Avusturya ve Almanya’da ilaç krizi çocukları vurdu
Avusturya Eczacılar Birliği’nin ilaç sıkıntısı yaşandığını açıklamasından sonra, bir açıklamada Almanya’dan geldi. Yaz aylarında başlayan ilaç sıkıntısının boyutu giderek büyüyor. Solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastaneler dolarken özellikle çocuklar için gerekli ateş düşürücü şuruplarda sıkıntı yaşanıyor.
Viyana Tıp Üniversitesi viroloğu, küçük bir çocuk aynı anda beş viral enfeksiyon geçiriyor bilgisini paylaşarak, Avrupa ve Avusturya’da bir korona ve grip virüsü dalgası yayılmakla kalmıyor, aynı zamanda bir RSV dalgası da özellikle çocukları etkiliyor – ve başka virüsler de dolaşımda uyarısında bulundu.
Viroloğ, “Çok küçük çocuklarda, özellikle RSV hastalığı solunum güçlüğüne ve nefes darlığına neden olabilir. En kötü durumda, çocukların yapay olarak havalandırılması gerekir-birkaç çocuk hastane servisleri zaten tam kapasitede dolu ve her gün daha fazla çocuk hastanelere yatırılmak zorunda kalınıyor.”
Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Viyana hastanelerinin çocuk servislerinde doluluk oranına yaklaşıldığı kamuoyuyla paylaşılmıştı.
İlaç sıkıntısı yaşanıyor
Avusturya ve Almanya’da şu an yaşanan ilaç sıkıntısının temelinde fiyat faktörü yatıyor. Alman ilaç sanayisi açısından bazı ilaçların üretimi, maliyeti karşılamıyor. Örneğin parasetamol içeren bir şişe ateş düşürücü şurup için resmi sağlık sigortalarının ilaç şirketine ödediği miktar sadece 1,36 euro. Bu miktar on yıldır yükseltilmedi. Halbuki parasetamol hammaddesinin fiyatı sadece bu yıl yüzde 70 arttı.
DW Türkçe’nin haberine göre ise, İlaç şirketi Teva, parasetamol içerikli ateş düşürücü şuruplarda “ratiopharm” markasıyla Almanya’nın en büyük tedarikçisi konumunda. Teva’nın Genel Müdürü Andreas Burkhardt, hızla yükselen etken madde ve üretim fiyatlarına işaret ederek resmi sigortaların ödediği miktarın sabit kalmasının ilaç üretiminden zarar edilmesini beraberinde getirdiğini belirtiyor ve “Hiçbir şirket uzun vadede buna dayanamaz” diyor.
Doktorlar ve muhalefetten politikacılar Alman hükümetine acilen harekete geçme çağrısı yapıyor. Federal hükümet ve eyalet hükümetlerinin bir ilaç tedarik zirvesi düzenlemesi, sağlık bakanlarının üreticiler ve toptancılarla görüşmesi ve komşu ülkelerden sevkiyat için çaba gösterilmesi talep ediliyor.
Uzmanların vurgu yaptığı bir talep de hayati önemdeki ilaçların üretiminin devlet kontrolüne alınması. İlaç sanayisi ise resmi sağlık sigortalarının ilaçlara ödediği miktarın artırılmasını talep ediyor. İlaç şirketleri, sigortaların sabit fiyat ödemesine dayanan anlaşmaların, piyasadaki tedarikçi sayısı yeterli düzeye gelinceye kadar askıya alınmasını teklif ediyor. Sağlık Bakanlığının ise bu teklife yanaşması, mevcut planlar ışığında pek olası görünmüyor. | © DerVirgül