E- Kartlara Fotoğraf Geliyor! Ama Herkese Değil!
Avusturya sosyal istismarı engellemek için, milyonlarca Euro harcayarak, sosyal sigorta kartlarını fotoğraflı yapacak. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bazı kesimlerin e- kartlarında fotoğraf mecburiyeti aranmayacak.
Avusturya 1 Ocak 2020’den itibaren, sağlık sisteminin olası kötüye kullanımını önlemek için her sosyal sigortalar kartı ‘’e-kart’’ zorunlu olarak sahibinin fotoğrafını taşıyacak.
Ancak Sağlık Bakanı Beate Hartinger-Klein (FPÖ) bugün bir istisna yapıldığını açıkladı: 70 yaş üstü insanlar ve dördüncü seviyede bakıma muhtaç kişilerin e-kartlarında fotoğraf mecburiyeti aranmayacak.
Bu durumda 14 yaşına kadar olan çocuklarda, 70 yaş üstü yaşlılarda ve dördüncü dereceden bakıma muhtaç kişilerde, e-kartlarında fotoğraf mecburiyeti aranmayacak.
Yeni E-Kartlara Geçiş Otomatik Olacak
E-kart sahiplerinin çoğu için bu reform tamamen otomatik hayata geçecek.
Şu anda, Sosyal İşler Bakanlığı kart sahiplerinin yüzde 80’inin otomatik olarak yeni bir e-kart alacağını umuyor.
Bakanlık, ilgili fotoğrafları, merkezi kayıt sicilleri veya pasaport sicilleri gibi diğer veri tabanlarından toplamak istiyor.
Sosyal işler bakanlığına göre, yeni e-kartların maliyeti federal hükümet ile sosyal sigorta arasında bölünecek.
İçişleri Bakanlığı’nın kart sahibinin güncel bir fotoğrafı yoksa, örneğin ilgili kişi yabancı bir vatandaşsa, İçişleri Bakanlığı Merkez Yabancılar Sicili veri tabanından yararlanılacak.
Avusturya vatandaşı olmayan Türkiye göçmenleri ise, şayet ehliyetleri varsa, oradan fotoğraf alına bilinecek.
Ehliyeti olmayanların ise yabancılar bürolarından vize kartlarındaki aktüel fotoğrafların kullanılması söz konusu.
Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından gündeme getirilen, e-kartlara fotoğraf konması, yabancıların özellikle Türkiye göçmenlerinin, sosyal dolandırıcılık yapmalarının önünün kesilmesi olarak, bizzat FPÖ tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.
FPÖ’nün bu iddialarını, Linz Üniversitesi yaptığı araştırma ile çürütmüş, yabancılar arasında en çok sosyal dolandırıcılık yapanların, Avusturya’da yaşayan Almanya vatandaşlarının olduğunu ortaya koymuştu. (virgül.at)