Avusturya’da “Avusturya İslam Konferansı” yapılacak
İslam ilahiyatçısı Mouhanad Khorchide pazartesi günü “Avusturya İslam Konferansı”nı [ÖIK] sundu. Ancak Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ], “Avusturya İslam Konferansı’ projesi, Müslümanlar yerine Müslümanlar hakkında konuşulacak yeni bir yapı oluşturma riskini taşıyor” eleştirisinde bulundu.
Pazartesi günü “Avusturya İslam Konferansı”nı [ÖIK] tanıtan bir sunum yapan İslam ilahiyatçısı Mouhanad Khorchide, yeni bir diyalog platformuyla İslam’ın kozmopolit yönünü ön plana çıkarmak ve onu siyaset, medya, kiliseler, bilim ve sivil toplumla diyaloğa sokmak istenildiğini belirtti.
AB fonları tarafından finanse edilen toplantı ilk olarak 24 Haziran’da toplanıyor.
2020 yılında kurulan ‘’Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’nin’’ danışma kurulunun bilimsel başkanı olarak da bilinen Khorchide, 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana İslam’ın giderek daha fazla konu haline geldiğini, ancak yalnızca bir sorunlu konu haline geldiğini söylüyor.
Amacın, çözüm odaklı bir işbirliği, sosyal aktörlerle düzenli yapılandırılmış alışveriş ve eylem için uygulamaya yönelik tavsiyeler oluşturmaktır diyor.
Böyle bir konferans Almanya’da 2006’dan beri var ama orada İçişleri Bakanlığı’na bağlı ve dolayısıyla güvenlik politikası çağrışımları yaşanmaktadır denilerek, Avusturya’da ise inisiyatif bizzat Müslümanlar tarafından başlatıldı ve “Muslim Forum Austria” [MFÖ] birlikte kuruldu dendi. Konferansın finansmanı, bir AB finansman aracı olan İltica, Göç ve Entegrasyon Fonu’ndan sağlanmaktadır.
Khorchide, “Bu yapı ile Avusturya’daki Müslümanları temsil etmek istediğimizi kesinlikle iddia etmiyoruz” dedi.
Avusturya İslam Cemaati’nden [IGGÖ] projeye eleştiri
Bununla birlikte, inanç topluluğundan tam da bu paralel yapı eleştirisi yayın yoluyla geldi, çünkü IGGÖ ile devlet ve yetkilileri, sivil toplum, kiliseler ve dinler için zaten bir irtibat departmanı var dendi.
IGGÖ ayrıca, fonun aynı zamanda kültürel işlerden ve dolayısıyla dini toplulukla işbirliği ve diyalogdan sorumlu olan, ancak aynı zamanda “Dokümantasyon Merkezi”nin kurulmasından da sorumlu olan Federal Şansölyelik aracılığıyla verildiği gerçeğini de ele alıyor.
IGGÖ, “Yeni kurulan bir dernek, Avusturya’da İslam diyaloğunu kurumsallaştırmak istediğini iddia ettiğinde, ancak Avusturya’daki Müslüman yaşamının merkezi aktörlerini içermediğinde, meşruiyet sorunu otomatik olarak ortaya çıkıyor” dedi.
“Söylemler ancak içeriden ortaya çıkarsa ve desteklenirse ve her şeyden önce geniş bir taban tarafından şekillendirilmesine yardımcı olunursa değişimi gerçekleştirebilirler” diye devam etti.
Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ], “Dışarıdan dayatılan, yukarıdan dayatılan ve bu şekilde göz hizasında yürütülemeyen bir diyalog bunu başaramaz. Bu nedenle ‘Avusturya İslam Konferansı’ projesi, Müslümanlar yerine Müslümanlar hakkında konuşulacak yeni bir yapı oluşturma riskini taşıyor” tespitinde bulundu.
“Avusturya İslam Konferansı” ilk olarak haziran ayında toplanıyor
Khorchide ise İslam içi çeşitliliğin daha görünür hale getirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Araştırmalar, Müslümanların mutlak çoğunluğunun temel demokratik değerler ve hukukun üstünlüğü ile ilgili bir sorunu olmadığını göstermiştir. “Ancak bu türden pek çok kurum genel halk tarafından bilinmiyor” diye yakındı.
Bunu değiştirmek için İslam Konferansı, 2023 ve 2024’te beş kez, ilk olarak 24 Haziran’da toplanacak. Eylül 2024’teki bir kapanış etkinliğine genel halk da dahil edilmesi düşünülüyor. | © DerVirgül