AİHM : Selahattin Demirtaş Serbest bırakılmalı. Erdoğan: Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP’nin tutuklu yargılanan eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde karar verdi. Demirtaş’ın tahliyesi için bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine başvuru yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise kararla ilgili olarak, “Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” dedi.

AİHM : Selahattin Demirtaş  Serbest bırakılmalı. Erdoğan:  Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz dedi.

AİHM, Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını oybirliğiyle aldı.

Yapılan açıklamada, “Mahkeme, Demirtaş’ın ‘makul bir şüpheyle’ gözaltına alındığını ve tutuklandığını kabul etti. Ancak Mahkeme, ulusal mahkemelerin dayandığı nedenlerle, adli mercilerin Demirtaş’ın tutukluluğunu ‘yeterli’ gerekçeleri olmadan uzun tuttuğuna hükmetti” denildi.

AİHM, Türkiye’nin Demirtaş’a 10 bin euro manevi tazminat cezası ile masraflar ve harcamalar için 15 bin euro ödemesine hükmetti.

AİHM kararında, dava öncesi tutukluluk süresinin uzun olmasının Demirtaş’ın Türkiye’de Meclis’teki siyasi faaliyetlerde yer alamamasına neden olduğu, bunun da ifade özgürlüğü ile seçilme özgürlüğüne “haklı olmadan müdahale edildiği” anlamına geldiği belirtildi.

Mahkeme, 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa referandumu ile 24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde tutukluluğun uzatılmasının, demokratik bir toplumun temelinde yer alan “çoğulculuğu baltaladığına ve bağımsız siyasi tartışmaların yürütülmesini sınırladığına” hükmetti.

AİHM, tüm bu nedenlerden dolayı Türkiye’nin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılanmasına son vermek için bütün önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

2 yıldır tutuklu olan Demirtaş’ın avukatları AİHM’e 20 Şubat 2017’de başvurmuştu.

Erdoğan: Bizi bağlamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AİHM’in kararıyla ilgili olarak, “Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise AİHM’in kararına ilişkin olarak, “Kararı bir görelim. Bu konuda yargılamayı yapan yargı mercii karar verecektir” diye konuştu.

Abdulhamit Gül, bakanlığının bütçesinin sunumu için bulunduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gül, Demirtaş’ın tahliye edilip edilmeyeceği sorusuna yanıtında, “AİHM iç hukukun bir parçası. Bunu da reformcu bir parti olarak AK Parti getirdi ama bu karar ne getiriyor, ne yapıyor, ne karar verilmiş, bunların takdiri de yine mahkemenin vereceği bir karardır” dedi.

Avukatı: Tahliyesi için başvuru yapıyoruz

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “AİHM’in Demirtaş kararı memnuniyet verici. Basın bilgilendirmesi için ayrıca yazılı açıklama yapılacaktır. Karar üzerine, Sn. Demirtaş’ın tahliyesi için bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine başvuru yapılacaktır. Sn. Demirtaş’ın tahliyesi, hukukun zorunlu gereğidir” dedi.

HDP: Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

AİHM’in kararı sonrasında Demirtaş’ın partisi HDP’den yapılan açıklamada ise “AİHM önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için gerekli adımların atılmasına karar verdi. Mahkemeler derhal bu kararın gereğini yerine getirmeli, Demirtaş ve tutuklu seçilmişler serbest bırakılmalıdır. Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır” denildi.

Cezaevinden cumhurbaşkanlığına aday olan tek kişi

Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016’da, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve partisinden 9 milletvekiliyle birlikte, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla gözaltına alındı.

Daha sonra da tutuklanan Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi ve halen burada tutuluyor.

Demirtaş hakkında 33 dava açıldı. “Terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” suçları yöneltilen Demirtaş’ın 142 yıla kadar hapsi istendi.

Tutuklanmasından 460 gün sonra hakim karşısına çıkan Demirtaş’ın savunması 3 gün sürdü. Demirtaş savunmasında, sahte ve üretilmiş delillerin dosyasına konduğunu söyledi, Gülen yapılanmasını komplo kurmakla suçladı.

Demirtaş, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisi HDP tarafından aday gösterilerek Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cezaevinden cumhurbaşkanlığına aday olan ilk ve tek kişi oldu.

Yayınlama: 20.11.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.