Saraylar Arasındaki Gerginlik Devam Ediyor

Beyaz Saray, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Saraylar Arasındaki Gerginlik Devam Ediyor

Rahip Brunson krizi sonrası Beyaz Saray’dan “Türkiye’nin İçişleri ve Adalet Bakanı’na yaptırım uygulanacak” açıklaması yapıldı.

CNBC’nin haberine göre ABD Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım uygulayacak.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders’ın açıklamasında “Rahip Brunson’ın suçlu olduğuna ilişkin hiçbir kanıt göremedik ve onun Türkiye hükümetinin adaletsiz tutumunun kurbanı olduğunua inanıyoruz” denildi.

Açıklamada Soylu ve Gül’ün Brunson’a yönelik uygulamalarda temel sorumluluğa sahip olduğu vurgulandı.

 

HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK?

Buna göre insan hakları ihlali yaptığı belirtilen iki bakanla ilgili olarak bütün ilişkiler askıya alınacak.

Yaptırımlar kapsamında, iki bakanın (varsa) ABD’deki mal varlıkları dondurulacak ve ABD vatandaşlarının bakanlarla herhangi bir ekonomik ilişkiye girmesi yasaklanacak.

 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “ABD Hazine Bakanlığının ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “ABD Hazine Bakanlığının ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz.

İki Sayın Bakanımızı hedef alan sözkonusu karar ne devlet ciddiyetiyle bağdaşmakta ne de hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilebilmektedir.

Hukuk sistemimize saygısızca müdahale niteliği taşıyan bu kararın ABD ile ilişkilerimizin özüne aykırı olduğuna ve iki ülke arasındaki sorunların çözümü yönünde sürdürülen yapıcı çabalara büyük zarar vereceğine kuşku yoktur.

ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz.

Hiçbir amaca hizmet etmeyecek sözkonusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir.”

 

ÇAVUŞOĞLU:

KARŞILIKSIZ KALMAYACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “ABD’nin iki Bakanımıza yaptırım uygulamaya kalkışması karşılıksız kalmayacaktır” dedi.

 

ABDULHAMİT GÜL:

BU TOPRAKLARDA ÖLMEK DIŞINDA BİR DÜŞÜM OLMADI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hakkında yaptırım kararı uygulayacağını açıklayan ABD’ye şöyle yanıt verdi: “Benim bu topraklarda yaşamak ve bu topraklarda ölmek dışında bir düşüm olmadı. 

ABD’de veyaTürkiye dışında herhangi bir ülkede ne bir dikili ağacım, ne bir tek kuruş param da yoktur.

Nasip olursa belki bir gün memleketim Gaziantep’te küçük bir zeytinlik alırım.”

 

AKAR:

KORKMUYORUZ

Twitter hesaplarından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’den gelen açıklamaya tepki gösterdi. 

Oktay, “Asla boyun eğmeyiz” derken, “#buyaptırımtürkiyeyedir” etiketini de mesajına ekledi.

Akar ise “Değil Türk İçişleri ve Adalet Bakanı’na; sınırlarımızdaki bir ağacın yaprağına yapılan bir hareket Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılan bir harekettir.

Kabul etmiyoruz, korkmuyoruz!

Tarih buna en büyük şahidimizdir” tweeti paylaştı.

Akar ikinci tweetinde de “Bu topraklar yokluklar içinde Kuvâyi Milliye ile dünyaya kafa tutmuş bir halkın yurdu.

Türk halkı tüm kesimleriyle birlikte hem devletimizin, hem de Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun yanındadır.

ABD’nin bakanlarımıza yönelik skandal yaptırım kararı Türkiye’nin kutlu yürüyüşünü durdurmaya yöneliktir.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürüyüşüne devam edecektir.

Kimsenin gücü bu yürüyüşü durdurmaya yetmeyecektir” dedi.

Akar mesajlarında, her iki bakanın Twitter hesaplarını etkiketlerken, “#buyaptırımtürkiyeyedir” etiketini de kullandı.

 

PENCE:

BRUNSON SERBEST KALANA KADAR SÜRECEK

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, yaptırım kararıyla ilgili olarak Twitter’dan yaptığı açıklamada  “ABD, Türkiye’ye sert ekonomik yaptırımlar uygulanmasına karar verdi. Yaptırımlar Rahip Brunson serbest kalana ve bu masum din adamı ABD’ye dönene kadar sürecek” dedi.

 

MECLİS’TEKİ 4 PARTİ ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

TBMM’deki 4 siyasi parti grubu, ABD Hazine Bakanlığının yaptırım kararını ortak açıklama yaparak protesto etti.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun imzalarıyla yayımlanan ortak açıklama, “ABD’nin tehditlerine halkımızın ortak dayanışması ve kararlılığı ile ‘hayır’ diyoruz” başlığıyla duyuruldu.

Açıklamada, “ABD yönetiminin bir süreden beri Türkiye’ye yönelik dostluk, müttefiklik, ortak NATO üyeliği ile olduğu kadar ülkeler arası ilişkilerin uzun yıllar boyunca teşekkül etmiş değerleri bakımından da kabul edilemez tutum, beyan ve politikalarla yürüttüğü siyaseti ve nihayet bunun akıl ve mantık dışı son halkasını teşkil eden “Türkiye hükümetinin iki bakanına yönelik Hazine Bakanlığı eliyle yürürlüğe koyduğu yaptırım kararının şiddetle protesto edildiği” vurgulandı.

Açıklamada, “Bu tür uygulama ve tehditkar beyanların Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde ortaya çıkmış sorunları çözmeye yardımcı olmadığı gibi ayrıca bunlara yeni sorunlar ekleme niteliği taşıdığı” belirtildi.

 

KÜRESEL MAGNİTSKY YASASI NEDİR?

ABD’nin Türkiye’ye 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulayacağı belirtilmişti.

Söz konusu yasa, ABD hükümetinin dünyada yolsuzluk ya da insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle bireylere, şirketlere ya da diğer kurumlara yaptırım uygulamasına olanak tanıyor.

Bu kapsamdaki yaptırımlar, bu kişi, kurum ya da şirketlerin ABD’deki varlıklarına el konulması, seyahat yasağı ve ABD’li şirketlerle iş yapmasının yasaklanması gibi kısıtlamaları içeriyor.

 

NE OLMUŞTU?

ABD’li Rahip Andrew Brunson, 2016 Ekim ayında “FETÖ ve PKK adına suç işlediği” ve “casusluk yaptığı” suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Brunson, geçtiğimiz hafta ev hapsine çıkarılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise konuya dair son açıklamasında “Tehdit diline prim vermeyiz” dedi. 

Yayınlama: 02.08.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.