Avusturya’da bazı siyasi işaretlerin yasaklanmak istenilmesi tartışma başlattı
Avusturya İçişleri Bakanı Herbert Kickl, aşırı görüşlü gruplarla mücadele için aralarında rabia, zafer ve bozkurt işaretlerinin de bulunduğu bir dizi el işaretini yasaklayacaklarını açıkladı. Yasağın yürürlüğe girmesi halinde bu işaretleri yapanlara ve suçu tekrar işleyenlere 4 bin ile 10 bin Euro arasında ceza kesilebilecek.
Koalisyonun aşırı sağ ortağı Özgürlük Partisi mensubu üyesi Kickl, bu adımın özgür ve liberal demokrasinin korunması adına atılacağını belirtti. Ancak eleştiriler böyle bir uygulamanın ifade özgürlüğüyle çelişebileceğine dikkat çekiyor.
HANGİ EL İŞARETLERİ YASAKLANACAK?
Euronews’in aktardığı habere göre, yasaklanacak işaretlerin listesinde radikal örgütlerle bağlantılı görülen el işaretlerinin yer alacağı belirtiliyor. IŞİD, El Kaide, Hamas, PKK, Ustaşa (Hırvat milliyetçiler) gibi örgütlerin hedeflendiği bildiriliyor. Hitler selamı ve diğer Nazi simgelerini kullanmanın yasak olduğu ülkenin yasaklar listesine rabia işareti, bozkurt işareti ve zafer işareti de girebilir.
RABİA İŞARETİ
2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Mısır ordusu tarafından devrildiği kanlı darbe sonrasında Müslüman Kardeşler taraftarlarının benimsediği işaret, zaman zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kullanılıyor.
BOZKURT İŞARETİ
Ülkücüler adıyla bilinen Türk milliyetçilerinin kullandığı işaret, Türk mitolojisinde önemli bir simge durumunda.
ZAFER İŞARETİ
İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’de Hitler’e karşı duruşun simgesi haline gelen, günümüzde ise siyasi ve sosyal hayatta yer edinen işaret, PKK tarafından da sıklıkla kullanılıyor.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ UYARISI
İçişleri Bakanı’nın getirmeyi planladığı el işareti yasağı değerlendiren Viyana Üniversitesi Siyaset Bilimi akademisyenlerinden Thomas Schmidinger, Kurier gazetesine yaptığı açıklamada böyle bir yasağın ülkedeki ifade özgürlüğünü tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.
Bu işaretleri kullananların kendini dışlanmış hissediyor olabileceğine ve böyle bir yasakla daha da ötekileştirilebileceklerine dikkat çeken Schmidinger, yasağın uygulamaya konulması halinde binlerce kişinin suçlu durumuna düşebileceği belirtti.