Viyana’da Türkiye Kökenli Dernekler Bir Araya Geldi
TC. Viyana Başkonsolosluğu öncülüğünde, Avusturya’da yaşayan Türkiye toplumunun sorunları başlığı adı altında, Türkiye kökenli bazı dernekler bir araya geldi. Toplantıda Alevi toplumu derneklerinden katılımın olmaması dikkat çekti.
TC. Viyana Başkonsolosluğu öncülüğünde, Avusturya’nın Başkenti Viyana ve çevresinde faaliyet gösteren Sivil Toplum Örgütleri ve Türkiye siyasi parti Avusturya yapılanmaları bir araya geldi.
Viyana Başkonsolosu Asip Kaya imzalı daveti alan dernekler, Cuma günü yerel bir derneğin lokalinde, Avusturya’da yaşayan Türkiye göçmenlerinin ortak sorunları üzerinden, birlikte hareket etmenin yolları arandı.
Toplantıda bir konuşma yapan Asip Kaya, Konsolosluk öncülüğünde kurulan iki yeni derneğin faaliyetlerini anlatarak, geniş kesimlerin desteklemesini istedi.
Uyuşturucu ve her türlü bağımlılıkla mücadele adı altında kurulan, göçmen gençlerin madde bağımlığından kurtarılması ve bu maddeye hiç bulaşmaması için çalışmalar yürüteceği belirtildi.
Ayrıca, Avusturya Gençlik Dairelerinin Türkiye göçmenlerinin çocuklarını alması durumunda, tekrardan Türkiye kökenli bir aileye verilmesi yönünde çalışma yürütülmesi konusunda adımlar atılarak, Türkiye kökenli ailelerin ‘’koruyucu aile’’ olarak kendilerini yetkili kurumlara bildirmeleri teşvik edilecek.
Bu çalışmanın sonucunda, Türkiye göçmeni ailelerin çocuklarının gerçek ailelerine geri vermek mümkün olmadığı surette, en azından koruyucu ailenin, aynı ulus ve aynı dinden olması hedeflendiği söylendi.
Derneklerin tanışması ve önyargılarından arındırılması amacıyla yapılan toplantıda, çeşitli dernek sözcüleri, içinde bulundukları koşulları tek tek anlattılar.
Derneklerin koordineli bir şekilde çalışmaları taktirde, ele alacakları ana konular şunlardan oluşmakta:
– Madde Bağımlılığı
– Gençlik Dairesi (Jugendamt)
– Eğitim
– Çifte Vatandaşlık
Çeşitli önerilerinde geldiği toplantıda, Türkiye ekseninde yapılan siyasi karşıtlığın doğurduğu yabancılaşmanın, Avusturya’da yaşayan Türkiye toplumunun menfaatleri için bir kenara bırakılabileceğinin altı çizildi.
Toplantıda bazı dernekler, Avusturyalılarla olan ilişkileri de dile getirerek, ‘’bu ilişkilerin zayıf olmasında, en büyük eksikliği kendimizde aramalıyız’’ dendi.
Avusturya özgülünde, Türkiye toplumunun sorunları karşısında birlikte hareket etme konusunda adım atan dernekler, merkezi iletişim sistemi oluşturularak, her derneğin yürütmekte olacağı faaliyetler bu iletişim ağından diğer derneklerin haberdar olmaları sağlanacak.
Toplantıya onlarca dernek katılırken, bir o kadar da katılmayan derneğin olması, kurulmak istenen birliğin kapsamı konusunda soru işaretleri oluşturdu.
Alevi toplumu derneklerinden, toplantıya katılımın olmaması da dikkatlerden kaçmadı. (Virgül.at)