Viyana’da Göçmen Karşıtlarını Şaşırtan ”Suç” Raporu

”Viyana’da Kamu Güvenliği” konulu yeni bir araştırma raporuna göre, göçmenlerin yoğun olarak geldiği Viyana’nın güvenilir kent olmasından bir şey götürmediğini gösterdi.

Viyana’da Göçmen Karşıtlarını Şaşırtan ”Suç” Raporu

Hukuk ve kriminoloji Enstitüsü (Institut für Rechts- und Kriminalsoziologie IRKS), Viyana’nın suç oranını mercek altına aldı.

Gözlem dönemi olarak alınan 2002-2016 yılları arasında, Viyana’daki suç oranı mutlak sayıda kaldı, istikrarlı nüfus artışına rağmen nispeten sabit olduğu saptandı.

2002 yılından bu yana nüfus artışıyla sabit paralellik gösteren rakamlar, 2015 ve 2016 yılında 195 Bin ile 205 Bin işlem yapılırken, 2003 yılında 258 Bin işlem yapıldı.

Öte yandan, mercek altına alınan zaman diliminde işlenen suçların çok az bir kısmı, yargıya taşındı.

 

Semtlere göre suç oranları

 

Araştırmaların bir diğer ayağı ise, suç oranlarının Viyana kentine coğrafi dağılımı noktasında yapıldı.

 

Araştırmaya göre, Viyana’nın merkezi olan 1 Viyana bölgesinde (Innere Stadt), Bin kişi üzerinden 1 kişi yargı karşısına çıkartılmış.

 

Bu rakamlar, Mariahilf semtinde Bin kişi üzerinden 6 kişi, Neubau semtinde 7 kişi, Josefstadt semtinde 8 kişi, Leopoldstadt 2 kişi ve  Rudolfsheim-Fünfhaus 15 kişi yargı önüne çıkartılmış.

 

Araştırmaların sonuçlarına göre, semtlerde suç oranlarının farklılık göstermesi, semtler arasında cazibe ve yaşamsal standartların farklılık göstermesi, kültürel farklılıklar ve istikrarsız yaşam koşullarının suç ve suça teşvik yönünde etkili olduğu görüldü.

 

Cinayetlerde Azalma

 

Viyana’da 1970, 80 ve 90’lara göre cinayetlerde önemli bir azalma olduğu saptandı. Azalmanın gerekçesi olarak, teknik ilerleme (acil yardım, cep telefonu aracılıyla yardım çağrısı) gösterildi.

 

Suçun Sosyolojik Dağılımı

 

İçinde bulunduğu toplumun, sosyal yaşam koşullarına, istihdam ve eğitim gibi farlılıklar gösteren farklı milliyetten gruplar tarafından temsil edilen nüfuslar açısından, işsizlik ve daha düşük eğitim seviyesi, suç işlemeyi doğuracak riskli durumlar olarak belirtildi.

 

2016 yılında yerleşik yabancı nüfusun suç oranı 2,6 oranında artmıştır.

Nüfusun bin kişi üzerinden, 30 zanlıya karşılık, 77 zanlı oranına çıkmıştır. Bu artış geçmiş yıllara göre, 5 yıl içerisinde artan suç oranına eş değerdir.

Araştırmaların sonucunda çıkan genel kanı, göçmen artışına göre, suç oranlarının artışı, tarihsel kıyaslamalara göre ne artmıştır. 

Nede azalmıştır. (virgül.at)

Yayınlama: 07.06.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.