Sosyal harcamalarda Avusturya başı çekiyor
Avusturya, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü [OECD] ortalamasının üzerinde sosyal harcama yaptığı açıklandı. 37 üye ülke arasında Fransa ilk sırada yer alırken, Avusturya üçüncü, Türkiye ise 12’nci sırada yer aldı. Peki sosyal harcama nedir?
Avusturya, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü [OECD] tarafından Perşembe günü yayınlanan tahminlere göre Avusturya, kamu sosyal harcamalarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Tahminlere göre, 2022’de Avusturya’da GSYİH’nın toplam yüzde 29,4’ü sosyal sektöre aktı.
Sosyal harcamalar da Fransa’da yüzde 31,6 ile ilk sırayı alırken, İtalya yüzde 30,1 oranla ikinci sırada ve yüzde 29,4 ile Avusturya üçüncü sırada yer aldı. Avusturya’dan sonra İspanya [28,1], ardından Almanya [26,7] gelirken, Türkiye, 37 ülkenin üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü [OECD] sıralamasında yüzde 12,4 oranla 12’inci sırada yer aldı.
Ortalama olarak, OECD ülkelerinde GSYİH’nın yaklaşık yüzde 21,1’i, çoğunluğu emeklilik, sağlık ve aile alanlarında olmak üzere 2022’de kamu sosyal harcamalarına harcandı.
Avusturya’da sosyal harcamaların en büyük bölümünü emekli maaşları oluşturuyor
Avusturya’daki sosyal harcamaların en büyük kısmı, GSYİH’nın yüzde 12,1’i ile emekli maaşlarına harcandı. Yalnızca diğer dört ülkede GSYİH’nın daha büyük bir oranı bu alana gitti [İtalya, Yunanistan, Fransa, Finlandiya]. OECD ortalaması ise yüzde 7,4 oldu.
Avusturya’da GSYİH’nın yüzde 7,3’ü sağlık sektörüne, yüzde 2,5’i aileye [aile yardımı, doğum izni yardımı vb.] ve yüzde 1’i işsizlik yardımlarına gitti. Böylece Avusturya, tüm alanlarda OECD ortalamasının üzerinde yer aldı.
OECD açıklamasına göre, 2020 ile karşılaştırıldığında, sosyal harcamalar genel olarak büyük bir hızla arttı. Bunun nedeni, korona pandemisinin bir sonucu olarak GSYİH’deki düşüş değil, yüzde 80 daha fazla harcama olarak gösterildi.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü [OECD]
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü veya kısaca OECD, İkinci Dünya Savaşından sonra oluşturulan Batı kuruluşları sisteminin bir parçası olarak ihdas edilmiştir. Örgüt, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Batı Avrupa ekonomilerinin desteklenmesi ve onarımı amacıyla, Marshall Planı çerçevesinde ABD ve Kanada’nın o dönemde yaptıkları, yaklaşık 12 Milyar Dolar civarında olan mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek amacıyla 1947-1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Örgütü’nün (OEEC) işlevini tamamlaması üzerine, onun yerine ve daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde kurulmuştur. Merkezi Fransa’nın Başkenti Paris’tedir.
Sosyal harcama nedir?
Sosyal harcamalar, bir toplumda düşük gelir guruplarının belli refah seviyesine erişebilmeleri için yapılan destekleri kapsayan bir ekonomi politikasıdır.
Eğitim, sağlık, işsizlik ve gelir dağılımı gibi serbest piyasanın yetersiz kalabildiği konularda düzenleyici kurumlar, sosyal harcamalar ile piyasaya müdahale etmekte, böylece yaşanabilecek toplumsal sorunların önüne geçmektedirler. | © DerVirgül