Avusturya’da Gıda ve Temizlik Ürünlerinde %7’lik Artış

Avusturya marketlerinde satılan gıda ve temizlik ürünleri, gecen yıl aynı ayda alınan, aynı ürünlerle fiyat karşılaştırılması yapıldı.

Avusturya’da Gıda ve Temizlik Ürünlerinde %7’lik Artış

Avusturya İşçi Odaları Birliği (AK), gıda ve temizlik ürünleri üzerinden, gecen yıla göre fiyat artışlarını araştırdı.

40 çeşit gıda ve temizlik ürünlerini, Viyana marketlerinden ve dağıtıcılardan alarak, 2017 Haziran ayıyla kıyasladı.

Pazartesi günü işçi odalarının yaptığı açıklamaya göre, geçen yıla göre alışveriş sepeti, neredeyse %7 daha fazla ücret ödenmekte.

2017 yılında bir alışveriş sepeti, ortalama 51,75 Euro’ya mal olurken, bu yıl 55,34 Euro’ya mal olmakta. %6,9’luk bir artış görülmekte.

Araştırmaya göre, 17 temizlik ve gıda ürünleri fiyatlarında artış görüldü. 16 çeşit üründe ise ucuzlama olduğu tespit edildi. Yedi çeşit üründe ise fiyatlar sabit kaldığı belirtildi.

Araştırmalar, ucuzlayan ve devamlı ucuz olan ürünlerin, ağırlıklı olarak perakende şirketlerinin özel markalarında görüldü.

İşçi Odaları Birliği (AK) Tüketici Koruma sözcüsü Manuela Delapina, düşük fiyatlı ürünlerin bir yıl içerisinde %7’lik bir artış göstermesi, bir çok aileyi zor durumda bırakıyor, ifadelerini kullandı.

Enflasyon oranına göre artış gösteren ürünler arasında, konserve domates başta gelmekte. Normal domates daha ucuz olurken, konserve domatesin %63 artış gösterdi. Elma ve yemek yağı %34 artı. Duş jeli %16, bulaşık makinası deterjanı %14’lük artış sağladı.

Normal domates, tuvalet kağıdı %13 daha ucuz. Ayrıca sıvı deterjanlar da geçen yıla göre %12 daha ucuza fiyatlandırıldı.

Sütlü çikolata ve kayısı reçeli gibi ürünlerde fiyat değişikliği olmadı.

İşçi Odaları (AK), Haziran ayında 40 çeşit ürün üzerinde yaptığı araştırmayı, Billa, Merkur, Spar, Interspar, Hofer, Penny ve Lidl gibi alışveriş marketlerinde yaptı. (virgül.at)

Yayınlama: 16.07.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.