Suriye’de iç savaşın etkisiyle çöken turizmi gurbetçiler canlandırıyor

Suriye’de 11 yıl süren iç savaşın ardından ağır darbe alan turizm sektöründe Suriyeli gurbetçiler umut ışığı oldu.

Suriye’de iç savaşın etkisiyle çöken turizmi gurbetçiler canlandırıyor

Suriye, turizmin zirve yaptığı 2010 yılında 10 milyon Batılı turist ağırladı. Ancak iç savaşın patlak vermesiyle herşey değişti. 

350 bin kişinin yaşamını yitirmesine, ülke nüfusunun yarısının evlerinden göçmesine ve milyonlarca kişinin yurt dışına mülteci olarak kaçmasına neden olan iç savaşın ardından Covid-19 salgını sektörün canlanmasına engel oldu. 

İşletmeci Somar Hazim, başkent Şam’ın eski bölgesinde 2009 yılında açtığı 18’inci yüzyıldan kalma bir binadaki butik oteli iç savaş nedeniyle kapatmak durumunda kalmış.

Her ne kadar Şam’da güvenlik yaklaşık bir yıl önce yeniden sağlansa da, Suriye hala savaştan parçalanmış durumda ve yabancı turistler tarafından hala pek tercih edilmiyor.

Hazim, kapattığı oteli yeniden açmayı düşünmediğini söylüyor. Hazim’in bu kararı iç savaştan sonra turizm sektörünün kırılganlığını yansıtıyor.

Gurbetçiler yabancılar kadar para harcıyor

Suriye Turizm Bakanlığı ise olumlu yönde kıpırtılar olduğunda işaret ediyor. Reuters haber ajansına konuşan Turizm Bakanı Muhammed Rami Martini’nin verdiği rakamlara göre Covid-19 kısıtlamalarının kalkmasının ardından, 2022 yılının ilk yarısında ülkeyi 750 bin kişi ziyaret etti. Bu rakam 2021’de 570 bin olarak gerçekleşti.

Bakan, yurt dışından ülkeyi ziyarete gelen yabancılar arasında Iraklıların ilk sırada yer aldığını belirtti. 

Yaklaşık 100 bin Iraklı turistin yanı sıra, ülkeye Lübnan ve diğer bazı dost ülkelerden turistlerin ziyarete geldiğini aktaran bakana göre asıl ziyaretçi sayısını arttıran unsur yurt dışında yaşayan Suriyeliler. 

Turizm bakanına göre Suriyeli gurbetçiler de yabancı turistler kadar para harcıyor ve ekonomik gelire büyük ihtiyaç duyan ülkenin turizmine büyük katkı sağlıyor.

Gurbetçiler şikayetçi

Suriye ekonomisi 2019 yılında para birimi Suriye Lirası’nın büyük değer kaybetmesi gibi faktörlerin etkisiyle büyük zorluk içinde. Aynı faktör komşu ülke Lübnan’da mali çöküşle sonuçlandı.

Temel gıda ürünleri üzerindeki devlet desteği, petrol fiyatlarının beklenmedik düzeylere tırmanması üzerine yavaş yavaş kaldırılmaya başladı. 

Her ne kadar para biriminin değer kaybı gurbetçilerin alım gücünü arttırsa da, bazı temel erzakın tedarikinde yaşanan zorluk ya da yüksek fiyatlar gurbetçileri hayal kırıklığına uğratıyor.

Suudi Arabistan’da yaşayan Sami Alkodaimi iç savaşın en yoğun yaşandığı 2011-2019 yılları arasında ülkesinden uzak durmuş. 

Bu yaz ziyarete giden Suriyeli gurbetçi yüksek fiyatlardan, akaryakıt sıkıntısından ve yaz sıcağında sıklıkla kesilen elektrikten şikayetçi.

“Alkodaimi “Riyad’dan buraya kadar arabamla geldi. Benzin çok sorunlu. Buluyoruz ama zorla” diye serzenişte bulunuyor.| euronews

Yayınlama: 09.08.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.