Avusturya, ücret artışında AB’de son sırada yer alıyor

2022 yılı ücret artışı grafiğinde Avusturya’da yüzde 1,5 ile Avrupa Birliği ülkelerinin en düşük ücret artışı bekleniyor. Avusturya’nın bir üst sırasında yüzde 2,4 artışla Çek Cumhuriyeti yer almakta. Avusturyalı ekonomistler, gerçek ücret kayıplarını önlemek için iki seçenek olduğunu, bunların daha düşük fiyatlar ve daha yüksek ücretler olduğunu vurguluyor…

Avusturya, ücret artışında AB’de son sırada yer alıyor

Başka hiçbir AB ülkesinde ücretler Avusturya’daki kadar az artmıyor – bu, Alman Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yapılan güncel bir tahminle gösterilmektedir.

Bu ülkede, çalışanların, AB ortalamasından önemli ölçüde daha fazla, yüzde -4.2’lik bir reel ücret kaybı olduğunu hesaba katmaları gerekiyor. Uzmanlar, hükümetin sonbaharda yüksek ücret anlaşmalarına ve fiyat indirimlerine ihtiyacı olduğunu söylüyor. 

Alman Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, “kriz, savaş ve enflasyon zamanlarında toplu pazarlık politikası” konulu mevcut raporunda, AB ülkelerindeki ücret gelişmelerini inceliyor ve Avusturya, 2022 tahmininde özellikle zayıf kalıyor. Bu yıl için ekonomistler, yüzde 1,5 ile AB’deki en düşük ücret artışını bekliyorlar.

Sadece Çek Cumhuriyeti, özellikle yüksek enflasyon oranı (%11,7) ve aynı zamanda neredeyse hiç artmayan maaşlar nedeniyle yüzde 8’den fazla reel ücret kayıplarını hesaba katmak zorundadır.

Gerçek ücret kayıplarını önlemek için iki seçenek vardır: daha düşük fiyatlar ve daha yüksek ücretler. Bu nedenle, sendikalar ve işveren temsilcileri arasındaki müzakereler, gelecekteki ücret gelişmelerinin merkezinde yer alacaktır.

Bir yandan, dramatik gelişmeler sendikaları yüksek anlaşmalar elde etmek için baskı altına alıyor. İşverenler ise, raporda belirtildiği gibi, “yaklaşan bir ücret-fiyat sarmalına atıfta bulunarak – ücretler henüz gözle görülür bir enflasyonist baskı uygulamamış olsa bile” önemli ücret artışları konusunda uyarıyor.

Avusturya’da da işveren temsilcileri ile Federal Şansölye Nehammer ve Maliye Bakanı Brunner bu argümana karşı çıkıyorlar. Tarihsel olarak, Avusturya’da hiçbir zaman bir “ücret-fiyat sarmalı” olmamıştır.

Özellikle, Ukrayna’daki savaş son zamanlardaki güçlü ekonomik büyümeyi yavaşlattı.

Ekonomistler, “enerji fiyatlarının yol açtığı şok benzeri enflasyon, ücretlerin satın alma gücünü düşürüyor, düşük ücret grupları arasında yoksulluğu artırıyor ve yatırımları yavaşlatıyor” diye yazıyor.

Ayrıca, Çin’deki yeni karantinalar nedeniyle küresel tedarik zincirlerinde sorunlar var ve bu da daha fazla ürün kıtlığına yol açıyor.

Ücretler buna göre fiyat gelişimini takip etmediğinden, raporun yazarları “cari yıldaki dağıtım dengesinin çalışanların pahasına olacağını” bekliyorlar.

Çünkü 27 AB ülkesinin tamamında reel ücret kayıpları bekliyorlar. Enflasyon göz önüne alındığında, çalışanlar bir yıl öncesine göre daha az parayla geçinmek zorunda.

Öte yandan, Avusturya diğer önemli rakamlarda daha iyi performans gösteriyor. Hesaplamalara göre ekonomik büyümenin bu yıl 2021’e göre yüzde 3,9 artması bekleniyor. Bu, AB ortalaması olan yüzde 2,7’nin oldukça üzerindedir.

Avusturya’nın yüzde 5’lik işsizlik oranı da yüzde 6,7’lik ortalamanın altında.

Ve bu ülkede tüketici fiyatları yüzde 6’lık bir artışla yükseliyor – AB genelinde yüzde 6,8’e kıyasla. | © DerVirgül

Yayınlama: 10.08.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.