Irak, Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet ediyor

Irak’ın kuzeyinde Dohuk bölgesinde Zaho’daki bir tatil beldesinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az 9 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi saldırıyla ilgili olarak Türkiye’yi suçladı ve karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” dedi.

Irak, Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet ediyor

TRT Haber canlı yayınında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, saldırıyı “terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini” değerlendirdiklerini kaydetti ve gerçeğin ortaya çıkarılması için Irak hükümetine işbirliği çağrısını yineledi.

Irak hükümetini etki altında açıklama yapmamaya davet eden Çavuşoğlu, “Bu Türkiye’nin terörle mücadele girişimlerini engellemek için yapılan bir saldırıdır. Irak hükümeti bu oyuna düşmemelidir” dedi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, topçu atışının ülkenin egemenliğinin açık ihlali olduğunu söyledi.

El-Kazımi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu vahşi saldırı, Türkiye’nin Irak’ın, Irak topraklarına ve halkına yönelik askeri ihlallerden kaçınması yönündeki ısrarlı taleplerini görmezden geldiğinin altını çizdi” ifadelerini kullandı.

Ülkede 1 günlük yas ilan edildi

Irak, Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını ve Ankara’dan resmi bir özür beklediğini açıkladı, Türkiye’den “bütün askeri güçlerini Irak’tan geri çekmesini” istedi.

Başbakanlık, Irak’ın Türkiye’deki maslahatgüzarının istişareler için geri çağrılacağını açıkladı. 

El-Kazımi’nin Ortak Harekat Komutanlığı’na Irak-Türkiye sınırındaki duruma ilişkin bir rapor hazırlaması ve “meşru müdafaa için gerekli tüm adımları atması” talimatı verdiği de Başbakanlık’ın açıklamasında yer aldı.

Cenazeler ailelere teslim edilmek için Erbil’den Bağdat’a gönderildi. Erbil Havaalanı’ndaki törene Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani katıldı.

Irak saldırıyı BM’ye taşıyor

Saldırıdan sonra acil toplanan Irak Ulusal Güvenlik Kurulu, BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunma kararı aldı.

Beyaz Saray da olayı kınayarak gelişmelerin yakından takip edildiğini açıkladı.

Almanya, saldırıyı kimin, nasıl gerçekleştirdiğinin ortaya çıkarılması için “acil” araştırma başlatılması çağrısında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Alman hükümeti Irak’ın egemenliğine ve uluslararası hukuka saygıya büyük önem atfediyor” denildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinden Müşir Beşir, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin büyük ölçüde “ülkenin orta kesimleri ve güneyinden gelen turistler olduğunu” söyledi.

Beşir, turizm bölgesindeki Parah isimli köyün iki kez vurulduğunu söyledi.

Beşir, turistlerin ülkenin güneyindeki aşırı sıcaklardan kaçmak için dağlık Parah köyüne gelen kişiler olduğunu belirtti.

‘Su üzerinde cesetler vardı’

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı bombaların şelalenin bulunduğu bir alana peş peşe düştüğünü anlattı.

Patlama sonrası oluşan alev topundan güçlükle kaçtığını ve saldırıdan ötürü yaralandığını AFP’ye anlatan Hasan Tahsin Ali, “Su üzerinde cesetler vardı” dedi.

Babil bölgesinden olduğunu söyleyen Ali, “Gençlerimiz öldü. Şimdi kime başvuralım” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sağlık Bakanlığı, ölenlerin tamamının olay yerinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakanlık ölenlerden bir kişinin, bir yaşında olduğunu kaydetti.

Türkiye aleyhine protesto gösterileri düzenlendi

Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği önünde dün gece protesto gösterileri düzenlendi.

Ülkenin başka şehirlerinde de Türkiye aleyhine protestoların düzenlendiği, Türkiye bayraklarının yakıldığı kaydedildi.

AFP muhabiri, protestocuların Türkiye büyükelçisinin sınır dışı edilmesini talep eden sloganlar attığını, hoparlörlerden yurtsever şarkılar çalındığını bildirdi.

53 yaşındaki protestocu Ali Yasin, “Büyükelçiliği yakmak istiyoruz. Büyükelçi sınır dışı edilmeli. Hükümetimiz hiçbir şey yapmıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin açıklamasında da PKK ve Türkiye ordusu arasındaki çatışmaların bu bölgede yaşayan halkın yaşamını sürekli tehdit ettiği vurgusu yer aldı.

Yapılan açıklamada, federal hükümet ve uluslararası topluluğun bu olayların yaşanmasını engellemek için daha etkin çalışması gerektiği savunuldu.

Yayınlama: 21.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.