Avusturya’da ev sahibi olmak artık ‘çok’ lüks

Kendi evinize sahip olma hayali, finansal olarak giderek daha zor hale geliyor. Avusturya’da yeni bir daire veya ev fiyatları 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 13’lük bir artış yaşandı.

Avusturya’da ev sahibi olmak artık ‘çok’ lüks

2021 yılı Avusturya’ya yeni daireler için metrekare başına fiyat açısından yüzde on bir artış getirdi. Danışmanlık firması Deloitte “Mülkiyet Endeksi 2022″de 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 13’lük bir artış yaşandığını belirtti. 

Buna göre, 1000 kişi başına düşen konut inşaatı projeleri söz konusu olduğunda, Avusturya ülke karşılaştırmasında ilk sırada yer almaktadır.

Emlak piyasasının analizi

Danışman, her yıl Avrupa emlak piyasasını analiz etmek için endeksi kullanır. Alım fiyatlarındaki artışla birlikte, Alp cumhuriyeti şimdi en pahalı yerler arasında – Almanya ve Fransa’nın yanında, sadece Büyük Britanya’nın arkasında. Orada metrekare fiyatı 4.905 Euro.

Viyana’da yeni daire fiyatları

İncelenen dönemde metrekare başına 5.788 Euro’luk yeni dairelerin ortalama fiyatı ile Viyana, Avusturya ortalamasının yüzde 21 üzerinde. Ancak Avrupa şehir sıralamasında yerli sermaye, neredeyse kelepir fiyatlar sunuyor ve 13.462 euro ile Paris veya 10.500 euro ile Münih gibi şehirlerin çok gerisinde kaldı.

Deloitte Legal’ın Ortağı ve Emlak Başkanı Gabriele Etzl, “Bazılarına çelişkili gelse de sermayemiz nispeten uygun fiyatlı” diyor. “Karşılaştırma için: Lizbon’da Portekiz’deki ortalama emlak fiyatının üç katından fazlasını ödüyorsunuz. Burada kent-kır ayrımı çok daha büyük.”

Viyana’da yaşam alanı kiralamak nispeten ucuz

Uluslararası karşılaştırmada, Viyana ve Avusturya’da yaşam alanı kiralamak da ucuz. Viyana’da metrekare başına 8,66 EUR ortalama kira Graz (10,40 EUR) veya Linz’den (10,22 EUR) bile daha ucuzdu. Bu sizi Avrupa’da üçüncü sıraya yerleştirir. Paris (29.10), Oslo (26.56) ve Inner London’ın (25.12) önündedir.

Planlamada inşaat projeleri

Hiçbir yerde Avusturya’dakinden daha fazla inşaat projesi planlanmamaktadır. 2021’de 1.000 kişi başına toplam 10,6 proje başlatıldı. Her 1000 kişi başına 7,3 inşaat projesi ile Polonya ve 6,1 inşaat projesi ile Slovenya önemli bir mesafe ile takip etmektedir. İtalya, Deloitte çalışmasında 1.000 kişi başına 1,0 başlatılan inşaat projesi ile son sırada yer alıyor.

Deloitte’un bakış açısından sonuç: COVID-19 krizi ve tarihsel olarak düşük faiz oranları, geçen yıl gerçek bir “beton altına” kaçışı tetikledi. Etzl, “Bu gelişmenin bir sonucu olarak, bu ülkede yaşamak da giderek daha pahalı hale geliyor. Başkentte kiralar hala genel halk için uygun olsa da, mülk artık lüks bir mal” diyor.| © DerVirgül

Yayınlama: 11.08.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.