Doğu Türkistanlılar Viyana’da Yürüdü

5 Temmuz 2009 olaylarının yıl dönümünde protesto yürüyüşü yapan Doğu Türkistanlılar, destek görmediklerini belirtiler.

Doğu Türkistanlılar Viyana’da Yürüdü

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da Doğu Türkistanlılar, 5 Temmuz 2009 olaylarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

 

Viyana Batı İstasyonundan başlayan yürüyüş, Kahramanlar Meydanı’nda son buldu.

 

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı gösteride, Doğu Türkistan’a özgürlük sloganları atıldı.

 

Türkiye kökenli sivil toplum örgütlerinin yer almadığı yürüyüşe, Azerbaycan derneği temsilci düzeyinde katılım sağladı.

foto:virgül.at

Peki 5 Temmuz 2009’da Neler Oldu?

 

5 Temmuz Olayları, Doğu Türkistan’ın merkezi Urumçi’de meydana gelmiştir.

Olayların yaşanmasına sebep olan hadise, 26 Haziran 2009 tarihinde Guangdong Eyaleti’nin Şaoguan şehrindeki Gangzi oyuncak şirketinde Çinli ve Uygur işçiler arasında çıkan çatışmada iki Uygur işçinin öldürülmesidir.

 

 Olaylar üzerine protesto gösterisi yapmak isteyen Uygurlar, Çin güvenlik güçleri tarafından “barışçıl olmamak” bahanesiyle suçlanarak sert bir tepkiye maruz kalmışlardır. 

Polisin uyguladığı orantısız güce bölgedeki Çinlilerin de katılmasıyla olay çığırından çıkmış ve sokaklar savaş meydanına dönmüştür.

 

Çin kaynaklı yapılan açıklamalarda ise sadece göstericilerin bir kısmını gözaltına alarak olayın büyümesini engelleme çabaları yönünde olmuştur.

 

Çin’in dünya kamuoyuna olayı şu şekil vermiştir. Saat 19:00 sularında Uygurların yollara barikat kurduğu, belediye otobüslerinin camlarını kırdığı, yürüyüş esnasında yollarına çıkan Çinlileri öldürdükleri ifade edilmiştir.

 

Bölgede bulunan uluslar arası haber ajansları elde ettikleri görüntülere göre, Çin gerçek mermi ve bomba kullanarak bu yürüyüşe müdahale ettiği iddia edilmektedir.

 

İlk açılan ateş neticesinde birçok Uygur Türk’ü olay yerinde hayatını kaybetmiştir ve bu gerçek tüm haber ajanslarının kayıtlarında mevcuttur.

Bu hakikati saklamak için elinden geleni ardına koymayan Çin hükümeti, bölgedeki tüm telefon ve internet ağını kilitleyerek olaylardan kimsenin haberdar olmamasını sağladığı ileri sürülmüştür.

foto:virgül.at

Olayların ardından ilk etapta tutuklanan dokuz Uygur’un cinayet ve diğer suçlardan dolayı 9 Kasım’da idam cezasına çarptırıldığı kaydedilmiştir.

 

Daha sonrasında yirmi Uygur’un daha cinayet suçlamasıyla yargılandığı bildirilmiş, Doğu Türkistanlı yetkililerin dünya devletlerinden, Çin’e karşı tepki koymalarını beklemesine rağmen Avrupa’nın konuya herhangi bir müdahalesi olmamıştır.

Bu tavırsızlık neticesinde Çin mahkemeleri 3 Aralık’ta beş kişiyi, 4 Aralık’ta üç kişiyi daha idam etmiş; birçok Uydur Türk’ünü de ağır hapis cezalarına çarptırmıştır.(virgül.at)

 

Yayınlama: 07.07.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.