Suçluların beyinlerini incelerken kendisinin psikopat olduğunu keşfetti

Önde gelen sinirbilimcilerinden James Fallon, yıllarca psikopatlar ve psikopat suçlular üzerinde çalıştıktan sonra bir gün kendisinin de bir psikopat olduğunu keşfetti.

Suçluların beyinlerini incelerken kendisinin psikopat olduğunu keşfetti

ABD’nin önde gelen sinirbilimcilerinden James Fallon, yıllarca psikopatlar ve psikopat suçlular üzerinde çalıştıktan sonra bir gün kendisinin de bir psikopat olduğunu keşfetti.

Fallon 2005’te bunamayla ilgili Kaliforniya Üniversitesi, Irvine Tıp Fakültesi’nde yanptığı bir araştırmada kontrol grubuna ait beyin görüntülerini incelerken bir dosya ilgisini çekti. Bu görüntüde psikopati belirtileri göze çarpıyordu.

Üstelik kontrol grubunda kendisinin ve ailesinin de beyin taramaları vardı.

Bunun üzerine şüpheye düşen bilim insanı, görüntülerin kime ait olduğunu öğrenmek istedi. Kendisine ait olduğunu öğrendiğinde ise şoke oldu.

Türkçeye “İçimdeki Psikopat” diye çevrilen The Psychopath Inside kitabının yazarı Fallon, o süreçte yaşadıklarını Sydney Morning Herald’a verdiği yeni bir röportajda anlattı.

“Kimseyi incitmek istemedim”

Fallon’ın beyni, tehlikeli bir psikopata işaret eden tüm biyolojik işaretlere sahipti. Ancak bilim insanı, “Kimseyi incitmek istemedim” diye konuştu.

Her zaman risk alan biri olmasına, gençliğinde otomobil ve motosiklette hız yapmayı sevmesine rağmen hiçbir zaman yasalara aykırı davranmadığını belirten Fallon, bunu yetiştiği ortama bağlıyor.

“Buna ihtiyacım yoktu, bana göz kulak olan, beni meşgul eden İrlandalı-Sicilyalı büyük bir ailede sevgi deniziyle çevrili harika bir çocukluk geçirdim” diyen sinirbilimci, şöyle devam etti:

Bu yüzden şanslıydım. İncelediğim o kötü adamlar yerine böyle çıktım. Ama kusura bakmayın, kendi torunumun bile Scrabble’da kazanmasına izin veremem.

Bilim insanı, teşhis edildikten sonra çevresindekilere bir psikopata benzeyip benzemediğini de sordu. Bunun üzerine psikopatlara özgü bazı özellikleri taşıdığını ve bunun çevresindekiler tarafından fark edildiğini anladı.

“Testlerde psikopat çıkmadım”

Fallon bu noktada özellikle internette dolaşan psikopati testlerinin güvenilmez olduğunu vurguladı.

Denediğim ilk psikopat testi 26 soru uzunluğundaydı ve ‘Dolandırılacak kadar aptal insanlar genellikle bunu hak ediyor’ gibi cümleleri puanlamamı istiyordu.

“Araştırma adı altında karıştırdığım 5 çevrimiçi testin her birinde ‘cesaret’ puanım ortalamanın biraz üzerindeydi. ‘Empati ve pişmanlık eksikliği’ sorularında ise çok düşük puan almıştım. Bu psikopat olmadığım anlamına geliyordu” diyen bilim insanı sözlerine şöyle devam etti:

Elbette size psikopati teşhisi konması için bir psikiyatriste ihtiyacınız var, Google’a değil.

Yayınlama: 24.08.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.