Alman Vatandaşlık Yasası Da Değiştiriliyor

Federal İçişleri Bakanlığı, Vatandaşlık Yasası’ndan bir değişikliğin yapılarak, Alman vatandaşı olanların yanlış beyanda bulunmaları durumunda ellerindeki vatandaşlığın geri alınmasını talep etti.

Alman Vatandaşlık Yasası Da Değiştiriliyor

Yeni yasa tasarısına göre, geldiği ülkeyi doğru olarak bildirmeyen ya da başka önemli bilgileri gizleyenlerin Alman vatandaşlığı 10 yıl sonra da geri alınabilecek.

Bu süre halen 5 yıl. Bu süreyi geçiren kişilerin yanlış beyanda bulunduklarının tespit edilmesi durumunda Alman vatandaşlığı elinden alınamıyordu.

Bu konuda çok fazla olay ve somut örnek olmamasına rağmen İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu öneri daha çok Alman vatandaşlığına geçişleri kriminalize etmeye yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bakanlık tarafından yapılan soruşturmada Almanya genelinde bu tarz sadece 250 olayın olduğu tespit edildi.

Suçlanan kişilerin kaçı hakkındaki iddiaların doğru olduğu ise bilinmiyor.

Bakanlık önerinin sonbaharda yasallaşarak yürürlüğe girmesini istiyor.

Öneriye SPD de tam destek veriyor.

Meclis Grubu İçpolitika Sözcüsü Burkhard Lischka yaptığı açıklamada, vatandaşlığa geçiş sırasında yanlış bilgi verenlerin bunun cezasını çekmesi gerektiğini ifade etti.

FDP Meclis Grubu Başkan Vekili Stephan Thomae ise yaptığı açıklamada, 8 yıl boyunca Almanya’da yaşayan ve iyi derecede entegre olanlara verilen vatandaşlığın geri alınmasına karşı olduklarını ifade ederek, “Bir kişinin geçmişinde 10 yıl geriye gitmenin bir anlamı yok” dedi.

Geçmişte Türkiye’den geldikleri halde Lübnan vatandaşı olduğunu söyleyerek iltica hakkı alan ve sonradan Alman vatandaşı olan kişilerin bulunduğu da ileri sürülüyor.

Bunların sayısı konusunda ise herhangi bir bilgi yok.

Yayınlama: 26.04.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.