Mutlu bir çocuk yetiştirmek için mutsuz olmalarına izin verin
“Bu olumsuz duygulardan korkmak, uzun vadede davranış sorunlarına yol açabilir”
Psikolog Tovah Klein, mutlu bir çocuk yetiştirmeyle ilgili konuştu. Columbia Üniversitesi’ne bağlı Bernard College Bebek Gelişim Merkezi’nin müdürü olan Klein, dün (4 Mayıs) CNBC’de yayımlanan röportajda “Mutlu bir çocuk yetiştirmenin anahtarı, mutsuz olmalarına izin vermektir” dedi:
Hepimiz çocuklarımızı mutlu yetiştirmenin yolunun onları mutlu etmekten geçtiğini düşünüyoruz. Fakat çocuklar aslında nasıl mutlu olunacağını biliyor.
Klein ebeveynlerin, çocukların bazı durumlarda kızgın, üzgün ve mutsuz olabileceği gerçeğini kabul etmekte zorlandığını ifade etti:
Bir çocuk üzgün olduğunda ebeveynler genellikle içgüdüsel olarak onları neşelendirmeye ya da onların dikkatini dağıtmaya çalışır. Çikolatalı pasta ikram edebilir ya da etrafta koşmak için parka gidebilirler.
Çocuk psikoloğu bu davranışların yanlış olmadığını ancak çocuğun üzüntüsünün kaynağına inmediğini savundu:
Sezgisel olarak nasıl yapacaklarını bilmedikleri için bu duyguları ele almayı ve onlarla başa çıkmayı öğrenmeleri gerekiyor.
Uzmanlar, üzgün bir çocuktan derin bir nefes almasını ve duygularını kelimelere dökmesini isteyebileceğinizi söylüyor. Klein de “Çocuğunuzun duygularını kabul edin” dedi.
Klein, kızgınlık gibi yoğun duygulara sahip olmanın, bunlarla baş edebilmenin ve “Ebeveynlerim benim arkamda, bana kızmıyorlar ve beni başlarından savmıyorlar” diyebilmenin çocuklara güç verdiğinin altını çizdi:
Büyük travmatik olaylar dışında çocuğun olumsuz duygularının her zaman geçeceğini anlamanız önemli.
Araştırmalar, olumsuz duygularıyla başa çıkmayı öğrenen çocukların, yetişkinlikte daha dirençli olup başarıya ulaşma ihtimalinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Klein de şöyle konuştu:
Bu olumsuz duygulardan korkmak, uzun vadede davranış sorunlarına yol açabilir. Çocuklar bu duygulardan utanabilir ve ‘Kızgınım, sanırım kötü biriyim. Bende bir terslik olmalı’ gibi düşüncelerle kendinden şüphe edebilir. İşte tam da bu yüzden ebeveynlerin, çocuklarının her zaman mutlu olamayacaklarını kabul etmesi gerekiyor. |Independent Türkçe, CNBC