Avusturya’da kiralarda Doğu-Batı ve kent-kır ayrımı

Federal başkent Viyana, metrekare başına ortalama 14,70 Euro ile yüksek fiyatlı Batı Avusturya ile yarışıyor. Innsbruck 19,30 Euro’luk metrekare fiyatıyla en pahalı ve Steiermark eyaletindeki Murtal ve Voitsberg kasabaları 7,20 Euro’yla en ucuz yerleşim bölgesi olduğu kaydedildi.

Avusturya’da kiralarda Doğu-Batı ve kent-kır ayrımı

Avusturya’da kira fiyatlarında kent-kır ve batı-doğu ayrımı görülmekte. Yapılan araştırmaya göre, Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck 19,30 Euro’luk metrekare fiyatıyla en pahalı ve Steiermark eyaletindeki Murtal ve Voitsberg kasabaları 7,20 Euro’yla en ucuz yerleşim bölgesi olduğu kaydedildi. 

Innsbruck’tan sonra Salzburg şehirleri metrekare başına 16,90 Euro ile en pahalı ilçeler olarak, Dornbirn ve Kitzbühel (her biri 15,70 Euro) ile onu takip ediyor.

Bregenz ve Feldkirch’te (her biri 15,60 Euro), metrekare başına ortalama fiyat 15 Euro.

Toplamda, en pahalı on ilçeden dokuzu Doğu Tirol, Salzburg ve Vorarlberg eyaletlerinde bulunuyor.

Viyana’nın yüksek fiyatları Batı’ya ayak uyduruyor, çünkü oradaki kiracılar da metrekare başına 14,70 Euro’dan ödemek zorunda. 

Bununla birlikte, diğer birçok Avrupa ülkesinin aksine, başkent Avusturya’daki en pahalı bölge değildir.

Bunun sorumlusu, çok sayıda sübvansiyonlu konut ve kiralarda aşırı bir artışı engelleyen bir kıyaslama kirasıdır. Yani Viyana belediye evlerinin çok olmasıdır. 

Ancak Avusturya’da nispeten ucuz birçok yer de var. Anket yapılan 78 ilçenin yaklaşık üçte birinde (28) metrekare başına ortalama fiyat 10 Euro’nun altında.

Genel kural şudur: bir bölge ne kadar doğudaysa, kira o kadar ucuzdur. Özellikle Aşağı Avusturya, Burgenland ve Styria’da, genel kiralar genellikle diğer federal eyaletlerden daha ucuzdur.

En ucuz eyalet başkentleri Eisenstadt (10.70 Euro), St. Pölten (10.80) ve Linz’dir (11.70). Ardından Graz (12.10) ve Klagenfurt’u (12.40) takip ediyor. | © DerVirgül

Yayınlama: 09.08.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.