Avusturya’da böcek kullanılan gıdaları nasıl anlarız?
Cırcır böceği tozu, Avusturya ve Avrupa Birliği ülkelerinde gıdalara belli oranda katılabilmesinin önü açıldı. Peki marketten aldığımız ürünün içerisinde böcek katkısı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Bu iğrenç mi yoksa protein kaynağı mı?
Un kurdu ve çekirgenin ardından Avrupa Birliği’nde [AB] cırcır böceği de gıdalarda belli miktarda kullanılabilecek. Vietnamlı bir şirketin 2019’daki kullanım başvurusu üzerine yapılan inceleme sonrasında cırcır böceğinin kimi unlu mamüller, atıştırmalıklar, soslar, makarna, bisküvi ya da et katkı maddesi vb olarak kullanımına izin verilmişti.
24 Ocak 2023’ten itibaren cırcır böceği tozu Avusturya ve Avrupa Birliği ülkelerinde gıdalara belli oranda katılmaya başlanıldı.
Bununla birlikte, bilinçsizce cırcır böceği tozlu bir gıdayı ısırmaktan korkan herkes, Avusturya İşçi Odaları Birliği [AK] Tüketicileri koruma departmanına müracaat etti.
Yukarı Avusturya İşçi Odaları Birliği [OÖAK] tarafından yapılan açıklamada, “cırcır böceği tozlu bir gıdayı bilinçsizce yemek pek mümkün değil” dendi.
AB’nin yayınladığı genelgeye göre, söz konusu gıdalarda böcek tozu kullanıldığının belirtilmesi şartı bulunuyor.
Avrupa’da tüketimi çok da yaygın olmayan ürünler önce incelenip “yeni tür gıda ürünü” olarak derecelendiriliyor.
AB, Mart 2022’de cırcır böceğini yeni gıda ürünü olarak resmen sınıflandırmıştı.
24 Ocak 2023’ten itibaren de yağsız toz halinde kullanımı resmen yürürlüğe giriyor.
Söz konusu ürünlerin kullanımına izin verilmeden önce Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından inceleniyor ve özel bir prosedürden geçiriliyor.
Gıdalarda böcek kullanımı diğer maddelerde de olduğu gibi paketin üzerinde, tüketicinin bakabileceği içindekiler bölümünde deklare edilmek zorunda.
Halen kullanılan böceklere ilişkin standart bir hukuki tanımlama yer almadığından genellikle hayvanların Latince adı belirtilerek dikkat çekiliyor.
Cırcır böceğinin kullanıldığı ürünlerde de örneğin “Acheta Domesticus tozu kullanılmıştır” ibaresinin yer alması zorunlu kılınıyor.
Böceklerin kullanıldığı gıdaların kimi alerjik tepkiye yol açabileceğine dikkat çekilse de alerjik ürün olarak deklare edilmiyor ve tüketicilerin içindekiler kısmına bakması tavsiye ediliyor.
Sevmeyenlerin korkması gerekiyor mu?
Böcekler pahalı malzeme olduğundan gıda ürünlerinde günümüzde yaygın şekilde kullanılmıyor.
Ancak protein oranının yüksekliği nedeniyle gelecekte et veya balık gibi ürünlere alternatif olabileceği öngörüsünde bulunuluyor.
Değerli Omega 3 ve Omega 6 doymamış yağlar içeren kimi böceklerin ayrıca magnezyum ve fosfor açısından da zengin olabildiği belirtiliyor.
Kimi çekirge türlerinin örneğin sığır veya tavuktan çok daha fazla protein içerdiği de bilinen bir gerçek. Protein değeri açısından böceklerin kimi kuru yemiş, tahıl ve hububat ürününden daha değerli olduğu bildiriliyor. Üretim açısından da iklimle daha dost olduklarına dikkat çekiliyor.| © DerVirgül