Ya Avusturya’da göçmenler olmasaydı?
Başarısız politikaların, sosyal kesintilerin, işsizliğin ve birçok şeyin tek suçlusu olma özelliğine sahip olan göçmenler, aynı zamanda bu siyasetlerin varlık nedenidir. “Göçmen veya öteki” olmadan milliyetçi, ırkçı ve ayrıştırıcı siyaset ve siyasetçinin bir anlamı kalmaz… Yüz yıl önce Viyana’da bu günkünden daha fazla göçmen yaşıyordu. Şimdi o göçmenlerin torunları, yüzyıl sonra yerli olacaklara ayrımcılık yapıyor.
Adem Hüyük
Göçmenler olmadan Avusturya’yı hayal edebilir misiniz?
Ya da göçmen-siz bir Avusturya hayal etmek ne işe yarar?
Ve neden göç raporları yapılıyor?
‘’ Çünkü karmaşık olayları anlamanın en iyi yolu ondan uzak durmak ve onların yokluğunu engelleyen boşluğa bakmaktır.’’ diyor, filozof Konrad Liessmann.
‘’Avusturya onlarca yıldır bir göçmen ülkesi, Avusturya demografik sebeplerden dolayı göçe ihtiyaç duyuyor.’’ diyordu, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen.
Avusturya uluslaşma süreci en sancılı gecen Avrupa ülkesidir
Avusturyalı olmanın etnik bir içerik taşımadığı, yani tek bir etnik kimlik olarak kabul görülemeyecek kadar çeşitliliğe sahip.
Evlilikler üzerine kurulmuş bir imparatorluğun mirasçıları olan Avusturyalılar, kendilerini her ne kadar etnik bir kimlik etrafında birleşmiş görseler de bu aslında siyasal birliktir.
Viyana’nın coğrafi olarak monarşiden arınması ve kapitalist şehir planlamasına geçiş sürecinde yıkılan saray surları, göçmen işçilerle Viyana aristokratları arasındaki sınırlarında ‘coğrafi’ anlamda yıkılmasını sağlamıştır.
“Bugün nüfusu 8,956 milyon [2021] olan Avusturya’da, Avusturyalıların sayısı 7.135.091”
Şehirde göçmen işçilerle, aristokratlar arasında başlayan dolaylı üretim ilişkileri, yerini dolaysız ilişkilere bırakmış, yıkılan coğrafi sınırlar, siyasal ve ekonomik olarak da bertaraf olmuştur.
Sosyo-ekonomik koşullar, göçmen işçilerin Viyanalı olmalarının alt yapısını hazırlamıştır.
Böylelikle 19. Yüzyılın başlarında Viyana’nın nüfusu 1,5 milyona ulaşmıştır.
Avusturya’da etnik bir kimlikten bahsetmek bu yüzden çok güçtür.
Zira, 18. Yüzyıl boyunca ve 19. Yüzyıl başlarına kadar olan zaman diliminde, Viyana’da yaşayan göçmen sayısı günümüzden daha fazlaydı.
Göçmen-siz Avusturya
Göçmen-siz Avusturya nasıl olurdu sorusu, tarihsel olarak çeşitli sınıflandırmalar yapmakla yanıtlanabilecek bir soru.
Çünkü, 19. Yüzyılın başlarında gelen göçmen işçileri, artık göçmen sayılmaması gerekmektedir.
Bize düşen ikinci cumhuriyet sonrası yaşanan göçün ve bu göç sonucunda cehresi değişen Avusturya’nın, göçler olmasaydı nasıl olurdu sorusunda yoğunlaşmaktır.
Filozof Konrad Liessmann, yabancılar olmasaydı sorusuna, ‘’bugün olduğundan çok daha az nüfuslu bir ülke olurdu’’ yanıtını vererek başlıyor.
Turizm ve diğer girişimcilerinin daha çok personel sıkıntısı çekeceği bir ülke.
Düşük nüfus yoğunluğunun sonucu olarak, turistik bölgeler dışında birçok kasaba ve köy birleşmek zorunda kalacak.
Ülkede, altyapı muhtemelen son derece zayıf olurdu: az insan, daha az süpermarketler ve ihtiyaçlara ulaşmak için uzun yollar.
“Başkent Viyana’da 1.115.910 Avusturyalı yaşarken, 805.039 göçmen yaşamakta”
Ayrıca daha az anaokulları ve okullar gerekir.
Daha az yaşlılar için hastane odaları ve diğer bakım tesisleri ve orada bile, hastane ve bakım personeli eksikliği yaşanması.
Onu telafi etmek için, muhtemelen Japonya bakım robotları ve diğer teknik yardımlarda olduğu gibi yıllarca kullanılacaktır.
Birçok yaşlı ve özellikle de birçok kadın da dahil olmak üzere, işçiler için çalışma saatleri uzun olacaktır. On iki saatlik iş günleri muhtemelen bir istisna olmayacak.
Ücretlerin önemli bir kısmı emeklilik sigortasına akacak.
Diğer yandan devletin daha düşük harcamalar yapacağı yerler de olacak.
Örneğin, ceza sisteminde: Gözaltı merkezlerinde nispeten az sayıda mahkûm olacak.
Avusturya böyle olurdu, eğer 1960’ların ve 1970’lerin başındaki konuk işçiler, başlangıçta planlandığı gibi, kendi ülkelerine geri dönselerdi.
Veya AB’ye 1995 yılında katılım sonrası, diğer birçok AB ülkesinin vatandaşlarının Avusturya’da çalışmasına yönelik yasaklar sadece geçici değil, kalıcı olsaydı.
Bütün bunlar olsaydı, 1,970,300 göçmen Avusturya’da olmayacaktı.
Araştırmalar, Avusturya’nın nüfusunun sadece göç yoluyla büyüdüğünü gösteriyor.
Göçmenler olmasaydı Avusturya 6,6 milyon nüfusa sahip bir ülke olacaktı.
Sosyolog, göç ve işgücü piyasası uzmanı August Gächter’e göre, “muhtemelen, 1970’lerden itibaren Avusturya’ya göç olmasaydı, bu durumda yükseköğretimin genişlemesi olmazdı. “
Gächter:” o zaman öğrenme çalışmalarını yürütmek için yardımcı göçmenler olmazdı.’’
Avusturya’nın akademik anlamda gelişmesinin yardımcısı da yine göçmenler olmuştur.
Öteden beri, horlanan, dışlanan ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören göçmenler, ülkenin gelişim sürecine direk katılmış, katkı sağlamıştır.
Şimdi sıra sizde […] Ya göçmenler olmasaydı? Bu olasılığı kendi öznel koşullarınızda düşünün ve nesnel bir yanıt arayın… Dilerseniz bize yazın yayınlayalım… | © DerVirgül