“Bu sözde mizah, aşırı sağın mizahıdır, faşist bir mizahtır”

Fransa’da haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin yayımladığı karikatüre yurt içinden ve dışından çok sayıda tepki geldi.

“Bu sözde mizah, aşırı sağın mizahıdır, faşist bir mizahtır”

Fransız gazeteci Khaled Sid Mohand, Charlie Hebdo’nun “Türkiye’de deprem. Tank göndermeye bile gerek yok” yazılı karikatürüne yönelik, “Bu sözde mizah, aşırı sağın mizahıdır, faşist bir mizahtır.” değerlendirmesinde bulundu.

Mohand, amaçları her ne olursa olsun Türkiye’nin 10 ilinde etkili olan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği depremler sonrası böyle bir karikatürün servis edilmesini faşistçe bulduğunu belirterek, “Müslümanlar, son 25 yılda Charlie Hebdo’nun takıntısı haline geldi.” dedi.

Mohand, Fransa’da 1969’da yayımlanmaya başlayan haftalık mizah dergisiyle ilgili, “Charlie Hebdo, 1930’lu yıllarda çok aktif olan Fransız ırkçı geleneğin mirasıdır. Charlie Hebdo’nun aşırı sağcı ve ırkçı bir dergi olduğu anlaşılmalı.” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın yasal olarak dergiye müdahale etme hakkı olmadığını kaydeden Mohand, “Fransız hükümeti, bir gazeteyi sansürleyemez. Medyaya baskı yapabilir ancak en azından resmi olarak bir gazeteden bir makaleyi veya karikatürü geri çekmesini isteyemez.” diye konuştu.

‘Aylan bebeğin ölümünün ardından aşağılık bir karikatür yayımlamıştı’
Fas asıllı Fransız akademisyen Doktor Yannis Mahil de söz konusu karikatüre ilişkin, “Fanatiklik ve alaycılık bu seviyeye ulaştığında sunulan şey mizah değil nefret oluyor. Charlie Hebdo’nun hedefindeki mazlumlar çoğunlukla Müslümanlar, göçmenler, Afrikalılar ve Asyalılar. Dergi kimi hedefe koyacağını ve bunu yaparken nefretini ‘ifade özgürlüğü’ ve ‘mizah’ın arkasına nasıl gizleyeceğini iyi biliyor.” değerlendirmesi yaptı.

Mahil, “Bu Charlie Hebdo’nun ilk vukuatı değil. 2 Eylül 2015’te kıyıya vuran cansız bedeniyle dünyayı derinden sarsan Aylan bebeğin ölümünün ardından dergi ‘Ölmeseydi, büyüdüğünde tacizci olabilirdi’ şeklinde aşağılık bir karikatür yayımlamıştı.” şeklinde konuştu.

Mahil, Charlie Hebdo’nun Türkiye’deki depremlere ilişkin karikatürünü “İslamofobik” ve “Türkofobik” olarak niteleyerek “Kendilerini savunacak mekanizmalara sahip olmayan insanları hedef alırken ‘aşırı’ davranarak cesur görünmek istiyorlar. Depremzedelere hakaret etmenin neresi cesaret?” sorusunu sordu.

‘Bu mizah falan değil, aptallık, kötülük’
Charlie Hebdo’nun sosyal medyada “günün karikatürü” ifadeleriyle paylaştığı “Türkiye’de Deprem” başlıklı karikatür, Türk kullanıcılardan da yoğun eleştiri aldı.

Oyuncu ve şarkıcı Murat Boz, dergiye verdiği Fransızca cevabında, depremde masum insanlar, çocuklar ve bebeklerin hayatını kaybettiğinin altını çizerek, bu acıyla eğlenilmesine büyük tepki gösterdi.

Yönetmen, senarist, şarkıcı ve oyuncu Mahsun Kırmızıgül “Bu nasıl bir soytarılık, nasıl bir zihniyettir. Allah belanızı versin. İnsanlık gerçekten ölmüş.” yorumunu yaparken, oyuncu Demet Özdemir ise “Bu şaka mı? Kalpsizsiniz! İnsan olmak ne önemli meziyet.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Yönetmen Ümit Ünal paylaşımında, “Yıllardır, ‘Her şeyin şakası yapılabilir.’ diyen biri olarak, bir insanlık haysiyeti sınırı olduğunu ve onun aşılmayacağını hayal ettim. Ama bu adamlar onu da aşıyor. Bu mizah falan değil, aptallık, kötülük.” ifadelerini kullandı.

Paylaşıma tepki gösterenler arasında doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Fettah Can, Damla Sönmez, Ozan Akbaba, Ali Biçim, Suna Yıldızoğlu ve İsmail Baki Tuncer de yer aldı.

Yayınlama: 09.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.