federal hükümeti eleştirdi.

SPÖ Lideri, “Sosyal uyum yolundan ayrılıp, sadece refah devletini yok etmek istiyorlar diyerek, FPÖ’nün işçilerin sahte dostu olduğunu söyledi.

Hükümetin kendi reformlarını çok iyi göstermelerine karşılık, Wagner, ‘’Federal Hükümet  reformlara onlar kilometre taşları diyor. Ama onlar insanların etrafında dolandıkları değirmen taşlarıdır. ” eleştirisinde bulundu.

SPÖ Avrupa Parlamento Seçimleri adayı Andreas Schieder, bu Mayıs ayı Avrupa’da ve hatta dünyada çok öneli bir önem arz etmektedir dedi.

Aşırı sağın AB parlamentosuna hakim olmak istediğini belirten Schieder, Sosyal demokratlar olarak buna izin vermeyeceğiz dedi.

1 Mayıs yürüyüşünde öne çıkan talepler, sosyal devlet, vergi reformları ve adalet ön plana çıktı.(virgül.at)

© Bild: virgül.at

Yayınlama: 01.05.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.