Adile Naşit

Hababam Sınıfı’nın elinde okul zili koridorlarda koşturan Hafize Ana’sı.

Adile Naşit

Gülen Gözler’in Nezaket Hanım’ı, Neşeli Günler’in Saadet’i Uykudan Önce’ isimli televizyon programının Masalcı Teyze’si… Türk sinemasının unutulmaz emekçisi Adile Naşit’in bugün 31. ölüm yıl dönümü. 

Adela Özcan, bilinen ismiyle Adile Naşit… 17 Haziran 1930’da doğdu. Küçük yaşta tiyatroya başlayan Adile Naşit, tiyatro tutkusuna sinema filmleri ve bir de televizyon programı ekledi. 1987’de hayatını kaybeden Adile Naşit, usta oyunculuğuyla, kazandığı başarılarıyla, yaşadığı acılarla, attığı kahkahalarla Türkiye tarihine geçmiş önemli sanatçılardandı.

Duvar’dan Ayşe Özlem İnci tiyatro sanatçısı Naşit Özcan ile Adile Naşit’i ve aralarındaki hala-yeğen ilişkisini konuştu. Özcan, İnci’nin sorularına şu yanıtları verdi:

Adile Naşit ve  Naşit Özcan tiyatroya nasıl başladılar?

Selim ile Adile, Komik-i Şehir Selim Naşit ile Amelya Hanım çocukları. Amelya Hanım Kantocu Virjin Hanım’ın kızı. Dolayısıyla Selim ile Adile kuliste büyüdüler. Dede Naşit, Selim’in tiyatrocu olmasını istemiyormuş. Dedem de dediğim gibi ‘Abdülhamid’i güldüren tek adam’, Komik-i Şehir Selim Naşit, çok önemli bir aktördür, ama işte babamın avukatlık, mühendislik gibi bir meslek edinmesini istiyormuş ama Adile’nin tiyatrocu olmasını istemiş ve Muhsin Ertuğrul’a götürmüş. Burada çocuk oyunları ile Adile tiyatroya başlamış. Hayat hikâyeleri böyle. Sonra Selim de bir zaman sonra tiyatrocu olmaya karar vermiş. Tıpkı Naşit’in babasından kaçıp tiyatrocu olduğu gibi…

Muammer Karaca, halam; Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nda uzun yıllar oynadı. Halam Adile Naşit’in Şan Müzikholü vardır kariyerinde, TRT’de ‘Uykudan Önce’ isimli televizyon programı uzun süre devam etmiştir. Tabii sinema da hayatında önemli yer tutmuştur.

 

Yayınlama: 11.12.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.