Avusturya, artan elektrik fiyatlarını ‘kota’ koyarak frenleyecek

Avusturya koalisyon hükümeti yüzde 300’lere varan enerji zamlarını, parlamentoya getireceği bir yasayla frenleneceğini ileri sürdü. Yeni yasa ile enerji fiyatlarının artırılması belirlenecek kotaya göre ayarlanacak. Ancak hükümet her hâlükârda KDV indirimine gitmeyeceğini tekrarladı.

Avusturya, artan elektrik fiyatlarını ‘kota’ koyarak frenleyecek

Avusturya’da elektrik fiyat freni, her hane için belirli bir fiyattan belirli bir kota sağlayacak şekilde çalışacak. Bunu aşan tüketim için yine piyasa fiyatı ödenecek. 

Yani her hane için belirli bir kilovat elektrik tüketimi tespit edilecek ve bu aşıldığı durumda, fatura zamlı tarifeden işleyecek. 

Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP), bu yöntemle tasarruf yapılacağını savunurken, hanelerin kotayı aşmadığı sürece zamlardan çok etkilenmeyeceğini belirtti. 

İlgili yasanın Eylül ayında Meclis’ten geçmesini bekliyor 

Bakan, yasanın Eylül ayında meclisten geçmesini ve böylece sonbaharda yürürlüğe girmesini bekliyor. Brunner, ekmek ve tereyağı gibi belirli ürünlerde KDV indirimini reddederek, çünkü tüm uzmanlar buna karşı çıkıyor dedi.  

Maliye bakanı, “Almanya’da bu, Sosyal Demokratlar tarafından da reddediliyor. Uzmanlar bize önlemlerimizin daha etkili olduğunu söylüyor. Bunlar arasında 180 Euro’luk özel aile yardımı, artırılmış aile ikramiyesi (2.000 Euro) ve artırılmış çocuk yardımı (550 Euro), Eylül’de çocuk başına 100 Euro’luk okula başlama ücreti ve sonbaharda iklim ve enflasyonla mücadele ikramiyesi, yetişkin başına 500 € ve çocuk başına 250 € ödenecek” diye konuştu. | © DerVirgül

Yayınlama: 13.08.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.