“Avusturya’da İslam” | FPÖ takip çalışması istiyor
Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ], Yukarı Avusturya’daki 15 cami cemaatinde altı ila 15 yaş arası çocuklara yönelik derslerin incelenmesiyle oluşturulan rapora atıfta bulunarak, “İslam ‘tek gerçek din’ olarak gösteriliyor ve Müslüman çocukların sadece kendi türleriyle temas kurmaları gerektiği vurgulanıyor” eleştirisinde bulundu.
FPÖ, pazartesi günü Linz’de sunulan “Yukarı Avusturya’da Cami Eğitimi” başlıklı bilimsel çalışmayı göstererek “Avusturya’da İslam” konulu bir takip çalışması talep etti.
Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyen Yukarı Avusturya Eyalet Vali Yardımcısı Manfred Haimbuchner, partisinin Yukarı Avusturya araştırmasını cami eğitimine ilişkin yönergeleriyle desteklediğini söyledi. Ancak bu sadece bir “envanter” niteliğindeydi, siyasal İslam ve paralel cemaatler kapsam dışı bırakılmıştı.
FPÖ Yukarı Avusturya, ‘Avusturya’da İslam’ konulu bir takip çalışması çağrısında bulundu
Ülke çapında bir araştırmanın gerekliliğini, mevcut araştırmanın “Yukarı Avusturya Özgürlük Partisi’nin yıllardır uyardığı” sorunlu alanları ortaya çıkarmış olmasıyla gerekçelendirdi. Örneğin, bilim insanları dini pratiklerin öğretilmesinde Avusturya’daki Müslümanların yaşamına atıfta bulunulmadığını tespit etti. Bu eksiklik öğretim materyallerinde de tespit edildi.
Haimbuchner’e göre, diğer şeylerin yanı sıra, İslam “tek gerçek din” olarak gösteriliyor ve Müslüman çocukların sadece kendi türleriyle temas kurmaları gerektiği vurgulanıyor. Özgürlük Partisi, “Din özgürlüğü kisvesi altında Avusturya toplumunun değer çerçevesiyle uyumlu olmayan bir ideoloji yayılıyorsa, devlet harekete geçmelidir” talebinde bulundu. Bu nedenle Avusturya çapında yapılacak bir takip çalışması her şeyden önce vaazların somut içeriğini incelemelidir.
Yukarı Avusturya’da çocuklara yönelik İslami eğitim araştırıldı
Bu çalışmada Yukarı Avusturya’daki 15 cami cemaatinde altı ila 15 yaş arası çocuklara yönelik dersler incelenmiştir. Linz Piskoposluğu Pedagoji Koleji, Johannes Kepler Üniversitesi ve Avusturya Entegrasyon Fonu’ndan oluşan bir proje grubu, neyin kim tarafından ve hangi öğretim yöntemleriyle öğretildiğini araştırdı. Avusturya’daki yaşamla bağlantısı olmayan kitaplara ve öğretmenlerin farklı niteliklerine eleştiriler yöneltildi. | ©DerVirgül