Uygurlar: Yakınlarımız nerede?
Diasporada yaşayan Uygurlar, Doğu Türkistan’daki yakınlarının hayatta olduğuna dair kanıtlar sunması için Çin’e baskı amacıyla sosyal medyada kampanya başlattı. Kampanyaya Türkiye’den de yoğun destek var.
#MeTooUyghur (#BenDeUygur’um) hashtag’iyle Twitter ve Facebook’ta yürütülen kampanya, Uygur halk ozanı Abdurrehim Heyit’in hayatta olduğunu gösteren videonun Çin yönetimi tarafından paylaşılmasına cevap olarak başlatıldı.
Türkiye, Heyit’in cezaevinde öldürüldüğünü öne sürmüş, Çin Heyit’in hayatta olduğuna kanıt olarak video yayınlamıştı.
Ankara ise bu vesileyle Çin Devleti’nin Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı muamelesini ‘insanlık için utanç verici’ bularak kınamıştı.
Birleşmiş Milletlere göre 1 milyon kadar Uygur Çin tarafından toplama kamplarında tutuluyor.
Çin makamları iddiaları reddederek buraların İslam’ın radikalleşmesine karşı kurulan ‘mesleki eğitim merkezleri’ olduğunu iddia ediyor.
#MeTooUyghur #MenmuUyghur#SaveUyghur
Où sont mes familles ?!où sont mes amis ?!
Where is my family?! Where is my friends? pic.twitter.com/X1OLOoFetM— AdilQasim (@Adil0621) 12 Şubat 2019
“Milyonlarca Uygur nerede?”
Sosyal medyada kampanyayı tasarlayanlardan Halmurat Harri Finlandiya’da yaşıyor.
Harri, ozan Heyit’in yaşadığına dair kanıt olarak video yayınlayan Çin’e soruyor, “Şimdi bilmek istiyoruz: milyonlarca Uygur nerede?”
Kampanya vesilesiyle diasporadaki Uygurlar, haber almayı umut ederek çocukları, kardeşleri, anneleri, babaları ve arkadaşlarıyla olan fotoğraflarını paylaşmaya başladı.
Yakınları, kamplarda telefonları sıkı kontroller altında tutulan Uygurlardan haber alamadığını ve iletişim kurulamadığını söylüyor.
#Metoouyghur#bendeuygurum
Babam 65 yaşında 6 yıl hapise atıldı
Annem 55 yaşında, 5 yıl hapise atıldı
Erkek Kardeşim 28 yaşında, tutuklandı, ne olduğunu bilmem.
Kız kardeşim 13 yaşında, onunda nerede olduğunu bilmem.
Zalim kızıl Çin bana cevap ver! Ailem nerede? pic.twitter.com/p3OCx4SFLv— Ebulkasim oğuzak (doğu türkistan) (@EbumuhammadT) 12 Şubat 2019
ÇİN!
Abdurahim Heyt’te yaptığın Görüntünün aynısını banada yap! Annemin hayatta olduğunu göster! 635 gün önce evinden götürüldü. Bana hala hayatta olduğunu göster!#MeTooUyghur pic.twitter.com/3VOyYnW25s— Yultuz Tashmemet (@YultuzT_K) 11 Şubat 2019