Avusturya’da 60 milyon Euro’yu aşan sosyal yardım dolandırıcılığı ortaya çıktı
Avusturya’da sosyal dolandırıcılığı engellemek için özel kurulan birim, 11.000’den fazla soruşturmada toplam 60 milyon euroyu aşan dolandırıcılığı ortaya çıkardığı belirtilidir. Suçların kapsamı, işsizlik yardımı almaktan hileli emekli maaşlarına kadar uzanmakta. Suçların yüzde 30’u Avusturyalılar, yüzde 70’i yabancılar tarafından işlendiğini kaydedildi.
Temmuz 2018’de sosyal yardım dolandırıcılığına karşı bir görev gücü kuruldu. O zamandan beri, yetkililer 11.000’den fazla raporda toplam 60 milyon euroyu aşan dolandırıcılığı ortaya çıkardı.
İçişleri Bakanı Gerhard Karner’ın (ÖVP) düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, suçların yüzde 30’u Avusturyalılar, yüzde 70’i yabancılar tarafından işlendiğini kaydetti.
Karner’a göre, sosyal yardımların kötüye kullanılması klasik bir kontrol suçudur – başka bir deyişle: arama baskısı ne kadar yüksekse, o kadar çok vaka bilinmektedir. Sadece geçen yıl, toplamda yaklaşık 19,1 milyon euro hasar tespit edildi.
Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP), dayanışmanın toplumun temel taşı olmasına rağmen, bu hizmetleri finanse eden mükellefler için de geçerli olması gerektiğini vurguladı. Brunner, “Dayanışma tek yönlü bir yol değildir” dedi.
Görev gücü, insan ticareti suçlarıyla mücadeleden sorumlu merkez ofis başkanı Gerald Tatzgern, sosyal yardımların nasıl çalındığını gösteren 50 farklı türde denetim yapıldığını belirtti.
Ana kategoriler, diğerlerinin yanı sıra, yeterli varlığa sahip olmasına rağmen dolandırıcılık yoluyla asgari gelir elde etmek, sahte ikametgah numarası yaparak emekli aylığını kötüye kullanmak, yasa dışı aile yardımı almak veya sahte kimlik kullanarak dolandırıcılık yoluyla temel hizmetleri almak olarak sıralandı.
Süpermarket zinciri, 1.100 işçiyi yarı zamanlı olarak işe aldı
Mali polis başkanı Wilfried Lehner, tam zamanlı çalışmasına rağmen 1.100 çalışanın tamamının yarı zamanlı olarak istihdam edildiği bir süpermarket zinciri hakkında bilgi verdi. İşsizlik yardımları pratikte buradaki iş modelinin bir parçasıydı.
Ayrıca, 2016-2021 döneminde Hırvatistan’da 17 tatil dairesi ve bir villanın kiralanmasından yaklaşık 80.000 Euro kira geliri olmasına rağmen hem işsizlik ödeneği hem de acil yardım alan bir kadın hakkında soruşturma açıldı.
Yetkililer, yardım sahtekarlığına karşı mücadeleyi sürdürmek istiyor
Yetkililer, dolandırıcılık yoluyla elde edilen sosyal haklara karşı mücadeleye devam etmeleri gerektiğini vurguladı.
Öte yandan, FPÖ güvenlik sözcüsü Hannes Amesbauer, “Sosyal yardım sahtekarlığına ilişkin 2021 yıllık raporunun bugünkü sunumu, esasen Nisan ayındaki meclis sorumdan elde edilen verileri tekrarladı. Bu, yasadışı göçün Avusturya sosyal sistemi üzerinde çok büyük bir yük olduğunu bir kez daha doğruladı. Sosyal yardım sahtekarlığı, topluma karşı bir sahtekarlık biçimidir” diye tepki gösterdi. | © DerVirgül