FPÖ GIS Vergisinin Kalkmasını Neden İstiyor?

Aşırı sağ Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), Radyo Televizyon Yayını Vergisi’nin (GIS) kaldırılmasını neden istiyor? Virgül.at bu nedenleri araştırdı.

FPÖ GIS Vergisinin Kalkmasını Neden İstiyor?

Avusturya Devlet Televizyonu ORF (GIS) için alınan verginin kaldırılması, çeşitli çevrelerce gündeme getirildi.

 

Avusturya yasalarına göre, belirli tarih zaman diliminde yüz bin dilekçe verildiği durumda, federal parlamento, dilekçesi verilen konuyu gündemine alıyor.

 

GIS vergisi de, içişleri bakanlığı tarafından kamuoyuna sunulmuş ve 1-8 Ekim arasında ilgili kişilerin bağlı oldukları belediyelerde dilekçe vermeleri istendi.

 

Aldığımız bilgilere göre, dilekçe sayısı iki yüz bine ulaştı.

 

Şimdi Ne Olacak?

 

Federal parlamento, GIS vergisinin kaldırılması konusunu gündemine alarak, parlamentoda müzakere edilecek.

 

ORF

 

ORF kurumunun en büyük geliri reklam ve GIS vergisidir. ORF her ne kadar Avusturya devlet televizyon ve radyo kurumu olarak görülse de, özelde bağımsız bir işleyiş yapısına sahip.

 

ORF’in bağımsız hareket etmesinin yegane nedeni, ekonomik özgürlüğünün olmasında gizli.

 

GIS vergilerinin kalkması, ORF’in mevcut iktidarlara bağımlı kalmasına sebebiyet vereceği, ORF yöneticileri tarafından da belirtiliyor.

 

Üçüncü dünya ülkelerinde, devlet televizyon ve radyoları bütçelerini mevcut iktidar tarafından belirlenmesi, o haber kaynaklarının direk iktidara bağlanmasını sağlamaktadır.

 

Türkiye örneğinde görüleceği gibi, TRT’nin içinde bulunduğu yapılanma ağı, TRT’yi iktidarların haber merkezi durumuna getirmiştir.

 

TRT hiçbir dönem, iktidarı eleştirel yaklaşamamış ve sorgulayamamıştır. Çünkü ekonomik olarak iktidara bağlı olan bir kurum, iktidarı eleştiremez.

 

ORF, bir siyasi partiye yakın olmaması için çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Geçmişte Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) televizyonu olarak görülen ORF, yapılan düzenlemelerle siyasi partilere eşit mesafede yaklaşım sergilenmesi sağlanmıştır.

 

Bu gün ORF’nin haber programı bir milyon kişi tarafından izleniyorsa bunun başlıca nedeni ORF’nin siyasi partilerden bağımsız hareket etmesine bağlıdır.

 

GIS vergisinin kalkması, ORF’yi hükümetlere bağımlı kılacak ve çizgisini iktidar partilerinin isteklerine göre belirlemek zorunda kalacak.

 

GIS Vergisinin Kaldırılmasını Kimler İstiyor?

 

Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) iktidar ortağı olduğundan bu güne kadar, devletin tüm alanlarında kadrolaşmaya giderek, yirmi yılda bir geldiği iktidar dönemini iyi değerlendirmenin arayışında.

 

GIS vergisinin kaldırılması için, gençlik kollarının geniş kitlelere propaganda yapması, ORF içerisinde kadrolaşmak ve medya ya daha etkin olmak istemekte.

 

GIS vergisinin kaldırılmasıyla, iktidarların emri altına girecek olan ORF’yi, kendi istekleri doğrultusunda yönetme gücüne sahip olacaklar. 

 

FPÖ’lü içişleri bakanının emniyet birimlerine, bazı medya kurumlarına haberde sansür uygulamak istemesi bile, tek başına ORF’nin ilerideki akıbetini göstermeye yeterli olacaktır.

 

Belki ORF istenilen düzeyde objektif olmayabilir.

Ama iktidarlara ekonomik anlamda bağımlı kalması durumunda, bu günkü yayın anlayışının değişeceği kaçınılmaz olarak görülüyor. (virgül.at)

 

 

Yayınlama: 05.10.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.