Viyana’daki “erkekler sokağı”, “kadınlar sokağı” olarak değiştirildi

Viyana metro hattı üzerindeki, [Herrengasse] yani erkekler sokağı istasyon ismi [Frauengasse] kadınlar sokağı olarak değiştirildi. Asıl adı “Lordlar Sokağı” olan isim değişikliği kalıcı olmayacak… Herrengasse’nin hikâyesini derledik…

Viyana’daki “erkekler sokağı”, “kadınlar sokağı” olarak değiştirildi

Viyana U3 metro hattı istasyon duraklarından olan [Herrengasse] yani erkekler sokağı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir hafta boyunca [Frauengasse] yani kadınlar sokağı olarak değiştirildi.

Wiener Linien’e göre, Viyana’daki tüm trafik alanlarının çoğunun nötr veya erkek isimleri olduğu için, Viyana metro ağında kadın istasyon adı yok.

Editörün notu: Frauengasse Viyana’da var ama Hernals’ta.

Herrengasse [Almanca anlamı: “Lordlar Sokağı” veya “Lordlar Yolu”]

Cadde, Roma döneminde limes karayolu sisteminin bir parçası olarak vardı. Sokağın ilk yazılı sözü 1216 yılına dayanıyor. Caddenin Freyung ve Lobkowitzplatz meydanları arasındaki bölümü Orta Çağ’da Hochstraße [Ana Cadde] olarak biliniyordu.

Viyana kendisini imparatorluk başkenti olarak kurmaya başladıktan sonra, soylular [Almanca’da Herren veya Lordlar olarak bilinir], Habsburg hükümdarlarının ikametgahı olan Hofburg İmparatorluk Sarayı’na yakın olmak için şehre giderek daha fazla göç ettiler.

Aşağı Avusturya Mülkleri 1513’te Palais Niederösterreich’te meclis binasını inşa ettikten sonra caddenin adı Herrengasse olarak değiştirildi.

Asil bir sarayın (Palais) tipik düzeni, caddeye bakan, bazen biraz geriye uzanan, arkada halka açık olmayan yemyeşil bahçelerin bulunduğu girişti.

Bazı Sarayların farklı sokaklardan birden fazla girişi vardı. Herrengasse, zaman içinde bazıları kaybolmuş olsa da neredeyse yalnızca asil saraylardan oluşuyordu.

Herrengasse 8’de bulunan Lihtenştayn saraylarından biri, 1872’de kurulan bir konser salonu olan ünlü Bösendorfer-Konzertsaal’a ev sahipliği yapıyordu.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun 1918’de dağılmasından ve 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra, birçok aristokrat aile artan bakım maliyetleri nedeniyle şehir evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Binaların çoğu ya ofis ve müze olarak ticari kullanım için kiralandı ya da satıldı ya da hükümet tarafından satın alındı ve bakanlıklar tarafından kullanıldı.

Herrengasse yine de orijinal görünümünün ve göreceli münhasırlığının çoğunu koruyabilmiştir. Binanın mimari tarzı Rönesans’tan barok ve neo-barok dönemlerine kadar uzanmaktadır. 1990’lardan beri U3 hattına doğrudan metro bağlantısı mevcuttur.| © DerVirgül

Ek kaynak: Avusturyalı tarihçi Felix Czeike

Yayınlama: 08.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.