Avusturya’da İklim Konferansına Damgasını Vuran Kadın

Avusturya’nın başkenti Viyana’da “R20 Avusturya Dünya Zirvesi” iklim konferansında, Başbakan Kurz’un şaşkın bakışları arasında kürsüye çıkan aktivist Lucia Steinwender, hükümeti eleştirdi.

Avusturya’da İklim Konferansına Damgasını Vuran Kadın

Avusturya’nın başkenti Viyana’da “R20 Avusturya Dünya Zirvesi” adı altında yapılan iklim konferansına ‘’ System Change not Climate Change ‘’ Aktivisti Lucia Steinwender damgasını vurdu.

Zirveye, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Irak işgali sırasında, Amerikan ordusuna ‘’Tank’’ hediye eden Avusturya kökenli eski California Valisi ve oyuncu Arnold Schwarzenegger ve bir çok siyasetçi katıldı.

Avusturya Cumhurbaşkanı, Paris iklim anlaşmasının tarihi bir adım olduğunu belirterek “İklimin korunması için yapılacak en ucuz yatırım, bugün yapacağımız yatırımlardır. Bugün yapmadıklarımız, yarın çok daha büyük bir problem olarak karşımıza çıkacak” dedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz konuşmasını yapmak için kürsüye çıktığı anda, konuşmak istediğini söyleyen Aktivist Lucia Steinwender, Başbakanın şaşkın bakışları arasında konuşmasını yaptı.

Steinwender’in konferanstan bir gün sonra yaptığı bir söyleşide, ‘’İklim değişimi nihayetinde bu gezegendeki her insanı etkiler. Hangi politik tavrın olursa olsun, iklim krizi bir problemdir, çözüm aslında herkes için amaçlamalıdır’’ ifadelerini kullandı.

İklim değişimi konferansında yaptığı eyleme gerekçe olarak, kendilerinin bir hareket olduklarını ve bu tür konferanslara davet edilmediklerini ileri sürerek, bu şekil eylemlerle seslerini duyurduklarını söyledi.

Steinwender, konuşmasından sonra konferansta bulunan diplomat veya devlet erkanından birilerinin kendisiyle konuşmak istediler mi sorusuna ise, gülerek şunları söylerdi; ‘’ Bundan sonra bizimle konuşan tek kişi güvenlikten gelen kişilerdi. Sonra salondan ayrıldık.’’

Aktivist hükümeti eleştirerek, ÖVP-FPÖ Hükümetinin, iklim ve enerji stratejisinin yetersizliği söz konusudur. İklim koruma tedbirlerini finanse etmek için neredeyse hiçbir planın bulunmadığını, tedbirlerin uygulanması son tarihlere bırakıldığını görüyoruz. Ayrıca, strateji sivil toplum örgütlerinin katılımı olmadan geliştiriliyor. Bu durumda kendimizi başka bir şekilde duyurmaya zorluyor, tıpkı dün yaptığımız gibi, dedi.

Yaptıkları eyleme çoğu haber ajansının sansür uyguladığını söyleyerek, Devlet televizyonu ORF’in Arnold Schwarzenegger’in kalp ameliyatından çokça bahsetmesi, ORF’ye şikayetler gitmesinden sonra, kanal ana sayfasından eylem hakkında yayın yapmak zorunda kaldı. Sadece medya da değil, sosyal paylaşım sitelerinden de olumlu yanıtlar aldıklarını belirtti.

Öte yandan haberi geçen Anadolu Ajansı , ‘’Bu arada bir grup eylemci, Avusturya hükümeti iklim faaliyetlerini kısıtlıyor yazılı pankart açarak Başbakan Kurz’u protesto etti.’’ Diye duyurdu.

Steinwender, Konuşmasında somut bir proje olan, Viyana Schwechat’ta planlanan üçüncü havaalanı pisti yapımına karşı olduklarını duyurdu. (virgül.at)

Yayınlama: 17.05.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.