Avusturya | Gastronomideki kötü çalışma koşulları masaya yatırıldı

Ülkede otel ve gastronomi sektöründe personel sıkıntısı çekildiği, bunun nedeninin düşük ücret ve kötü çalışma koşulları olduğu belirtildi. İşsizler, bu iki sektörde çalışmak istemiyor…

Avusturya | Gastronomideki kötü çalışma koşulları masaya yatırıldı

Avusturya İşçi Odaları Birliği [AK], gastronomi sektöründeki “son derece kötü çalışma koşullarını” eleştirdi. 

AK’ye göre, yemek endüstrisindeki umutsuz personel ihtiyacının “sağlam nedenleri” var. Otelcilik sektörü, AK Viyana’nın kişisel istişarelerde yıllardır ilk sırada yer almaktadır. 

AK’nın açıklamasında, Uygulamada, endüstri özellikle çok sayıda İş Hukuku ihlali ile karşı karşıya. Uygulamada, sektör özellikle çok sayıda iş kanunu ihlali nedeniyle öne çıkıyor. Bu, “burada bir şeylerin ters gittiğini” gösterir. Çalışanlar, zamanında ödenmeyen, doğru miktarda ödenmeyen veya hiç ödenmeyen ücretleri, beyan edilmeyen ödemeleri, ödenmeyen fazla mesaileri ve dinlenme sürelerine uymadıklarını defalarca bildirdiler dendi. 

AK’ye göre, yemek endüstrisinde kalifiye işçi eksikliğinin “sağlam nedenleri” var.

AK Wien, bu yılın ilk yarısında, konaklama sektöründeki çalışanlar için şimdiden 1.280 kişisel danışmanlık gerçekleştirdi. Mart ayından Mayıs ayına kadar geçen sürede, sektördeki 190 vakayı daha yakından inceledi.

AK Wien Kademeli İş Hukuku Başkanı Bianca bir yayında, “Tavsiye almak için bize ulaşan çalışanlar, açıklanan sayısız iş kanunu ihlalinin münferit vakalar olmadığını, ancak sorunların endüstrinin semptomatik olduğunu gösteriyor” dedi. 

AK tarafından 2022’de Gasto çalışanları için 1.280 kişisel danışmanlık

Üçte birinden fazlasına hiç fazla mesai ödenmemiş, yüzde 12’si tatil ve hastalık izni için hiç ödeme almamış ve dörtte biri nakit ya da bildirilmemiş ödeme almıştır. Sadece üçte biri doğru bir maaş bordrosu aldı – üçte ikisi ya hiç almadı ya da yanlış işlenmiş aylık bordrosu aldı.

Ayrıca, bildirim süreleri yanlış hesaplanmış, çok kısa veya hiç yerine getirilmemiştir. Çalışılan saatlerin beşte biri sosyal güvenliğe çok az kayıtlı, bazı durumlarda hiç kayıtlı değil.

Endüstri açık pozisyonlardan şikayet ediyor, ancak işleri çekici kılmıyor

“Sektör, boşlukları dolduramadığından şikayet ediyor. Ancak işleri daha çekici hale getirmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek yerine, üçüncü ülkelerden daha fazla işçi istihdam edilecek.

Ancak ne düzenli mevsimlik işçilere yönelik düzenleme ne de kırmızı-beyaz-kırmızı kart daha iyi çalışma koşullarına katkıda bulunuyor – motive çalışanlar için iyi çalışma koşulları ve adil ücret çok önemli dendi. 

AK, hizmet belgesi verilmemesi durumunda yaptırım talep ediyor

AK’ye göre, 2019 yılına kadar olduğu gibi, sosyal sigortaya kaydolurken maaş ve haftalık çalışma saatlerinin bildirilmesi yine zorunlu olmalıdır.

Servis fişi düzenlenmediği takdirde yaptırım uygulanmalı. Ayrıca çalışan temsilcilerinin görüşüne göre fazla mesai primi yüzde 50’ye çıkarılmalıdır.

2018’de Çalışma Saatleri Yasası ve Çalışma Dinlenme Yasası’nda sabitlenen günlük dinlenme süresinin 12 saatten 8 saate düşürülmesinin “yeniden tasarlanması” gereklidir. 

Son olarak AK, örneğin sezon uzatma modellerini uygulamak için bir “turizm fonu” yasal imkanını istiyor.| © DerVirgül 

Yayınlama: 07.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.