Avusturya’da Türkiye kökenlilerin yakından tanıdığı Pilz’e soruşturma

Seçmen listesi üzerinden Türkiye kökenlileri yasa dışı çifte vatandaşlıkla itham edilmesine, ATİB’in Türkiye’den mali destek aldığını ileri sürerek, ATİB’in özel olarak görevlendirilen savcılar tarafından soruşturulmasını sağlayan Peter Pilz, Parlamento Araştırma Komitesi’ne yalan beyanda bulunmakla suçlanıyor. Peter Pilz’in, Kürt cinayetleri hakkında istihbarattan bilgi aldığı söyleniyor.

Avusturya’da Türkiye kökenlilerin yakından tanıdığı Pilz’e soruşturma

Adem Hüyük 

Peter Pilz: Eski Yeşiller milletvekili. Yeşiller Partisinden ayrılarak Liste Pilz olarak seçimlere girmiş ve yeniden millet vekili olarak parlamentoya girmiştir. Hakkında çıkan cinsel taciz suçlamasıyla istifa etmiş ancak kısa bir süre sonra, yeniden siyasete girmiştir. Siyasette tutunamayan Pilz, eski mesleği olan gazeteciliğe geri dönmüş ve şu sıralar internet üzerinden yayın yapan bir gazetenin sahibi. 

Peter Pilz, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen listesini ilk gündeme getirmesiyle de tanınmaktadır. Zira liste gündeme getirmesinin ardından diğer taraflarda müdahil olmuş ve Avusturya’da çifte vatandaşlık avı başlatılmıştır. Yüzlerce Türkiye kökenli, yasa dışı çifte vatandaş olmakla itham edilmiş ve haklarında soruşturma başlatılmıştır. Anayasa Mahkemesi’ne götürülen dava sonucunda, yüksek mahkemenin seçmen listesinin yasa dışı yollardan elde edilme ve gerçeklik payının olmadığına kanaat getirmesiyle, sancılı bir dönem en azından bir süre sona ermişti. 

Anayasa Mahkemesi tarafından ‘seçmen listesi’ delil olarak görülemez, hükmünden sonra, Pilz kamaralar karşısına çıkarak, listenin doğru bilgiler içermediğini söylemiştir.

Pilz, 2017 yılında Avusturya Türk İslam Birliği [Atib] hakkında çeşitli iddialarda bulunmuş, para kaynağının Türkiye olduğunu ileri sürmüştür. Yeşiller Milletvekili olduğu dönemde, Atib’in yurt dışından mali destek aldığını, Atib bünyesinde görev yapanların, Ankara’ya bilgi transferi ve Erdoğan karşıtlarını ihbar ettiklerini ileri sürmüştü. 

Pilz topladığı bilgileri, dönemin SPÖ’lü Başbakan Kern’e sunarak, Atib için özel denetleme yapılmasını sağlamış, dönemin Atib başkanının görev süresi bittiği ileri sürülerek Türkiye’ye dönmüş- dönmesi istenmişti.

Liste Jetzt lideri olduğu dönemde, Peter Pilz, Avusturya Türk İslam Birliği (Atib) ve Milli Görüş’ün kapatılması için, parlamentoya önerge vermiş ve bir sonuç elde edememiştir. 

Parlamento Araştırma Komitesi’ne Yalan Beyan 

Peter Pilz’in şu günlerde adı yeniden gündeme geldi. 

Viyana savcılığı, eski politikacı Peter Pilz’i ÖVP yolsuzluk komitesinde yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle soruşturma başlattı ve aynı zamanda savcılık Pilz’i şüpheli olarak tanımladı. 

Soruşturma, özellikle, Anayasayı Koruma ve Terörizmle Mücadele Federal Dairesi’nin (BVT) eski bir yetkilisi olan Egisto Ott ile ilişkisi hakkındaydı.

Pilz – FPÖ ve NEOS’tan politikacılar gibi – defalarca Ott’tan bilgi almakla suçlanmakta.

Eski Yeşil politikacı ve çevrimiçi “zackzack.at” dergisinin kurucusu, 3 Mart’ta mevcut Parlamento Araştırma Komitesi’ne bilgi veren ilk kişilerden biriydi.

Pilz, Parlamento Araştırma Komitesi’ne Ott’u yalnızca 2019’un ortalarında şahsen tanıdığını belirtmişti. Bunun yalan olduğu ortaya çıkartıldı. 

Zira, anonim bir ihbar bunu yalanladı. Buna göre Pilz’in 2009 yılında Ott’tan Kürt cinayetleri hakkında bilgi aldığı söyleniyor. Buna ek olarak, Ott’un suç dosyasında, Peter Pilz için BVT soruşturma komitesi ile ilgili soruları 2018 gibi erken bir tarihte hazırladığı söylenmekte.

Pilz, kendisi hakkındaki soruşturmaları da doğruladı, ancak şu an için içerik hakkında yorum yapmak istemedi.

Parlamento Araştırma Komitesi’ne yalan beyanda bulunmak üç yıl hapis cezasıyla yargılanmaya neden olabilmekte.| © DerVirgül 

Yayınlama: 07.07.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.