Un yüzde 129, tereyağı yüzde 76 ve yumurta yüzde 47 daha pahalı oldu

Avusturya’da yapılan araştırmaya göre, un bir önceki yıla göre yüzde 129, tereyağı yüzde 76 ve yumurta yüzde 47 daha pahalı hale geldi.

Un yüzde 129, tereyağı yüzde 76 ve yumurta yüzde 47 daha pahalı oldu

İşçi Odaları Birliği’nin [AK] enflasyon kontrolü, sürekli dönen fiyat sarmalını gösteriyor. Örneğin un bir önceki yıla göre yüzde 129, tereyağı yüzde 76 ve yumurta yüzde 47 daha pahalı hale geldi.

AK uzmanı Gabriele Zgubiç, “Fiyat sarmalı dönmeye devam ediyor. Birçok insanın her bir euroyu harcarken iki kez düşünmek zorunda kalması ve ucuz malların daha pahalı olması onlar için hiçte eğlenceli değil. Yüksek fiyatlar düşük gelirli insanları çok daha fazla vurdu” diyor.

AK Enflasyon Kontrolü düzenli olarak fiyat trendlerini denetliyor

AK, enerji, yakıt, gıda ve konut alanlarında fiyatların nasıl geliştiğini düzenli olarak araştırıyor ve rakamlar şu anda endişe verici.

En ucu olan un yüzde 129 pahalılaştı

Bir Kaiserschmarren [hafif şekerli gözleme] için birkaç temel malzeme satın almak istiyorsanız, artık un, tereyağı ve yumurta için önceki 2021 yılına göre çok daha fazla ödemeniz gerekiyor. 

20-23 Haziran 2022 tarihleri arasında yedi süpermarket ve indirimcide geçerli AK enflasyon kontrolü Billa Plus, Spar Interspar, Hofer Lidl ve Penny) şunları gösteriyor: Ucuz buğday unu (kullanışlı, 1 kilogram) Haziran 2021’de 0,41 Euro’ya mal oldu, Haziran 2022’de zaten 0,93 Euro’ydu. 

Zgubic, “Bu yüzde 129’luk bir fiyat artışı” diye hesaplıyor. Çay tereyağı (1 kilogram) Haziran ayında 5,67 Euro’ya, şimdi 9,96 Euro’ya mal oldu – yüzde 76’lık bir fiyat artışı! Bir yumurta (M boyutu) Haziran 2021’de 0,15 Avro ve Haziran sonunda 0,22 Avro idi – yüzde 47’lik bir artış.

Zgubic: “Daha az parası olan insanlar alışveriş yaparken fiyatları karşılaştırıyor ve daha ucuz bakkaliye satın alıyor. Büyük bir sorun, fiyatlardaki keskin yükselişe ek olarak, daha ucuz kendi markalarının bazen mağazalarda bulunmaması ve tüketicilerin daha fazla satın alma eğiliminde olmaları. Pahalı ürünler bu nedenle, düşük gelirli insanlar için yük daha fazladır, çünkü daha yüksek gelirlilere kıyasla, gelirlerinin önemli ölçüde daha büyük bir bölümünü yaşamak için ihtiyaç duydukları ürünlere harcarlar.”

Hükümetin enflasyon paketinde fiyat indirimleri eksik

Hükümetin enflasyonla mücadele paketi olumlu, ancak fiyatların düşürülmesi gibi önemli önlemler eksik. Bu nedenle, büyük enflasyon dönemlerinde düşük gelirli haneler için bakkaliye KDV’sinde geçici bir indirim yapılması büyük bir rahatlama olacaktır.

Market alışverişlerinde geçici KDV indirimi gerekli

Bu nedenle, şu anda düşük gelirli haneler için bakkaliye KDV’sinde geçici bir indirim yapılması gerekecek. 

Diğer tüm haneler de böyle bir azalmadan yararlansa da mevcut para ne kadar fazla olursa, toplam harcama içindeki gıda oranı o kadar küçük olur. Düşük gelirli haneler, yüksek gelirlilere göre bakkaliye satış vergisinde indirimden iki kat daha fazla fayda sağlıyor. Ayrıca, fiyat indirimlerinin tüketicilere gerçekten ulaştığından emin olmak için sıkı bir izleme gereklidir dendi. | © DerVirgül

Yayınlama: 13.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.