Avusturya’da Uzun Süre İş Bulamayanların Sayısı Artıyor
Ülkede son on yılda, uzun süre işsiz kalanların sayısı üç katına çıktı. Hükümet ve iş piyasa uzmanları, ”acil yardım” ödeneğinin kaldırılması ile bunun çözüleceğine inanıyorlar.
Avusturya’da yaklaşık 100.000 kişi şu anda ‘uzun süredir’ işsiz durumda.
350 Bin işsizin bulunduğu ülkede, işsizlerin arasında problem olarak görünen, uzun süre iş bulamayanlar.
İşsizlik rakamları ve uzun süre işsizlerin 100 binin üzerine çıkmasını uzamanlar, ekonominin bu yıl iyi performans göstermemesine bağlamaktadır.
Geçen yıla göre bir düşüş sağlanmış olsa da, geçmişe göre işsizlik oranlarındaki rakamlar arasında büyük farklılıkların olduğu dikkat çekiyor.
İş piyasalarının üzerinde durduğu, uzun süre işsiz kalanların sayısı, on yıl önce 34.500 ler de seyrederken, 2018’de yüz binlere ulaşması, AMS ve hükümetin yeni yöntemlere başvurmalarına neden oluyor.
Yüzdelik oranlarla bakıldığında, 2008 yılında uzun süre işsiz kalanların oranı yüzde 16 olurken, 2018’de yüzde 34 olarak tespit edildi.
Hükümetin Yeni Düzenlemesi
İlgili kişiler, normalde, nihai net maaşın yüzde 50’sinden biraz fazla olan acil yardım (Notstandshilfe) alırlar – ve sınırsız bir süre için, işgücü piyasasına genel olarak mevcut olmaları koşuluyla.
Yüksek Çalışmalar Enstitüsü’nden işgücü piyasası uzmanı Helmut Hofer,” yeni bir düzenleme zamanı sınırlamayı hedefleyebilir ” dedi.
Uzun süre bir iş bulamazsanız, 18 veya 24 ay sonra acil yardım alamazsınız, ancak minimum güvenlik için Asgari Gelir ödeneğine (Mindestsicherung) başvurmanız gerekir.
Hofer: “tamamen istatistiksel olarak, bu uzun vadeli işsiz sayısını azaltacaktır. Fiili olarak, sadece asgari gelir alıcılarında artış olacaktır’’ dedi.
Öte yandan, İstihdam Hizmetleri Yöneticisi Herbert Buchinger, yeni referans düzenlemeleri daha hızlı yeni bir iş bulmak için uzun vadeli işsiz insanları zorlayacağına inanmıyor:
“Arz sistemleri işgücü piyasasında arz ve talebi etkilemez.” Ancak AMS, örneğin, şirketlerin ihtiyaçlarına uygun olmalarına yardımcı olmak için eğitim vererek uzun vadeli işsizlere yardımcı oluyor, ifadelerini kullandı.
Buna ek olarak, amaç, etkilenen kişileri destek enstrümanlarıyla çalışma hayatına yeniden entegre etmektir. Örneğin, bir önceki yıl, AMS bu çalışmalar için yaklaşık 217 milyon Euro ödedi.
Bu, uzun süreli işsizleri işe alan şirketler için geçici bir ücret sübvansiyonudur.
Buchinger başarıdan memnun: “İnsanların üçte ikisi daha sonra şirkette kalıyor veya hemen sonra başka bir şirkette iş buluyor.”
Başka bir önlem, etkilenenlere sosyo-ekonomik işletmelerde ve projelerde geçici istihdam sağlamayı amaçlamaktadır. Bu son AMS neredeyse 165 milyon Euro’ya mal oldu. Katılımcıların yüzde 30’u daha sonra bir iş bulur.
Bir başka problem ise, yaklaşık 100.000 uzun süreli işsizin, yaklaşık 56.000’inin 45 yaşından büyük olmasıdır.
Onları daha iyi ifade edebilmek için uzmanlara göre yeni politika girişimlerine ihtiyaç var.
Bir öneri olarak, yaşlıları işe alan şirketler için vergi avantajı sağlanması ileri sürüldü. (virgül.at)