GIS İçin Ödenen Aidatlar Anayasa Komitesinde
Avusturya Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu ORF’nin, ‘’GIS’’ adı altında aldığı aidatların kaldırılması için verilen dilekçeler, parlamentoda ele alındı.
Cuma günü, Avusturya Radyo ve Televizyon Kurumu (ORF) tarafından alınan aidatların kaldırılması, “zorunlu ücretler olmadan ORF” adlı popüler dilekçe kapsamında ele alındı.
Özgürlük Partisi FPÖ, tarafından gündeme getirilen GIS ödemelerinin kaldırılması talebi, Avusturyalılar tarafından ilk önce mantıklı bulunmuş, daha sonra ORF’in giderlerinin nereden karşılanacağı konusunda ileri sürülen alternatifler, GIS adı altında alınan ücretlerin sadece isim değiştirilerek, farklı vergilendirme sistemiyle, yine Avusturyalı vergi mükelleflerinden alınacağı tartışmaların odak noktası olmuştu.
Binlerce Avusturyalı, ücretsiz radyo ve televizyondan yararlanmak için, bağlı bulundukları belediyelere giderek dilekçe doldurmuştu.
‘’Avusturya yasalarına göre, ‘’Direk Demokrasi’’ adı altında, belirli konular, belirli tarihlerde kamuoyuna sunularak, değiştirilmesi veya yenilenmesi kapsamında imzalı dilekçeler ile parlamentoya sunulur ve parlamento, konu dahilinde bir oturum düzenler.’’
GIS adı altında, radyo ve televizyon kullanıcılarından alınan ücretlerin kaldırılması için, imzalı dilekçeler parlamentoya sunulmuştu.
Yayın Ücretleri Diğer Ülkelerde Nasıl?
Komite iki duruşmada, diğer AB ülkelerinde yayın ücretlerinin miktarının altını çizdi.
Buna göre, 28 AB üye ülkelerinin, 13’ünde şu anda bir ücret finanse yayın modeli var, 14 ülkede ise, fon kamu fonlarından ağırlıklı olarak yararlanmakta.
Malta hariç, yayın ağırlıklı olarak reklam gelirinden finanse edilmektedir.
Duruşmalar ayrıca, özellikle doğrusal televizyonların giderek daha küçük bir rol oynadığını gösterdi.
Toplam nüfustaki hareketli görüntülerin yüzde 77’sinin hala TV üzerinden izleniyor diyen, RTR CEO’su Oliver Stribl, ancak 14 ila 29 yaşındakiler için internet üzerinden çevrimiçi videoların rağbet gördüğünü ekledi.
Tarafsız Yayıncılık Biter
Komite de, GIS ödeneğinin vergilendirme sistemine dönüştürülmesinin ne gibi sonuçlar doğuracağı tartışıldı.
Böyle bir değişiklik kamu hizmeti yayıncısının politik baskı altında kalacağı ve gazetecilik bağımsızlığı ve bütünlüğünün kaybedileceği anlamına gelecektir.
Sonuç
Gelecekte ORF fonlarının yeniden şekillendirilip şekillendirilmeyeceği ve GIS’in bir geleceği olup olmadığı hala belirsizliğini korumaktadır.
Ulusal Konseyin komitenin 24 Nisan tarihli raporunda ele alması bekleniyor.
Virgül-Yorum
Avusturya Devlet Televizyonu ve Radyosu, giderlerini reklam ve üye sistemi olarak bilinen GIS ücretlendirmesinden karşılamaktadır.
Dolayısıyla da, hükümetlerden bağımsız hareket etme kabiliyetini her dönem koruyarak, bütün siyasi parti ve gelişmelere tarafsız yaklaşmasının önünde ekonomik ödenek engeli kalmamış olmaktadır.
ORF, Avrupa Birliği ülkeleri devlet televizyon ve radyo kurumları arasında, en bağımsız haber yaptığı kaçınılmaz bir gerçektir.
Bunun nedeni, Avusturya halkından GIS adı altında aldığı ödenekle direk bağlantılıdır.
Bu gün ORF haber programı iki milyon kişi tarafından izlenmektedir.
Ödeneklerini hükümetlerden alan, devlet habercilik ve yayıncılık kurumları, her hükümetin siyasi çizgisine göre şekil almak zorunda kalmış, tarafsız haberciliğine gölge düşürmüştür.(virgül.at)