Avusturya’nın Sağlıkta Yeni Formülü ” Önce Öde, Sonra Geri Al ”
Radikal İslam, Cami Kapanması, Mülteci haberleri gölgesinde, Avusturya Hükümeti sosyal devlet oluşunun simgelerinden olan sağlık alanında, a-sosyal adımlar atmaya hazırlanıyor.
Avusturya koalisyon hükümeti, Avusturya’nın sosyal devlet olarak nitelendirilmesinin gerekçelerinden olan, ülkenin yapı taşlarında, sosyal devlet anlayışına uymayan değişikliklere gitmekte.
Hükümet, göçmenler yasası, İslam yasası, cami kapatılması gibi konuları ön plana çıkartarak, Avusturya değerleri söylemlerinin arkasına sığınıp, çalışanların sosyal haklarında kesintiye gitmekte.
ÖVP-FPÖ Hükümeti, en büyük değişikliği sağlık alanında yapmayı planlıyor.
Sağlık Alanında İşçi Temsilcileri Yok Edilecek!
İşçilerin vergileriyle finanse ettikleri sağlık hizmetlerini, şimdiye kadar demokratik bir şekilde seçilen işçi temsilcileri yürütmekte, ÖVP ve FPÖ hükümeti sosyal kurumlarındaki reform planlarına göre artık işverenler sağlık alanında işçilerin alacağı hizmetle ilgili karar verecek.
İşverenlerin sağlık alanındaki planları, kendilerinin bu konuda detaylı açıklamalarına göre, sağlık alanın da harç uygulamaları, hizmetlerin kısıtlanması ve sağlık sektöründe özelleştirme.
İşverenler odası (WKO) ve sanayiciler birliği (IV) Sağlık sigortalarını kontrol altına almayı çoktandır hedefliyorlardı.
İşverenlerin Hedefi
İşveren temsilcilerinin sağlık sigortasını kontrol altına alarak neyi amaçlıyorlar?
İşverenler Odasının (WKO) bu konuda hazırladığı detaylı raporla, hedefte 154 sağlık kurumu var. Terapi merkezleri, Rehabilitasyon merkezleri ve Poliklinik gibi.
News dergisinin yaptığı açıklamaya göre, WKO Sağlık Bakanlığından destek aldığı söyleniyor ve yedi AUVA hastanesini şirketleştirerek, ilk etapta kısmi olarak özelleştirmek isteniyor.
Özelleştirme
İş Verenler Odası (WKO) özelleştirme istemesinin nedeni; Sağlık sektörü hızla büyüyen bir alan. WKO bunu her fırsat da dile getiriyordu. Özel sigorta şirketleri ve Sağlık alanındaki yatırımcılar bu alanda kar amacıyla hareket ediyorlar. Özellikle Vamed holdingi bu konuda çok caba sarf ediyor.
Bu özelleştirme planlarına göre, sigortalıların alacağı hizmet değişecek. Bugün dahi ağır hastaların bakımı, tedavisi özel sağlık sigortaları üzerinden finanse edilmiyor. Çok masraflı olması gerekçesiyle, bu durumda yine devlet sigortaları masrafları üstleniyor. Kazanca dayalı bir sağlık sisteminde, ileride uzun süreli ve çok masraflı terapiler gerektiren hastaların bakımının ne olacağı, bu durumda önemli bir soru işareti doğuruyor.
İşletmeci mantığı içeren değişiklikler, sağlık sigortasının yapı olarak parçalayacak, kar getiren alanlar özelleştirilecek ve geri kalan kısmı kapatılma riski ile karşı karşıya kalacak.
Sağlık sigortaları özel hastanelerden gerekli hizmetleri, pahalı bir şekilde satın almak zorunda kalacak. Hükümeti destekleyen işverenlerin bu şekilde daha yüksek kazanç sağlamalarının önü açılmış olacak.
Sağlık Hizmetlerinde Harç Ödenecek
WKO’nun sunduğu raporda harçlardan bahsediliyor, yani her doktora giden masrafların bir kısmını kendileri karşılamak zorunda.
Maddi acıdan doktora gitmekte gecikmelere neden olacak bu uygulama, diyagnoz gibi özellikle belli hastalıklarda hayati sorunlar yaratacağı uzmanlar tarafından teyit edildi. WKO’da bunu itiraf ediyor.
Hasta Ödesin, Sonra Geri Alsın
İşverenler Odası WKO, masrafların tamamının önce hasta tarafından karşılanmasını ve daha sonra sağlık sigortasından geri ödenmesini istiyor.
Bu yöntem sosyal acıdan problemli olmasının yanı sıra, idari ve maddi acıdan da masraflı bir yöntem.
Şu an doktorlar kontrol ücretini direk Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan (GKK) alıyor.
Genel olarak işveren temsilcilerinin hükümetten beklentileri, işçiler için ödedikleri sağlık vergisi miktarının düşürülmesi.
Çok sayıda işçi çalıştıran büyük holdingler, bu saye de çok tasarruf yapabilmesinin önü açılacaktır. Bülent Karabulut/Linz (virgül.at)