Avusturya’da 370 kişi “siyah cilt kanseri” nedeniyle hayatını kaybetti
2022 yılında Avusturya’da 370 kişi melanom [siyah deri kanseri] nedeniyle hayatını kaybetti.
Bu rakamlar salı günü MedUni Vienna tarafından Viyana Genel Hastanesi ve “Kanserle Yaşamak” girişimi ile iş birliği içinde düzenlenen basın brifinginde açıklandı. Ancak bu arada, sağ kalım oranlarının önemli ölçüde iyileştiği belirtildi. AKH’de dermatolog olan Christoph Höller, bunun bir nedeninin kombine immünoterapinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.
Höller, “Kombine immünoterapi ipilimumab artı nivolumab için uzun vadeli veriler, örneğin şu anda 7,5 yıllık bir gözlem süresinden sonra, hastaların yüzde 50’sinden fazlasının, ameliyat edilemeyecek şekilde metastaz yapmış olsalar bile hala hayatta olduğunu gösteriyor” dedi. On beş yıl önce aynı oran kemoterapi alan hastalar için yüzde üç ila beş arasındaydı.
2022’de 1.500 kişiye malign melanom teşhisi kondu
Avusturya İstatistik Kurumu verilerine göre, 2022 yılında Avusturya genelinde 1.500 kişiye malign melanom teşhisi konuldu. Hastalık geçen yıl 370 kez ölümle sonuçlandı. Bu da melanomların cilt kanseri ölümlerinin yaklaşık yüzde 90’ından sorumlu olduğu anlamına gelmektedir.
Modern tedaviler tümör nüksünü önlemeye yardımcı oluyor
Höller’e göre birkaç yıldır modern tedaviler, metastaz geliştikten sonra ameliyat edilebilen hastalarda da artan bir başarıyla kullanılmaktadır. Tedaviye erken başlamanın amacı tümör nükslerini önlemektir – ki bu da vakaların yaklaşık yarısında başarılı olmaktadır. 2022 sonbaharında, ilk melanomu büyük olan vakalar için ilk kez önleyici bir immünoterapi de onaylanmıştır. “Bu grup, belirgin metastaz olmasa bile melanom nedeniyle uzun vadede çok yüksek nüks veya ölüm riskine sahiptir” denildi.
Beyaz deri kanseri en sık görülen kötü huylu tümör hastalığıdır
Beyaz deri kanseri ise insanlarda açık ara en sık görülen kötü huylu tümör hastalığıdır. Avusturya Kanser Yardımı’nın rakamlarına göre Avusturya’da her yıl 30.000’den fazla kişiye bu teşhis konulmaktadır.
Özellikle bazal hücreli ve skuamöz hücreli karsinomlar sıklıkla görülmektedir. Viyana Genel Hastanesi’nden dermatolog Rainer Kunstfeld, “Geleneksel tedavilere ek olarak, başta immünoterapiler olmak üzere modern maddeler giderek daha fazla kullanılmaya başlandı” diyor.
Nadir cilt tümörleri için kişiye özel tedaviler
Nadir görülen deri tümörleri ise kişiye özel tedavi gerektirir.
Klinik Hietzing Dermatoloji Bölüm Başkanı Christian Posch, “Agresiflikleri ve bazen öngörülemeyen seyirleri nedeniyle, kişiye özel tedavi ve takip stratejileri gerektirirler” dedi. Cancer Aid’in rakamlarına göre, nadir görülen cilt kanserleri tüm kötü huylu cilt tümörlerinin yalnızca yüzde ikisini oluşturuyor, ancak cilt kanseriyle ilişkili tüm ölümlerin yüzde 25’inden sorumlu. Nadir görülen deri tümörleri arasında Merkel hücreli karsinomlar, deri lenfomaları ve anjiyosarkomlar yer almaktadır.| ©DerVirgül