Avusturya’da 12 Saat İş Günü Ve Protestolar

Avusturya, Esnek Çalışma Sistemi doğrultusunda, işverenlerin, çalışanlarından fazla mesai istemelerinin önünü 2 saat daha açan, 12 saat iş günü yasa taslağını meclisten geçirmek istiyor. Buna karşı, İşçi Sendikaları direnme kararı aldı.

Avusturya’da 12 Saat İş Günü Ve Protestolar

Avusturya koalisyon hükümeti ‘’Esnek Çalışma’’ kapsamı içerisinde 12 saat iş günü yasa tasarısını meclise sunmasıyla, Avusturya’da emek cephesi ve muhalefet partileri de harekete geçti.

Temmuz ayı içerisinde görülecek yasa parlamentodan geçerse, işverenler 1 Ocak 2019 itibariyle günde 12 saat, haftada 60 saat çalışanlarından, yasal olarak fazla mesai yapmalarını isteyebilecek.

 

Peki Günde 12 Saat İş Günü Ne Anlama Geliyor?

Mevcut yasada çalışma saatleri:

Avusturya’da resmi günlük çalışma süresi 8 saat. Hafta da 40 saat, kimi sektörlerde 37.5 saattir.

Üretimde yaşanacak fazla talep doğrultusunda, resmi çalışma saati olan 8 saatte ek olarak, ek mesai saati eklenmiştir.

Buna göre günlük çalışma ‘’üst sınır’’ 10 saat olarak belirlenmiş, hafta da ise 50 saat olarak kararlaştırılmıştır.

Bazı işletmeler, özel izinlerle (turizm, gastronomi gibi…) bu sınırı aştıkları görülmektedir.

 

Yeni Yasa ‘’12 Saat’’

ÖVP-FPÖ Koalisyon hükümetinin meclise sürdüğü yasa tasarısına göre, 8 saat olan resmi çalışma süresi dahilinde, daha önce günde 2 saat fazla mesai öngören yasa, 4 saat fazla mesai içermekte.

Bu durumda, çalışanların haftalık ‘’üst sınır’’ olarak belirlenen 50 saatlik çalışma süresi, 60 saatte yükselmiş olacak.

İşveren, çalışanlarının fazla mesaisini, 17 hafta ortalamasının 48 saati geçemeyecek şekilde ayarlaması gerekecek.

 

Yasayı Şirin Gösterme Çabası 

(Ticaret Odası’nın Kampanyasını Okumak İçin Tıklayın)

Hükümet ve Ticaret Odası (WKÖ), yasaya karşı oluşabilecek tepkileri en aza indirmek için çeşitli, biçimsel ek maddeler eklediler.

Hükümetin iddiasına göre, çalışanların geçerli bir nedeni olduğu zamanlarda 11. ve 12. iş saatine ”Hayır” diyebilecek.

Ayrıca işveren ile önceden yapılan bir sözleşme ile, dört günde 48 çalışma saatini dolduran çalışan, dört gün sonunda üç gün hafta sonu tatiline ayrılabilecek.

Öte yandan Ticaret Odası (WKÖ), yasayı benimsetmek için 1 Milyon Euro bütçe ile bir kampanya başlattı.

 

İşçi Temsilcileri

Avusturya İşçi Odaları Birliği (AK) ve Avusturya Sendika Konfederasyonu (ÖGB), yaptıkları açıklamalar, işçilerin desteği ile sonuna kadar bu yasaya karşı çıkacakları yönünde.  

Fazla mesai saatlerinin artması nedeniyle, işverenlerin yeni işçi alımı yapmayacağını belirten sendikalar, artan işsizliğin tekrardan çalışanlara baskı unsuru olarak kullanılacağına dikkat çektiler.

İşsizliğin artması, çalışanların daha fazla mesai talebine hayır demesinin önünde en büyük psikolojik en gel olacağı vurgulandı.

Hükümetin yasada, çalışanın haklı nedenleri olması durumunda ‘’hayır’’ diyebileceğini belirtmesi, işsizler ordusunun çoğalmasıyla, hayır deme şansının işverenin işten çıkartma tahdidiyle, boşa çıkacağı belirtildi.

Ticaret Odası’nın (WKÖ), üretim talebini 12 saat iş günü yerine, yeni işçi alımlarıyla karşılaması durumunda, işsizliğin ortadan kalkacağını vurgulayan sendikalar, işverenlerin kendi kazançlarından taviz vermek istemediklerini ileri sürdüler.

 

Protesto

 

Avusturya’da çalışanların hak arayışına öncülük eden başta İşçi Odaları (AK) ve Sendika Konfederasyonu (ÖGB), Cumartesi günü Viyana’da yapılacak olan ‘’Büyük Yürüyüşe’’ çalışanların katılmasını istiyor.

Avusturya Hükümetinin 12 saat iş günü yasasını protesto etmek için;

30 Haziran Cumartesi günü, Viyana’nın Batı İstasyonu (Westbahnhof) önünde saat 14.00’de bir araya gelecekler. (virgül.at)

 

Yayınlama: 26.06.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.