Kazada Ölen Yakınının Haberini Facebook’tan Öğrenmek Nasıl Bir Duygu Biliyor Musunuz?
Avusturya’nın Wels kentinde Pazar günü meydana gelen trafik kazasında, üç Türkiye göçmeni hayatını kaybetti. Gece başlarken meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin kimlik bilgileri ve fotoğrafları sabaha yayınlanmaya başlandı. Gazetecilik ahlakına sığmayan bu davranış sayesinde, hayatını kaybedenlerin yakınları, acı haberi, büyük bir ihtimalle Facebook’tan öğrendi.
Adem Çetin
Pazar akşamı Avusturya’nın Wels kenti yakınlarında iki aracın karıştığı trafik kazasında üç kişi hayatını kaybetmiş, dört kişide ağır yaralanmıştı.
Haberi, Avusturya Haber Ajansı (APA) servis ettikten sonra, bütün Avusturya gazeteleri internet sayfaları üzerinden manşetten gördü.
Saatler ilerledikçe, kazaya karışan her iki araçda da, Türkiye göçmeni ailelerin olduğu sosyal medya aracılığıyla duyuruldu.
Biz bunu öğrendiğimiz halde, kamu yararı uyarınca, habere etnik kimlik işleme gereğini duymadık.
Kazada hayatını kaybedenlerin, sosyal medya hesaplarından alındığını düşündüğümüz, fotoğraf ve kimlik bilgileri, Haber sitemize ulaştırıldı.
Neden Yayınlamadık?
Neden Yayınlanmamalı?
Avusturya’da yayıncılık yasaları ve yayıncılık ahlakı, trafik kazalarına nasıl bakıyor?
Ve ayrıca, insan olarak vicdanımız, bu tarz haberlerde bize neyi işaret etmeli?
– Trafik kazası haberlerinde kamu yararı esas alınmalıdır; yansız, nesnel ve yalın bir dil kullanılır; sansasyonel, peşin hüküm içeren ifadelerden kaçınılır.
– Trafik kazası haberlerinde kanlı ve insan onurunu zedeleyici fotoğraf ve görüntü kullanılmaz.
– Ölülerin yakın plan fotoğraflarına yer verilmez; uzak plan fotoğraflarda yüzler mutlaka buzlanır.
– Hayatını kaybeden ya da yaralananların isimleri, yakınlarının öğrendiğine emin olunmadan haber metinlerinde yer almaz.
Avusturya emniyetinin yayınladığı, konu dahilinde bir bildiride şöyle denmekte:
Her kişi açık alanda, vukuu bulmuş olayı görüntüleme özgürlüğüne sahiptir.
Olay yerinde, güvenlik güçlerini, sağlık görevlilerini ve itfaiye memurlarını engellememek şartıyla.
Ayrıca, alınan görüntüleri yayınlarken veya bir yayın kuruluşuna gönderirken, düşünülmesi gereken en önemli ve vicdani kural,
‘’kazaya karışan kişi veya kişiler, sizin yakınınız olsaydı ve sizde o yakınlarınızın kaza geçirdiğini ilk o fotoğrafta görseydiniz!
Ne hissederdiniz?’’
Emniyet bir kaza fotoğrafını yayınlamadan önce, vicdanınızla beraber hareket etmenizi tavsiye ediyor.
Pazar günü meydana gelen kazada hayatını kaybeden üç kişiden ikisinin fotoğrafını yayınlayarak ve isim-soy isim olarak veren, sözüm onan haberciler, belki çok tıklama almış olabilirler.
Ama kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımızın, Avusturya’da veya Türkiye’deki yakınlarından, belki de daha az acı vermek adına gizlenen haberi, manşet yaparak ve bir gazetecilik başarısı
göstermiş edasıyla yayınlayarak, bir kez daha gazeteci olamayacaklarını ispat etmişlerdir. (virgül.at)